• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu místo 5x16 použít 5x kabel 5x6?

Started by Zdeno 00, 22.08.2013, 00:08

previous topic - next topic

Milan Hudec

Pokud se jedná o dočasnou týdenní instalaci, navíc třebas pod dozorem, "v běžných okolních" podmínkách s uvažováním uložení na vzduchu, okolní teploty 20C, a přerušovaného zatěžování kabelu, nebude problém kabel 5x6 odjistit 3x50A.

zdeno00

Musím konstatovat že jsem dotaz popsal dost nevhodně, proto chci upřesnit zadání : 3 kabely 5x6 použít jako 1 kabel 5x16. Zapojení v každém kabelu L1+L2+L3 = L1 3x6, N 1x6, PE 1x6. Výsledné  sloučení L1, L2, L3 provedeno na obou stranách v jističi 50A, středové vodiče N na svorkovnici N, ochranné PE na svorkovnici PE. Délka těch 3 kabelu je stejná 25m připojení je podle plánu na 2-3 dni já ale počítám na týden odběr bude trvalý zhruba do 50A po dobu 10 hodin denně.

Kamil Novák

Quote from: zdeno00 on 23.08.2013, 21:05
sloučení L1, L2, L3 provedeno na obou stranách v jističi 50A, ...

Ještě tak v proklemovaných RSA, ale takhle  (no)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Václav Třetí

Ještě, že jsem o tom psal. Tři vodiče o průřezu 6mm2 v jedné svorce jističe, to bude nádhera a  tah vodičů, případně nedokonalý dotyk  jistič brzy zničí. Komu není rady, tomu není pomoci.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jiří Schwarz

A je to jeden odběr, jeden spotřebič?
Nešlo by to rozdělit a napájet ze 3 okruhů a na konci mít spojené jen PE?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

Ať počítám jak počítám, tak dva kabely bohatě na 50A musí stačit, nebo jsem opoměl koeficient hlouposti?

Vít Rotrekl

Quote from: Milan Hudec on 24.08.2013, 21:08
Ať počítám jak počítám, tak dva kabely bohatě na 50A musí stačit, nebo jsem opoměl koeficient hlouposti?

Jestli bohatě to nevím, ale na pár hodin provozu to asi vyjde.

Quote from: zdeno00 on 23.08.2013, 21:05
L1, L2, L3 provedeno na obou stranách v jističi 50A

Tři dráty 6mm2 se do jímky jističe budou dávat dost blbě.... ještě tak dva a ohnuté, aby byla větší styčná plocha....

K tomu samotnému řešení. Při použití na týden, bych se nějak moc nebál, dát ty dvě 5x6 paralelně, ale s tím, že by byl zapojený opravdu paralelně. Tzn barva na barvu.

Otázkou je, zdali u obsluhy onoho napájeného zařízení, bude nějaký člověk, který by byl schopen "pohlídat" si provoz a v případě nitnosti nějak zasáhl. Netušíme co to bude za zařízení a jak kvalifikovaná člověk je třeba k obsluze. Zařízení s odběrem 50A, asi nebude kalový čerpadlo nebo cirkula, ale něco složitějšího...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)