• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Kam může utíkat 100kWh spotřeby v běžném bytě za den?

Started by Veronika Nec., 25.09.2013, 10:30

previous topic - next topic

Václav Třetí

27.09.2013, 11:13 #36 Last Edit: 27.09.2013, 11:24 by Václav Třetí
Kontrola by měla proběhnout v cejchovně a posléze by měl distributor opravit fakturaci. Váha v obchodě, stejně jako elměr jsou zařízení podle kterých se něco účtuje a tudíž podléhají pravidelné kontrole. Pokud je reklamace na množství, mělo by se měřící zařízení zkontrolovat, zda měří správně, pokud se zjistí odchylka, jeji třeba vyčíslit a podle ní opravit kalkulaci ceny a účet (fakturu).
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jaroslav Hasala

Může být ještě nějaký problém přímo v elektroměrovém rozvaděči - viz např. to, co jsem psal o těch svorkách.
Nicméně, pokud je po výměně elektroměru spotřeba "normální", nabízí se nejjednoduší vysvětlení, že byl elektroměr skutečně vadný.

Ovšem doporučoval bych pro jistotu alespoň ještě nějakou dobu sledovat spotřebu.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Veronika Neckařová

Děkuju,
spotřebu určitě kontrolovat budu každý den ve stejnou dobu.
Snad elektroměr uznají vadným, protože jinak nás z toho účtu klepne  (norm)

Jaroslav Hasala

27.09.2013, 11:34 #39 Last Edit: 27.09.2013, 11:42 by Jaroslav Hasala
Quote from: Václav Třetí on 27.09.2013, 11:13
Kontrola by měla proběhnout v cejchovně a posléze by měl distributor opravit fakturaci.

Už asi desetkrát jsem (na vyloženou žádost zákazníka) nechal poslat elektroměr do zkušebny na ověření.
Ve všech případech, u kterých jsem byl, nikdy nebyla uznána chyba elektroměru.
Ani jsem nikdy neslyšel, že by to někdy ze strany distibutora bylo uznáno.

Quote from: Veronika Neckařová on 27.09.2013, 11:20(...) Snad elektroměr uznají vadným, protože jinak nás z toho účtu klepne  (norm)

Ne že by vám to nepřál, ale docela by mě překvapilo, kdyby distributor uznal chybu elektroměru.
Dejte prosím vědět, jak to dopadlo, moc by mě to zajímalo.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Maroš Klein

Len tak, kvôli rovnováhe vo vesmíre, bodaj by bol niekde šťastlivec, ktorý má tiež vadný, a ten mu ukazuje namiesto skutočných 10kW napríklad 1kW.
Ale ,,to se nikdo nedoví..."  :D

Veronika Neckařová

Quote from: Jaroslav Hasala on 27.09.2013, 11:34
Už asi desetkrát jsem (na vyloženou žádost zákazníka) nechal poslat elektroměr do zkušebny na ověření.
Ve všech případech, u kterých jsem byl, nikdy nebyla uznána chyba elektroměru.
Ani jsem nikdy neslyšel, že by to někdy ze strany distibutora bylo uznáno.

Ne že by vám to nepřál, ale docela by mě překvapilo, kdyby distributor uznal chybu elektroměru.
Dejte prosím vědět, jak to dopadlo, moc by mě to zajímalo.

Toho se taky bojíme. Dám určitě vědět, jak to dopadlo. Ani nevím, kolik dní mají na to přezkoušení - tuším, že asi 30 dní. Dost by mě zajímalo, jak to tam měří a co tam měří.

Veronika Neckařová

Quote from: Maroš Klein on 27.09.2013, 11:42
Len tak, kvôli rovnováhe vo vesmíre, bodaj by bol niekde šťastlivec, ktorý má tiež vadný, a ten mu ukazuje namiesto skutočných 10kW napríklad 1kW.
Ale ,,to se nikdo nedoví..."  :D

Přesně tak :-D Zákaznící si asi nestěžují, že jim elektroměr měří 10x méně než má :-D

Josef Křemen

Paní Neckářová, doufám, že vše proběhne k Vaší spokojenosti. Nahoře jsem napsal, že váš zástupce může být u přezkoušení (ale má to cenu??), elektroměr se poté uchovává pro případné odvolání a nebo soudní spor.
Pro vydání opravné faktury musí být doklad ze státní zkušebny o chybném měřidle (kdysi v těchto jasných případech ani být nemusel) a opravná faktura se počítá z minulé nebo budoucí spotřeby (většinou z měsíčního období), takže měření a fotka na místě je pouze informativní.
Ale kdyby náhodou něco dopadlo špatně, tak mi dejte vědět.

David Hruda

Asi bych si pro jistotu natočil na video hodnoty proudu na klešťáku a rychlost nárůstu na elměru, abych měl v ruce alespoň něco.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Jan Kelbich

Quote from: Veronika Neckařová on 27.09.2013, 11:49
... Dost by mě zajímalo, jak to tam měří a co tam měří.

Neznám sice proceduru, jakou používají, ale představoval bych si to tak, že elektroměr připojí ke kalibrovaným zdrojům, hodnoty kontrolují vlastními kalibrovanými měřidly a zjišťují odhylku údaje elektroměru. Podle typu elektroměru ve všech režimech, které se ho mohou týkat (činný/jalový výkon, souměrná/nesouměrná zátěž, odběr/dodávka ....)

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

František Šohajda

Quote from: Jan Kelbich on 27.09.2013, 12:40
Neznám sice proceduru, jakou používají, ale představoval bych si to tak, že elektroměr připojí ke kalibrovaným zdrojům, hodnoty kontrolují vlastními kalibrovanými měřidly a zjišťují odhylku údaje elektroměru. Podle typu elektroměru ve všech režimech, které se ho mohou týkat (činný/jalový výkon, souměrná/nesouměrná zátěž, odběr/dodávka ....)

Vetsina elmeru konci v odpade po jejich vymene.Pokud ho vymeni,rychle leti do srotu!
Jak se nezachyti,zadne prezkouseni se nekona,,protoze ho uz nikdo nenajde! :'( :'(
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Lubomír Jindra

Také jsem se s vadným elektroměrem ještě nesetkal, ale rozbít se může vše. Naposledy jsem na popud zákazníka zkoumal naměřenou spotřebu ve společných prostorech panelového domu, jeden panelák, dva symetrické vchody ale rozdíl ve spotřebě značný. Měřeno dvěma přístroji, jedním přímo výkony a druhým proudy, ovšem naměřená shoda s elektroměry byla až překvapivě perfektní. Nakonec se ukázalo že wifina byla pro celý dům jedna společná, napojená jen na jedné stoupačce. Sice pár wattů, ale 24hodin...

Quote from: Veronika Neckařová on 27.09.2013, 11:20
Děkuju,
spotřebu určitě kontrolovat budu každý den ve stejnou dobu.
Snad elektroměr uznají vadným, protože jinak nás z toho účtu klepne  (norm)

Také jsem zvědav zda to uznají, myslím že se bojí precedentu, jak jednou znají chybný elektroměr.....  ;)
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

dolac

Quote from: Jan Kelbich on 27.09.2013, 12:40
Jalový výkon sa p. Neckařovej netýka. Naviac sa tam kontroluje ešte voľný chod elektromera. Elektromer sa považuje za vyhovujúci ak chyba merania nepresahuje dvojnásobok jeho triedy presnosti.

Podľa toho čo tu bolo uvedené je tento prípad jednoznačný a vôbec by som sa neobával že nebude faktúra opravená. Takéto opravy sú úplne bežné a nie je ich málo. Aj nevyhovujúcich elektromerov (indukčných) sa z úradného preskúšania vráti pomerne veľa. U statických je to skôr výnimka.

Jiří Buben

Quote from: Lubomír Jindra on 27.09.2013, 18:35
Také jsem zvědav zda to uznají, myslím že se bojí precedentu, jak jednou znají chybný elektroměr.....  ;)

Myslím že uznají. Vím o případu, kdy obyvatelé rodinného domu přestali mít po topné sezóně teplou vodu v bojleru (kombinovaný ohřívač TUV, v zimě jedou na kotel na tuhá paliva). Takže je možné, že celou zimu HDO nefungovalo. Začalo se to sledovat a zjistilo se, že nespíná HDO tak jak má. Podána reklamace na ČEZ. Přijel technik, přijímač HDO vyměnil. Po výměně vše fungovalo tak jak mělo. Po nějaké době ČEZ zaslal dopis s vyjádřením, že přezkoušením byla zjištěna závada na přijímači HDO (blíže nespecifikována). Jak jsem vyrozuměl byly na základě předešlých vyúčtování přehodnoceny odběry ve vysokém i nízkém tarifu a odběratel na tom ještě vydělal, protože mu na konci zúčtovacího období ve vyúčtování vyšel výrazný přeplatek.

No a jak by jste chtěly dokazovat nefunkčnost HDO po jeho demontáži, kdyby to ČEZ chtěl zamést pod koberec? Takže zase bych v tom zbytečně nehledal "konspiraci".

Ale pojistit se záznamem tak jak byl navrhován se jistě nic nepokazí. ;)
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Jan Kelbich

Quote from: dolac on 27.09.2013, 19:06
Jalový výkon sa p. Neckařovej netýka.

Paní Neckařové sice ne, ale elektroměru ano. I když je to činný elektroměr, musí při čistě jalovém výkonu naměřit nulu (± tolerance daná normou).

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Zdenek Rajmont

Quote from: Veronika Neckařová on 27.09.2013, 10:53
Proběhla výměna elektroměru.
Teď ještě doufat, že zkouška elektroměru jeho nefunkčnost potvrdí  ;)

Ne.
To by byla chyba.
Nyní je třeba přejít do protiútoku a okamžitě podat na kontaktním místě reklamaci - žádost o přezkoušení elektroměru.
Pozor - udělejte si kopii a trvejte na tom, ať vám ji pracovník podepíše spolu s datem a hodinou podání.
Jak bude v systému, už to pojede... 
Elektroměr půjde do Skutče na zkušebnu.
Cejchovna je státem akreditovaná, neměla by být ovlivnitelná.

POZOR - Máte na to 14 dní, pokud se nikdo neozve elektroměr sešrotují.

Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

dolac

Quote from: Jan Kelbich on 27.09.2013, 19:28
Paní Neckařové sice ne, ale elektroměru ano. I když je to činný elektroměr, musí při čistě jalovém výkonu naměřit nulu (± tolerance daná normou).
Činný elektromer sa pri čisto jalovom výkone netestuje. Overuje sa meranie činného výkonu pri určitom účinníku. Je to určené normou a tuším, že je to pri účinníku 0,95. Nepamätám si to presne, nemám pri sebe príslušnú normu.

Jiří Schwarz

Quote from: Jaroslav Hasala on 27.09.2013, 11:14
....

Ovšem doporučoval bych pro jistotu alespoň ještě nějakou dobu sledovat spotřebu.

Samozřejmě!

Někteří podvodníci "mají postřeh"...
Ještě v době analogu byl u nás několikrát problém s rušením TV příjmu.
Ale jak se objevila bílá dodávka s velkou anténou, vše jako zázrakem fungovalo jak mělo!
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)