• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 22:03

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je napětí mezi N a PE v zásuvce cca 4V v pořádku ?

Started by Zbyněk Doležal, 17.02.2014, 20:32

previous topic - next topic

Zbyněk Doležal

17.02.2014, 20:32 Last Edit: 22.03.2014, 13:52 by Miroslav Minařík
Mezi N a PE v zásuvce jsem naměřil od 2,5 V do 4 V. Je to v pořádku ?  (Digitální multimetr M92A).

Jiří Schwarz

Záleží na provedení sítě, vzdálenosti místa měření od bodu rozdělení, zatížení okruhů za bodem rozděleni,...
Asi by mě taková hodnota neponechala úplně klidným a snažil bych se prověřit, zda nejde o nějakou závadu.
Já jako RT "mám čím to proměřit"... Multimetr na to stačit nebude

Pro váš klid byste měl zkusit oslovit nějakého revizáka nebo dobře vybaveného elektrikáře
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Miroš Jan

Quote from: Zbyněk Doležal on 17.02.2014, 20:32
Mezi N a PE v zásuvce jsem naměřil od 2,5 V do 4 V. Je to v pořádku ?  (Digitální multimetr M92A).

Tak zrovna tento typ multimetru, nepatří do kategorie přesných. To co jste naměřil, nemusí taky nic znamenat. Taky to mohlo být indukované napětí. :)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Ludvík Kubík

Tyto hodnoty jste zjistil, když v ostatních zásuvkách byly připojeny další spotřebiče?

Lubomír Jindra

V běžných elektroinstalacích občas naměřím rozdíl kolem 1V, většinou 0V. To co popisujete je již docela hodně. Pokud je to klasická elektroinstalace je to podezřelé a taktéž doporučuji nechat to prozkoumat odborníkem.
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

ZbynekDolezal

Quote from: Jiří Schwarz on 17.02.2014, 21:45
Záleží na provedení sítě, vzdálenosti místa měření od bodu rozdělení, zatížení okruhů za bodem rozděleni,...
Asi by mě taková hodnota neponechala úplně klidným a snažil bych se prověřit, zda nejde o nějakou závadu.
Já jako RT "mám čím to proměřit"... Multimetr na to stačit nebude

Pro váš klid byste měl zkusit oslovit nějakého revizáka nebo dobře vybaveného elektrikáře

To bohužel nevím, je to byt v paneláku. Dobrá, děkuju, pokusím se.

ZbynekDolezal

Quote from: Miroš Jan on 17.02.2014, 22:26
Tak zrovna tento typ multimetru, nepatří do kategorie přesných. To co jste naměřil, nemusí taky nic znamenat. Taky to mohlo být indukované napětí. :)

...indukované v čem ?  V jiných zásuvkách bylo buď  0,0 V nebo cca 0,5 V. Večer bývá napětí větší než ráno.

ZbynekDolezal

Quote from: Ludvík Kubík on 17.02.2014, 23:31
Tyto hodnoty jste zjistil, když v ostatních zásuvkách byly připojeny další spotřebiče?

Ano, a sice lednička, notebook, wifi router, PC. (byt v paneláku)

ZbynekDolezal

Quote from: Lubomír Jindra on 17.02.2014, 23:43
V běžných elektroinstalacích občas naměřím rozdíl kolem 1V, většinou 0V. To co popisujete je již docela hodně. Pokud je to klasická elektroinstalace je to podezřelé a taktéž doporučuji nechat to prozkoumat odborníkem.

Je to byt 2+1, takže asi klasická elektroinstalace. Dnes večer dokonce skoro 5 V.

Další věc - v bytě se často přepalují vlákna žárovek. Když jsem proměřil objímku "dotyčného" vypnutého lustru, tak jsem naměřil 2 V.

Jan Alin

Buď máte nevhodný měřicí přístroj, nebo to vidím na návštěvu dobrého elektrikáře nebo revizního technika.

Jaroslav Hasala

Rozdíl napětí mezi N a PE je silně závislý na zatížení okruhu.
Předpokládám tedy instalaci TN-C-S.
U instalací TN-C (dvoudrátové) by to byl určitě znak poruchy.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Ludvík Kubík

Quote from: Zbyněk Doležal on 18.02.2014, 21:02
...indukované v čem ?  V jiných zásuvkách bylo buď  0,0 V nebo cca 0,5 V. Večer bývá napětí větší než ráno.

Nemůžu si pomoci, ale do zásuvky (tu, na které měříte napětí mezi PE a N) vám vedou dva nebo tři dráty? Byť se zdá moje otázka nelogická, vím, na co se ptám.

Lubomír Jindra

Quote from: Zbyněk Doležal on 18.02.2014, 21:08
Je to byt 2+1, takže asi klasická elektroinstalace. Dnes večer dokonce skoro 5 V.

Další věc - v bytě se často přepalují vlákna žárovek. Když jsem proměřil objímku "dotyčného" vypnutého lustru, tak jsem naměřil 2 V.

Praskající žárovky je dnes tak častý jev, že lidé dokonce poptávají opravu lustrů. Chyba je samozřejmě v žárovkách ne v lustrech.
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Miroš Jan

Quote from: Zbyněk Doležal on 18.02.2014, 21:02
...indukované v čem ?  V jiných zásuvkách bylo buď  0,0 V nebo cca 0,5 V. Večer bývá napětí větší než ráno.

Vzhledem k tomu uvedenému multimetru, (nevěřím těm změřeným údajům ani zamák),to prostě pro mne, není relevantní údaj. Až to změříte kvalitním měřícím přístrojem, pak se můžeme bavit dál. ;)

Milan Hudec

Na druhou stranu, tazatel uvádí, že se jedná o byt v paneláku, kde na instalaci v jednom bytě mají vliv instalace ostatních (alespoň v rámci stupačky zcela jistě), takže bych oněch 5V bral klidně coby "relevantní" údaj, spíše by bylo podezřelé, pokud by tam bylo napětí blížící se nule ;)

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 19.02.2014, 20:06
Na druhou stranu, tazatel uvádí, že se jedná o byt v paneláku, kde na instalaci v jednom bytě mají vliv instalace ostatních (alespoň v rámci stupačky zcela jistě), takže bych oněch 5V bral klidně coby "relevantní" údaj, spíše by bylo podezřelé, pokud by tam bylo napětí blížící se nule ;)

Stoupačky jsou většinou TN-C, vliv bude pravděpodobně jen v jeho bytě.

Miroš Jan

Milane, díval si se na parametry toho multimetru?
Já prostě takto levným multimetrům, nevěřím. :D

Milan Hudec

Quote from: Jan Alin on 19.02.2014, 20:16
Stoupačky jsou většinou TN-C, vliv bude pravděpodobně jen v jeho bytě.

Myšleny stupačky "vodovodní" - proud z bytu souseda s přerušeným (špatně dotaženým PEN) na přívodu do bytu pak cestuje i po vodičích PE ostatních bytů.