• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 21:52

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Kto poradí ohľadom aktívneho bleskozvodu, ktorý ma chrániť FV elektráreň?

Started by Ján Grosshappel, 04.06.2013, 06:59

previous topic - next topic

Lukáš Rotrekl

případně "ičař" pracující pro tuto společnost, zjišťující co se vlastně stalo......
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Juraj Rojko

A není to náhodou na Slovensku, kde je aktivák jaksi legální?

Já bych měl tři různá řešení, lze jakkoli kombinovat:

a) kompletně předělat a použít při tom mozek
b) dobře se pojistit
c) modlit se a doufat

Wolfgang Marks II

Bez ohledu na jímač ESE, který tam je funguje jako bezcenná, ale dobře zaplacená, atrapa. K němu se vyjadřovat už nemá cenu, už jste to od kolegů slyšel.
Chlapi mají pravdu, zodpovědnost nese montážní firma a projektant. Ať zaplatí škody, jsou na to pojištěni.

Jenom na jeden detail, o kterém jsem v diskusi nečetl, bych vás chtěl upozornit. Máte-li instalované ESE, pak podle škod na obrázku nemáte instalované vhodně dimenzované uzemnění a ani vyrovnání potenciálů, které je třeba pro energetický zdroj. Proto se vám výboj indukoval do kabelů a měničů, a protože chyběla zem, šel výboj přes stínění datových kabelů a vodič PEN. Velikost indukovaného napětí můžete počítat tak 1 kV /m a v soubězích a smyčkách, které se na FVE nacházejí, může indukované napětí dosáhnout i vyšších hodnot.

Toto se vám stane kdykoliv, když budete mít bouřku i v blízkém okolí. A jak to funguje?
Velmi jednoduše: Blesk trefí vedení vn, takže ESE si ani nevzdychne, z vn se naindukuje do kabelů a pokud máte souběh vedení vn a řad fotovoltaických panelů objeví se vám i zrdcadlový výboj.
S úctou Wolfgang Marks

Pavel Bleha

Quote from: Jiří Schwarz on 04.06.2013, 20:53
Asi jsem hajzl.
Když si představím, jak mě provozovatele FVE v"okrádají", jak jsou "v balíku díky podivné legislativě", tak ani moc není líto toho, když "ušetří na hromosvodu a příroda jim to spočítá"!

já bych jim s dovolením ještě popřál, aby jim pojišťovna nic nedala.

Daniel Hudzík

Nechapem zmysel dotazu. ESE urobilo to jedine co vedelo. Nic.
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Lukáš Rotrekl

Quote from: Daniel Hudzík on 05.06.2013, 10:43
Nechapem zmysel dotazu. ESE urobilo to jedine co vedelo. Nic.

Nene, pletete se, ESE v tomto případě udělalo to co mělo, "chytilo blesk" a poslalo ho dál do svodu.

Ono ESE je v podstatě jen jímač. Pak záleží, jak se s ním naloží dál. Ono je to tak dvě hodiny, co jsme poslouchal ing. Kutáče na toto téma. Problém není v ESE, pokud někdo chce aby mu ESE přitahovalo blesky na dům, ať si ho tam dá, ale to je jen část systému ochrany před bleskem, ať funguje jako něco zázračnýho nebo jako prostá tyč... (Vhledem k platným normám jen jako tyč)..... ale to je jiná pohádka a není úplně k tématu.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jan Alin

Quote from: Lukáš Rotrekl on 05.06.2013, 13:46
Nene, pletete se, ESE v tomto případě udělalo to co mělo, "chytilo blesk" a poslalo ho dál do svodu.

Ono ESE je v podstatě jen jímač. Pak záleží, jak se s ním naloží dál. Ono je to tak dvě hodiny, co jsme poslouchal ing. Kutáče na toto téma. Problém není v ESE, pokud někdo chce aby mu ESE přitahovalo blesky na dům, ať si ho tam dá, ale to je jen část systému ochrany před bleskem, ať funguje jako něco zázračnýho nebo jako prostá tyč... (Vhledem k platným normám jen jako tyč)..... ale to je jiná pohádka a není úplně k tématu.

Perfektně řečeno. Nejde o to blesk chytat, důležité je mu na místo, kam udeří, připravit cestičku, kudy ho vezmu, rozdělím do mnoha menších cest a bezpečně odvedu do země. Pokud neudeří, je to jen lepší.

Jan Franěk

Quote from: Jan Alin on 05.06.2013, 13:56
.., připravit cestičku, kudy ho vezmu, rozdělím do mnoha menších cest a bezpečně odvedu do země.

A to je i jeden ze zásadních rozdílů mezi "klasikou" a ESE. Jeden svod je sakra málo.

Quote from: Jan Alin on 05.06.2013, 13:56
Pokud neudeří, je to jen lepší.

Další rozpor s ESE. Nechci ho "aktivně" přitahovat ke svému objektu.

Možná by stálo za to, připomenout, jakým způsobem může blesk poškodit el. zařízení.

Přímým úderem
přeskokem v místě rozdílných potenciálů a nedostatečných vzdáleností
Naindukováním napětí v souběhu s hromosvodem
a pak taky třeba následným požárem
(snad jsem na nic nezapomněl  o:-) )

A od toho se pak odvíjí způsob ochrany

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Fuk Tomáš

Quote from: Lukáš Rotrekl on 05.06.2013, 13:46
...poslouchal ing. Kutáče na toto téma. Problém není v ESE, pokud někdo chce aby mu ESE přitahovalo blesky na dům, ať si ho tam dá, ale to je jen část systému ochrany před bleskem, ať funguje jako něco zázračnýho nebo jako prostá tyč...
V tom se s ing. Kutáčem názorově lišíme. Já se domnívám, že funguje hůř než prostá tyč. Že (možná) blesk na dům přitáhne, ale ve finálu ho často pustí a nechá prásknout vedle - častěji než prostá tyč. Experimentální výsledky pro takovou domněnku existují.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jan Franěk

Quote from: Fuk Tomáš on 05.06.2013, 14:18
Já se domnívám, že funguje hůř než prostá tyč. Že (možná) blesk na dům přitáhne, ale ve finálu ho často pustí a nechá prásknout vedle - častěji než prostá tyč. Experimentální výsledky pro takovou domněnku existují.

Tak to je překvapení. Pokud by se to opravdu prokázalo, znamenalo by to, že nejde jen o "ozdobu" na jímači, ale vlastně o obecné ohrožení?

Fuk Tomáš

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Juraj Rojko

Quote from: Jan Franěk on 05.06.2013, 14:20
Tak to je překvapení. Pokud by se to opravdu prokázalo, znamenalo by to, že nejde jen o "ozdobu" na jímači, ale vlastně o obecné ohrožení?

O obecné ohrožení jde tak jako tak. Buď ESE blesky přitahuje (ta o Karkulce je stejně lepší) čímž významně zvyšuje riziko škod. (Neboť každý úder je rizikový bez ohledu na kvalitu instalace, která je navíc u ESE systémově zanedbaná - jeden svod a další nesmysly. Nebo nepřitahuje a pak nezajišťuje pokrytí celého chráněného objektu tak, jak slibuje výrobce.

Jan Franěk

Quote from: Juraj Rojko on 05.06.2013, 14:50
O obecné ohrožení jde tak jako tak.

ALe ano. S tím taky naprosto souhlasím i z vámi uvedených důvodů. Spíš jsem se divil tomu, že i když se podívám na ESE jako na prostý jímač, bez jiné funkce,( i kdyby měl dostatek svodů) tak mě překvapilo to, že může napak situaci zhoršit tím, že blesk "pustí" a nechá ho uhodit mimo. To potom považuji za velmi nebezpečné.

Fuk Tomáš

Quote from: Juraj Rojko on 05.06.2013, 14:50
...každý úder je rizikový bez ohledu na kvalitu instalace, která je navíc u ESE systémově zanedbaná...
čímž jsme se dostali zpátky k úvodnímu dotazu, který přesně toto popisuje.

Ján Grosshappel

Ďakujem všetkým za reakciu, ale po pravde som sa nič odborné (okrem rozoberania mojej osoby a firmy v ktorej pracujem) nič nedozvedel.
Postupne budem reagovať na všetky Vaše odborné príspevky.

Jan Hájek

Dobrá zde je odborná informace:
Bylo to špatně udělané, proto to bylo poškozeno.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Ján Grosshappel

Quote from: Ludvík Kubík on 04.06.2013, 23:08
Som z toho volajaký zmetěný: Původně jsem si myslel, že dotaz vznesla fyzická osoba, ale nyní nevylučuji možnost, že se táže společnost HTMAS s.r.o.

Áno, som fyzická osoba, zamestnaná vo firme HTMAS s.r.o. ako servisný technik. Mám na starosti servis a údržbu FVE.

Jiří Mudra

Quote from: Ján Grosshappel on 05.06.2013, 15:48
po pravde som sa nič odborné nič nedozvedel.

Pokud vám je odpověď pana Markse málo odborná, pak už vám asi nezbude nic lepšího, než svolat konsilium profesorů univerzit a nechat je vypracovat matematický model toho, co se přesně stalo
Elektrikář - údržbář §6, §8