• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:45

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Musí se na ochranné pospojení připojit zásuvky v koupelně?

Started by Karel Vlach, 02.06.2013, 20:15

previous topic - next topic

Jan Franěk

Quote from: Miloš Kotek on 03.06.2013, 22:34
.... mimochodem, pokud to budeme brát hodně ležérně, můžeme tu zvláštní svorku připojit také ochranným vodičem přívodního kabelu.

A jste si jistý, že je taková ležérnost správná? Co třeba návody výrobce? Ty se nečtou?

Strana 6

Osobně patřím k pospojovačům. SIce ne za každou cenu, ale přece jenom se snažím uvést vše v koupelně na stejný potenciál. Už se mi několikrát stalo, že jsem musel někde pracně dodělávat místní pospojení. Naposledy cca před dvěma lety, kdy se tím vyřešilo brnění během sprchování. Je pravdou, že se to stává většinou tam, kde není rozvaděč vzdálen jen pár metrů, ale třeba v jiném patře. I malý rozdíl potenciálů pak dokáže citlivější osoby občas trochu potrápit.
Na druhou stranu znám i mnoho koupelen, kde toto není a nemají tam nejmenší problém.

Osobně nevidím problém v tom, připravit do koupelny kousek "pospojovacího drátu", abych předešel možným problémům.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Milan Hudec

S tím nelze než souhlasit, ono pospojení jako takové se musí řešit případ od případu a vyžaduje u projektanta již zapojení hlavy, nikoli pouze CTRL/C/V a jiné údaje v hlavičce projektu

František Šohajda

Quote from: Miloš Kotek on 03.06.2013, 22:14
Pokud k bojleru vede 3x1,5 mm2 Cu, už je to asi za hranou, nebo ne?

Nevím proč??   ;D ;D
Na 1600 W až moc !  ;D ;D ;D

Běžná praxe.... (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

zerotest

Když si položíte otázku, k čemu slouží doplňující pospojování a co musí splňovat a správně si na to odpovíte, tak tu nebudete radit takové blbosti jako, že něco nedělat nebo obejít, zjednodušit a podobně.
Doplňující ochranné pospojování se považuje za doplnění ochrany při poruše. Uvedení všech přístupných vodivých částí, neživých vodivých částí a zásuvek na STEJNÝ POTENCIÁL.

Rozmahel Vladimír

Myšlenka je to sice dobrá, proti dlažbě na podlaze v koupelně a na ní stojící bosé osobě, ale moc nefunguje...

Pavel Horský

Takže budeme kombinovat X doplňkových ochran?
Jsem zastáncem...................

a./ bojler připojit na doplňující pospojení CY4mm2 pokud je bojler vybavený místem pro toto pospojení
b./ trubky topení CY4mm2

a dál bych neblbnul

Jsou tu blázni, co pospojují vodovodní baterie namontované na plastovém potrubí, konstrukci plastové vaničky ke sprcháči a kompletní konstrukce
SDK. Nechápu.

Zásuvky jsou připojeny přes proudový chránič kabelem CYKY-J3x2,5mm2...............proč do nich cpát ještě CY4mm2? Nesymsl.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Lukáš Malík

Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

zerotest

To: Pavel Horský
Doplňková ochrana to má v názvu, že je doplňková a nepochopení pramení zřejmě z neznalosti učiva základní školy.
Vámi navrhovaná doplňková ochrana je děravá jako cedník a jestli s takovým uvažováním i projektujete, tak potěš pánbůh.
Co se týká přivedení nebezpečného potenciálu vodovodním plastovým potrubím, tak mám ověřeno měřením, že to je možné - tedy vodovodní baterii připojit na pospojování.
Pří měření elektrické pevnosti došlo k průrazům (měřeno AC). Je matoucí, že někdo měří Ohmy a vychází z měřené hodnoty (měřeno DC), která se zdá být vyhovující. To asi pramení z neznalosti rozdílů U max. mezi AC a DC.

solimek

Quote from: Jan Franěk on 04.06.2013, 04:09
A jste si jistý, že je taková ležérnost správná? Co třeba návody výrobce? Ty se nečtou?

Reagoval jsem pouze na předchozí příspěvky, z toho ještě neplyne, že s tím souhlasím.

solimek

Quote from: zerotest on 04.06.2013, 08:34
Když si položíte otázku, k čemu slouží doplňující pospojování a co musí splňovat a správně si na to odpovíte, tak tu nebudete radit takové blbosti jako, že něco nedělat nebo obejít, zjednodušit a podobně.
Doplňující ochranné pospojování se považuje za doplnění ochrany při poruše. Uvedení všech přístupných vodivých částí, neživých vodivých částí a zásuvek na STEJNÝ POTENCIÁL.

Prosím, přečtěte si pozorně článek 3.9.5. TNI 33-2000-7-701, především posůlední odstavec před poznámkou.

Pavel Horský

To zerotest: zrovna o tobě jsem psal v mém předešlém příspěvku
                   Je to tvůj názor, tvoje teorie, tak se jí řiď a prováděj, ale nevnucuj  to prosím ostatním!
                   Mohl jsi připomínkovat ČSN 33 2000-7-701 ed.2 a stejně tak TNI. Jistě by tam uvedli problém s plastovým potrubím a navrhli
                   řešení.  
                   Ale jsem rád, že jsi  se ozval. I kvůli tobě byl tento příspěvek vpuštěn do diskuse, i když jde o opakované téma.
Revizní technik E1B

David Hruda

Quote from: zerotest on 04.06.2013, 09:45
Co se týká přivedení nebezpečného potenciálu vodovodním plastovým potrubím, tak mám ověřeno měřením, že to je možné - tedy vodovodní baterii připojit na pospojování.

Mohl byste popsat mechanismus přivedení nebezpečného potenciálu plastovým vodovodním potrubím?
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

zerotest

To:Miloš Kotek
Zásadně TNI a PNI nepoužívám, protože místo aby udělaly jasný výklad, tak z nich akorát zblbli i dobří elektrotechnici a spíš se hodí jen pro provádění nějaké zvláštní aplikace.
Vycházím z ČSN 33 2000-7-701 ed. 2 - článek 415.2. Pospojování se provádí dle ČSN 33 2000-4-41 článek 415.2 a ČSN 33 2000-5-54 ed.2 článek 544 a 543, a pro méně chápavé je tam i obrázek příloha B (informativní). Z toho obrázku je patrné, že ke každému elektrickému zařízení (čtvereček s písmenem M) jsou vedeny dva vodiče a to ochranný vodič (PE-pro automatické odpojení od zdroje) a vodič pospojování (vodič doplňkové ochrany PE). Není na tom nic složitého (není důvod k použití TNI). Chyby se dělají, když někdo spekuluje co a jak obejít, ušetřit...  

zerotest

To:David Hruda
Z principu toho, že voda není izolant! Údery blesku do vodní hladiny slané i sladké vody případně uder blesku do celodřevěného objektu kde možná ani nebyly kovové hřebíky - mokrá střecha a proud vody z ní dokázal vytvořit rozdílný potenciál, tak v čem je voda v trubce jiná (myšleno vlastnostmi).
To:Pavel Horský
Dělám měření elektrické pevnosti u rozvaděčů a v případě průrazu je zařízení nevyhovující - nebezpečí přivedení jiného potenciálu, požáru...
Když stejně změřím potrubí a je průraz, tak je tam nebezpečí přivedení potenciálu nebo uvažuji špatně? Prosím vysvětlete mi to - uniká mi rozdíl. Pořád mám zažité, že existuje vodič - polovodič - izolant. A voda není izolant. 
Ani jeden z vás, kteří mě kritizujete, neměl dost odvahy provést jednoduché měření na potrubí, takže nevím, o co vám jde.
Pozn. jednou jsem se pokoušel připomínkovat ČSN EN, ale než jsem se dopátral kde a jak, tak bylo pozdě a mě to znechutilo, že z dalšího rezignuji.

Fuk Tomáš

Quote from: David Hruda on 04.06.2013, 11:44
Mohl byste popsat mechanismus přivedení nebezpečného potenciálu plastovým vodovodním potrubím?
Ač jsem nebyl osloven, odpovím jedním příkladem.
Plastová vodovodní stoupačka v souběhu se svodem hromosvodu, přes 4 poschodí. Odděleno cihlovou zdí.
Odbočka ze stoupačky vedena nad SDK do kuchyně a koupelny.
Takže SDK stropní konstrukce v koupelně, a výtokové baterie v kuchyni i koupelně, jsou připojeny na DOP.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

David Hruda

Quote from: Fuk Tomáš on 04.06.2013, 12:34
Ač jsem nebyl osloven, odpovím jedním příkladem.
Plastová vodovodní stoupačka v souběhu se svodem hromosvodu, přes 4 poschodí. Odděleno cihlovou zdí.
Odbočka ze stoupačky vedena nad SDK do kuchyně a koupelny.
Takže SDK stropní konstrukce v koupelně, a výtokové baterie v kuchyni i koupelně, jsou připojeny na DOP.

Zde myslím můžeme vyloučit přeskok, pokud by k němu došlo, DOP by asi moc platné nebylo, uvažujete tedy o vzniku napětí ve vodním sloupci v souběhu se svodem? Pokud budu uvažovat vzdálenost minimálně 50 cm, souběh cca 12m,  o jaké napětí by se mohlo jednat?
(věřím, že to buď víte, nebo spočítáte mnohokrát rychleji než já, tak se ptám).
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

solimek

Quote from: zerotest on 04.06.2013, 11:59
Pospojování se provádí dle ČSN 33 2000-4-41 článek 415.2 a ČSN 33 2000-5-54 ed.2 článek 544 a 543, a pro méně chápavé je tam i obrázek příloha B (informativní). Z toho obrázku je patrné, že ke každému elektrickému zařízení (čtvereček s písmenem M) jsou vedeny dva vodiče a to ochranný vodič (PE-pro automatické odpojení od zdroje) a vodič pospojování (vodič doplňkové ochrany PE). Není na tom nic složitého (není důvod k použití TNI). Chyby se dělají, když někdo spekuluje co a jak obejít, ušetřit... 

Možná jste si všiml u čtverečku s písmenem M také slovíčka "Alternativně". Toto slovíčko silně prolamuje vaše dogma a připouští připojení PE vodičů zásuvek pouze k rozvaděči. A ještě poznámka: bylo by dobré, pokud chcete ostatní diskutující urážet a osočovat z neznalosti, sám se představit a nevystupovat anonymně. Není to vůči ostatním férové.

Pavel Horský

Quote from: Miloš Kotek on 04.06.2013, 13:01
A ještě poznámka: bylo by dobré, pokud chcete ostatní diskutující urážet a osočovat z neznalosti, sám se představit a nevystupovat anonymně. Není to vůči ostatním férové.

Mám dojem, že zrovne s "zerotest" se to tu již řešilo. Já osobně jsem velice alergický na to, když diskutuji s někým, komu nevidím tzv. do xichtu.
Pokud se mi dotyčný nepředstavil, může jít o bůh ví koho, tak této nebo tomuto já tykám.
Dál to neřeším. Když se někdo rozhodne skrývat svoji identitu, je to jeho svobodné rozhodnutí, stejně jako moje k chování k jeho osobě.

Co se týká průrazu a následného zavedení jiného potenciálu, pak by tedy bylo potřeba ošetřit např. armování v panelových domech a to by šlo asi velice těžko. Kdo ví, co zedník při stavbě provařil a na co se vyflákl.
Nějak mi nedochází, kde...do čeho by měl blesk udeřit, aby se nám ve velkém objevil nebezpečný potenciál na výtoku z vodovodního kohoutku.
Pokud se jedná o nové  výstavby, plast již vstupuje do domu. Před domem je opět plast. Že by nám vlétl potenciál do koupelny např. do 4 patra a fláknul mě do huby při čištění zubů?  Beru to jako žert. To nemůže nikdo myslet vážně.
Revizní technik E1B