• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:13

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Mám připojit zakopanou ocelovou jímku ke svodům hromosvodu?

Started by Smíšek Jan, 31.07.2013, 10:26

previous topic - next topic

Smíšek Jan

31.07.2013, 10:26 Last Edit: 31.07.2013, 10:27 by Miroslav Minařík
10 m3 ocelová jímka je zakopána cca 17 m od RD dva metry pod zemí.
Mám ji propojit s (dvěma) svody uzemnění, vycházejícími ze základové desky?
(Další dva svody jsou příliš daleko).
Jímka slouží jako dešťová akumulační nádoba s přepadem do kanalizace.
Pakliže ano, stačí k propojení pozinkovaný ocelový drát průměru 10mm a klasické hromosvodové svorky?

Jan Hájek

Ano, pokud někdy dáte do jímky čerpadlo, bude se vám tento propoj více než hodit. Pokud uděláte propoj od každého vývodu separátním drátem, zřejmě nebudete mít v budoucnu problém s překopnutím či přereznutím.

U drátu zkontrolujte zda má pozinkování, které umožňuje uložení v zemi.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Tomáš Žabka

No osobně se domnívám, že propojení není ani nutné, pokud je jímka kovová, určitě bude mít sama osobě kvalitní spojení se zemí. Něž bych něco kopal tak bych to zkusil změřit odpor uzemnění jímky a pokud to odporově vyhoví, tak bych to nechal tak jak to je.

Pokud máte nějak na hraně uzemnění domu, tak by se dala jímka použít na vylepšení uzemnění domu.

Tím, že to propojíte drátem FeZn 10mm určitě nic nepokazíte. Jen to bude stát nějaké peníze.
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

Vít Rotrekl

Já jsem pro to spojit. Určitě tím nic nepokazíte a určitě zlepšíte celkový odpor zemnící soustavy.
To Hájek: Když si někdo zakope na zahradě 17m3 nádrž, tak určitě nebude na ozdobu a bude sloužit k nějakému zavlažování, tak jsi sem celkem.jistý že tam čerpadlo bude :)

To Smíšek:  Predpokládám základový zemnič, takže by všechny vývody měly být propojené dohromady  tudíz by bylo zbytečné propojovat s dalšími vzdálenějšímmi svody.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Milan Hudec

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 31.07.2013, 12:14
Propojit nerezem

Mě to vychází na "odcizení" asi 150 nerezových příborů... Čím to spojit?  ;D
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Vít Rotrekl

Quote from: Jiří Schwarz on 31.07.2013, 12:46
Mě to vychází na "odcizení" asi 150 nerezových příborů... Čím to spojit?  ;D

Svařit nerezovou elektrodou :-)
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jan Kelbich

Quote from: Milan Hudec on 31.07.2013, 12:14
Propojit nerezem

Když jsem se na tohle zeptal na VŠ doc. Fencla, dostal jsem odpověď : "Můžete tam sypat třeba dolary a uzemňvat to dolarama."  :D :D

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Milan Hudec

Quote from: Jan Kelbich on 31.07.2013, 13:04
Když jsem se na tohle zeptal na VŠ doc. Fencla, dostal jsem odpověď : "Můžete tam sypat třeba dolary a uzemňvat to dolarama."  :D :D

Vycházím ze známých informací, tj. ocelová (jaká ocel?) jímka  + půda neznámého složení = použití nerezu A4.
Na dálku bych se prostě neodvážil doporučit pozink obecně.

Jirka Š. Svejkovský

Propojením jímky s uzemněním jednoznačně vylepšíte uzemnění.

Chcete-li to na 30 let, dejte pozink, nafurt dejte nerez.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Rozmahel Vladimír

Nádrž není zvenčí izolovaná proti korozi?
Nezlepší se propojem podmínky pro elektrolytickou korozi?
Čerpadlo může být i tř.II.

Jaroslav Hasala

Přepokládám, že nádrž je nějakým způsobem izolovaná kvůli korozi, z hlediska zlepšení zemního odporu to tedy asi moc platné nebude.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jan Hájek

Několikrát jsem se setkal s obráceným tokem bleskového proudu tzn. zásah bleskem v blízkosti objektu a pak jeho cesta na lepší zemnící soustavu v objektu.

Pokud by nádrž měla potenciál blesku a nebyla spojena se zemnící soustavou objektu, celý proud by tekl po napájecím vodiči čerpadla do domu, pokud by měl dům Hulínský syndrom tzn. navzájem nepropojené zemniče, mohlo by dojít k přeskokům mezi nimi.

Je zajímavé, že řešení tohoto problému není normativně podchyceno.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Fuk Tomáš

Quote from: Jan Hájek on 02.08.2013, 08:57
...Je zajímavé, že řešení tohoto problému není normativně podchyceno.
To bych neřekl. Spíš není normativně rozpracováno až do detailu, takže je potřeba použít mozek.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Lukáš Malík

Quote from: Jaroslav Hasala on 01.08.2013, 16:59
Přepokládám, že nádrž je nějakým způsobem izolovaná kvůli korozi, z hlediska zlepšení zemního odporu to tedy asi moc platné nebude.

Třeba je z nerezu.. ;) ;)
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

Rozmahel Vladimír

Radek Červený

Jsem pro to pospojit, z jednoho jediného důvodu. Pokud tam bude čerpadlo, připojené na PE z domu, a nádrž bude mít jiný zemní odpor než zemnící soustava domu, bude se vám přes tento PE vodič a vodní hladinu vyrovnávat potenciál dvou zemničů, což v praxi nevidím rád.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Milan Hudec

Představme si nádhernou slečnu s nohama do véčka 17m od nás, která je připravená k pospojení, taky bude někdo vymýšlet důvody proč ne? (dance)