• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je vypínač bojlera správne zapojený??

Started by Peter1994, 04.12.2013, 18:27

previous topic - next topic

Peter1994

04.12.2013, 18:27 Last Edit: 04.12.2013, 19:56 by Miroslav Minařík
Pred časom mi jeden elektrikár namontoval namiesto zásuvky na bojler tzv.sporákovú kombináciu je podľa vás toto zapojenie dobré a bezpečné viz foto.
vodiče máme hliníkové...

Jiří Schwarz

Jestli je nahoře přívod, tak bych se raději "myl ve studené vodě" do doby, než to někdo zodpověděn zkontroluje a podle potřeby předělá...
---------------
Ty bojlery zapojovali různí elektrikáři různě, často z toho dělali tak trochu TT, když TN-C přívod připojili na 2 póly vypínače, za vypínačem měly jen 2 pracovní vodiče a PE na ochrannou svorku spotřebiče měli samostatně silnějším vodičem. 
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Daniel Hudzík

V podstate medzi nulovanou zasuvkou (tym co ste mali pred tym) a riesenin na obrazku neni rozdiel..
ale na lanko by to chcelo dutinky... (co v tomto pripade ale nie je smrtelny problem)

Kazdopadne to casom chce rekonstrukciu
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Peter1994

Dakujem, asi to predsa len dám prekontrolovať najlepšie neakému revíznemu technikovi... lebo dotycný pán elektrikár mi menil po dome aj pár zásuviek... tak aby som mohol kľudne spat :D

Jaroslav Hasala

Zapojení na obrázku není funčně špatné, vytknul bych chybějící lisovací dutinky na slaněných vodičích.
V našich končinách (JM) je v těchto případech zvykem zapojit přes spínané kontakty i N vodič.
Zapojení by potom vypadalo tak, že přívodní PEN by byl rozdělený, nejdříve by byl připojený na kontakt PE, dále potom na jeden ze spínaných kontaktů. Principiálně je podobné jako nulované zásuvky 230V.
U přívodu TN-C (dvouvodičový) to sice nemá větší význam, ale své kouzlo to má u starých TT instalací s centrálním proudovým chráničem.
Starý boiler je nejčastějším zdrojem poruchy "bezdůvodně" vypadávajícího chrániče u těchto instalací, takto se dá potom odpojit L i N.

elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Václav Třetí

05.12.2013, 08:48 #5 Last Edit: 05.12.2013, 08:57 by Václav Třetí
V mezích staré instalace se to, až na ty dutinky (pokud dobře vidím, tak ty lankové vodiče mají upletená očka a s tímto provedením jsem nikdy neviděl vypálené vodiče ani svorky, takže to není také kritické), asi výrazně lépe udělat nedá, jedině nový přívod až od rozvaděče, takže takhle to jistě vydrží do nějaké rekonstrukce v brzké době provedené. Samozřejmě vidím např. nedostatek v tom, že přívod má použitý hnědý vodič jako PEN, ale to spadá už do té rekonstrukce. Tam bych provedl alespoň označení zelenožlutou bužírkou ( i když se to nemá, je to ale užitečné a na staré instalaci tolerovatelné spíš než na jedné straně spínače hnědý PEN a na druhé hnědá fáze)
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Lubomír Jindra

Quote from: Peter1994 on 04.12.2013, 22:09
Dakujem, asi to predsa len dám prekontrolovať najlepšie neakému revíznemu technikovi... lebo dotycný pán elektrikár mi menil po dome aj pár zásuviek... tak aby som mohol kľudne spat :D

Správné řešení, odpověděl jste si sám. Z fotky se bezpečnost posoudit nedá.
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

solimek

Quote from: Václav Třetí on 05.12.2013, 08:48
V mezích staré instalace se to, až na ty dutinky (pokud dobře vidím, tak ty lankové vodiče mají upletená očka a s tímto provedením jsem nikdy neviděl vypálené vodiče ani svorky, takže to není také kritické),

Též jsem v minulosti používal "upletená očka" a nikdy s tím nebyl žádný problém. Samozřejmě záleželo na kvalitě provedení.

Michal Lužný

Pletená očka jsem často vidíval ve vidlicích ABB 5536-2154 a jejich předchůdkyních. Byl to celkem elegantní způsob, zvlášť, pokud bylo třeba připojit vodič 2,5mm2. S problémy jsem se u tohoto také nesetkal, drátky neměly "kam utéct". Dnes jsou už nové možnosti.

Jiří Mudra

Quote from: Jaroslav Hasala on 05.12.2013, 06:52
V našich končinách (JM) je v těchto případech zvykem zapojit přes spínané kontakty i N vodič.

V našich končinách (ZČ) je takovýto způsob zapojení také k vidění..
Elektrikář - údržbář §6, §8

trucker

Proč nevytvořit na přívodu bod rozdělení (jak je vidět ve starých ins.)  a dole nepokračovat v TN-S?  :)

Jan Kelbich

Quote from: Václav Třetí on 05.12.2013, 08:48
... na jedné straně spínače hnědý PEN a na druhé hnědá fáze)

Odhaduju, že je ten PEN spíše bílý.

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Jiří Schwarz

Quote from: Jan Kelbich on 09.12.2013, 22:35
Odhaduju, že je ten PEN spíše bílý.

Asi byl...

Tohle je takové hloupé, jak se zvětšují rozdíly mezi tím, jak by to mělo být podle aktuálně platných norem a co může zůstat v provozu podle norem X let zrušených, protože "kdysi platily a bylo v té době podle nich dobře".
Já se snažím dost lidi strašit tím, že to sice může tak být, ale je to jako kdyby dnes chtěli jezdit autem bez pásů, posilovače brzd,... Takový starý Spartak na silnici za jistých podmínek také může, ale kde končí krásný pocit z nostalgie a začíná přiměřený strach z následků chyby, kterou může udělat někdo jiný?

Takže mě se ta instalace na obrázku nelíbí, ale její jednoznačné napadnutí by byl problém (pokud se tam nenaměří nějaký problém s izolačním stavem, impedancí zvýšenou nějakým špatným spojem, unikajícím proudem,...)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Václav Třetí

Nevím, nevím, teď jsem tu fotografii chvíli prohlížel a porovnával hnědý na výstupu v CYSY a hnědý v přívodní CYKY a jediný rozdíl vidím v tom, že vodiče v CYSY mají hladký a lesklý povrch, kdežto v CYKY hrubý. Spíš mi to připadá, že to někdo natáhl CYKY 2A. Použití bílého vodiče v našich kabelech je velice nepravděpodobné, staré barevné značení z přelomu 60. a 70. let mělo vodič N šedý a PE tmavě zelený (v dobách fází s izolací černou, červenou, modrou). Možná by to mohla být také zelenožlutá izolace, která zestárla a vidíme pouze zhnědlou žlutou a zelený proužek je náhodou zespodu.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Dušan Davídek

Quote from: Václav Třetí on 10.12.2013, 08:36
.....Spíš mi to připadá, že to někdo natáhl CYKY 2A. Použití bílého vodiče v našich kabelech je velice nepravděpodobné, staré barevné značení z přelomu 60. a 70. let mělo vodič N šedý a PE tmavě zelený (v dobách fází s izolací černou, červenou, modrou)......

Podle té fotky bych si téměř s jistotou troufnul tvrdit, že barva je černá a hnědá. Kabel předpokládám AYKY 2A ( ;)). Ve společných prostorách panelových domů jsou často těmito kabely v síti TN-C tahány po povrchu 1f zásuvky a vypínače.....("co dům dal")
Zapojení bych osobně předělal do podoby dvoupólového vypínání (L i N) jak uvedl kol. Hasala. Jako přínos bych uvedl i to, že bude funkční signalizace zapnutí doutnavkou .....

Václav Třetí

Možná je to AYKY, není to na té fotografii příliš rozeznatelné, přiznám se, že materiálu vodiče jsem se tolik nevěnoval, on není zase tak podstatný, nebezpečnější je ta hnědá barva na PEN.

Václav 3

Dušan Davídek

Quote from: Václav Třetí on 11.12.2013, 08:02
..... nebezpečnější je ta hnědá barva na PEN.

S tím samozřejmě plně souhlasím. I když to není v pořádku, je to běžná realita, kterou bych do doby rekonstrukce řešil stejně jako vy alespoň ž/z přiznačením na konci. U starých instalací (a bohužel často ani u nových a zrevidovaných) se nedá v žádném případě slepě spoléhat na barevné značení!!
Setkávám se u nás v obci s často divokými instalacemi kde jsou použity vodiče všech myslitelných materiálů a barev. PEN na celém domě je v jedné části modrý, pak se najednou změní na černý ze kterého je v zásuvce červený. O krabici dál se z něj stane "standartně zelený" a ten se na půdě promění právě v hnědý ..... ;)
O proměnách použitého materiálu (Cu, Al, pevný, licna, různé průřezy) to platí podobně.
Do toho občas někde přidaný "nějaký" proudový chránič, za kterým se použijí případné volné dráty v rozvodech po něčem "nevím co tam bylo, ale už je to pryč" a tak samostatný N a PE  opět mění barvy jako chameleon.
Samozřejmě to vše při společných zásuvkových a světelných obvodech ve kterých se "někdy vypíná L, někdy N, někdy PEN", schodišťáky zapojeny známým nebezpečným, ale dřív často používaným  způsobem a jiné.....

Ale vždy slýchávám "všechno dělal elektrikář a do teď to všechno jelo" ....

Peter1994

Takže páni veľmi pekne vám ďakujem za vaše odpovede a príspevky.... tento týžden ku mne príde revízny technik na obhliadku tej inštalácie :) potom vám dám vedieť ešte raz ďakujem  ;)