• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

14.01.2026, 08:36

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak upravit LED osvětlení pokud ruší radiový přijímač?

Started by Josef Nouzák, 25.07.2013, 21:32

previous topic - next topic

Josef Nouzák

25.07.2013, 21:32 Last Edit: 25.07.2013, 21:38 by Miroslav Minařík

Pokud rozvítím LED bodovky 230V SMD, ruší mi to silně signál z radia. Dá se s tím něco amatérsky provést?

Jiří Schwarz

NEDÁ!
Je spousta především levných "světel", která nesplňují požadavky na EMC v běžném bytovém prostoru.
Je spousta přijímačů, kterým vadí jakékoliv rušení, i to, které je "na hraně podle norem EMC.

Nějaké amatérské zákroky, bez použití spektrálního analyzátoru, mohou zdánlivě zlepšit stav v nějaké části pásma a výrazně zhoršit vyzařování jinde.
Můžete zkusti přívody protáhnout nějakými feritovými "kroužky"... Ale do vnitřní struktury bych nezasahoval...

Jsem konzervativní člověk:
- nikdy mě rádio nerušila žárovka
- možná to bude i tím, že když chci něco slyšet opravdu pěkně, mám rádio s reprobednami, jejichž zvuk "číňani s pidipřístroji" ještě nedohnali a s "dipolem na půdě", kde je lepší signál a menší rušení než "vedle rádia"
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Fuk Tomáš

Řešení spočívá v realizaci jednoho nebo více ze seznamu úkonů:
1) vyměnit LED svítivky za světelné zdroje splňující zákonné požadavky (rušivé vyzařování)
2) pořídit rádiu lepší anténu, vzdálit rádio zdroji rušení (svítivky + přívodní vodiče)
3) přestat poslouchat rádio, nebo ho poslouchat potmě
4) odrušit LED svítivky - toto však již není úkon pro laika
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Vítězslav Vaněk

Nevím jak kde ale např. středovlné pasmo je v mém případě tak zarušené že kromě nejsilnější stanice je nepoužitelné.
Sláva

Tomáš Žabka

No možná bych to neviděl tak děsivě, samotné LED jsou většinou na 12V a tedy je relativně velká šance, že problém s rušením způsobuje zdroj. Zkuste trochu blíže popsat případně nafotit o co se vlastně přesně jedná. Pokud máte vadný zdroj možná by ho stačilo pouze vyměnit a nebo reklamovat.
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

Jiří Kubík

Jaké to je radio - na baterie, nebo napájené ze sítě ?

Fuk Tomáš

Quote from: Tomáš Žabka on 26.07.2013, 10:11
... samotné LED jsou většinou na 12V a tedy je relativně velká šance, že problém s rušením způsobuje zdroj...
Samotné LED (bílé) jsou většinou na cca 3 V a je prakticky jisté, že problém s rušením způsobuje měnič - spínaný zdroj proudu. Potíž je jen v tom, že je ukryt v patici (pokud to p. Nouzák nepopletl).
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Tomáš Žabka

Hups to, že jsou ty led na 230V to jsem přehlédl. :-)
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.