• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaký kabel použít pro připojení garáže od elektroměrového rozvaděče?

Started by Vl. Ch., 23.04.2014, 14:42

previous topic - next topic

ACEOF ACES

Pro kabel CYKY 5x2,5, délka 80m, bych to viděl např. takto:

Na začátek kabelu:
- jistič třífázový C16A, nechránit chráničem.

Na konec kabelu (garáž):
- hlavní vypínač
- jističe světla  B6A
- proudový chránič IΔn 30mA
- jističe zásuvky C13A, chráněné tím proudovým chráničem.

Robert Heidinger

Diky za info a odpovědi , všem . Moc jste mě tedy nepotěšili .. Je to slabé skoro i na vysavač ... Ach jo . Jsem zvyklý dělat všechno pořádně s rezervou , proč takový nemohl být i doporučený eletrikář ..
Snad když vidí 80 metrů v zemi a garáž s dílnou a je řemeslník , takovou botu by udělat neměl ..
  Napadlo mě ještě kvůli tomu Invertoru / nic silnějšího tam v provozu nebude / Nejde vytáhnout z té 400 V zásuvky silnějších 230 V ? Myslím jako že by se použili 2 fáze a nulák ? Garáž má i vlastní zemnící pásek kolem základu . Nedá se toho nějak využít , nebo je to blbost ?
Pořád mám snahu přívod neměnit ,no .. :-X

PetrBaned

technické výpočty a odborné vysvětlení bych nechal na zdejších odbornících, kteří vám vše vysvětlí v číslech.
  Ale jednoduše se dá říct, že na té délce a průřezu kabelu, se na konci moc zázraků dělat nedá. Pominu li ztráty na té délce, tak mám obavy že při použití těch strojů se z toho přívodníko kabelu stane topný kabel.
  Opravdu bych vážně uvažoval o protažení toho kabelu 4x6. Možná zde bude reakce že by to měl být min. průřez 10 ale domnívám se že se nejedná o hl. přívod v pravém slova smyslu. Tak že v rámci odběrného místa by to neměl být problém, v případě že se to provede s potřebným přizeměním atd.

Robert Heidinger

Dobrá den .
Píšete kabel 4x6 , proč mi koupil 5x2,5 , proč ne 4x2,5 když už tak blbě ..? Ten jeden vodič navíc by se nedal použít na posili alespoň jedné zásuvky ? Také mě napadlo , že dostupné zásuvky na 230 V mají maximálně stejně jen 16 A , na ten invertor by to taky mohl být problém / to mě napadá , kde jsem byl po dílnách , že to mnoho lidí vůbec neřeší .... píchnou to do čehokoliv ve zdi ../
Pořád mě drží ta myšlenka redukce ze zásuvky 400V ..? Jímá mě hrůza při pomyšlení že budu zase tahat 80m kabelu a sekat novou zeď a starou na druhém konci  (zle)

Václav Třetí

Co chcete vyřešit redukcí ze zásuvky 400V, když je celý přívod slabý, takže i pro tu třífázovou zásuvku?
Je to slabé i na ten vysavač, při jeho zapnutí bude proudový ráz motoru způsobovat bliknutí žárovek, při zapojení invertorové svářečky budete mít v době sváření (pokud to bude vůbec svářet, invertory jsou potvora) ze světel barevnou hudbu bez barev, zářivkové osvětlení bude možná i zhasínat.

Quote from: Robert Heidinger on 28.01.2016, 08:34
Nejde vytáhnout z té 400 V zásuvky silnějších 230 V ? Myslím jako že by se použili 2 fáze a nulák ? Garáž má i vlastní zemnící pásek kolem základu . Nedá se toho nějak využít , nebo je to blbost ?

Jak to myslíte? Spojit dvě fáze paralelně - to uděláte zkrat mezi vodiči ve kterých je 400V a bude pěkný ohňostroj! Zapojit jednofázové spotřebiče mezi dvě fáze - to je zničíte, pustíte do nich 400V, což nevydrží.

Vyměňte kabel a tomu šikulovi pěkně poděkujte.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Robert Heidinger

Jak to myslíte? Spojit dvě fáze paralelně - to uděláte zkrat mezi vodiči ve kterých je 400V a bude pěkný ohňostroj! Zapojit jednofázové spotřebiče mezi dvě fáze - to je zničíte, pustíte do nich 400V, což nevydrží.

Myslel jsem jednu fázi posílit o ten 5 kablík už u přívodu od hodin a posílit v garáži nulák ..
Ale asi jsou ty snahy koukám marné .. je to zase šmudlání a to nemám rád . Jen to zkouším tu blbost s kabelem obejít ..
Díky ..

ACEOF ACES

Podle mého názoru, v tomto případě (přívodní kabel CYKY 5x2,5 dlouhý 80m) je možné svařovat svařovacím zařízením, které je určené pro připojení do zásuvky 230V, svařovacím proudem asi do 60A. Pokud je potřeba větší svařovací proud, tak se musí použít svařovací zařízení určené k připojení do zásuvky 400V.

ACEOF ACES

Omlouvám se udělal jsem chybu místo 60A mělo být 90A, tj.
Quote from: ACEOF ACES on 28.01.2016, 13:31
Podle mého názoru, v tomto případě (přívodní kabel CYKY 5x2,5 dlouhý 80m) je možné svařovat svařovacím zařízením, které je určené pro připojení do zásuvky 230V, svařovacím proudem asi do 90A. Pokud je potřeba větší svařovací proud, tak se musí použít svařovací zařízení určené k připojení do zásuvky 400V.

90A není z důvodu, že by svařovací invertor na přívodním kabelu CYKY 5x2,5, dlouhém 80metrů, nebyl schopný dodat větší svařovací proud, ale z důvodu velkého kolísání napětí v instalaci připojené na konci tohoto přívodního kabelu, které by mohlo způsobit poškození spotřebičů nebo osvětlení, zapnutých při svařování svařovacím invertorem určeným pro připojení do zásuvky 230V. A to ve všech fázích proti N.

Robert Heidinger

. Tak 90 A je už docela dobré .. Mám i CO čko s max 80 A  . Invertor na max proud 200 A si asi stejně kvůli zásuvkám co jsou na max 16 A není možno využít .. I když .. Když mi stavební firma svařovala konstrukci invertorem , tak se použila prodlužovačka 1,5 mm lanko 2x napojená a svářečka byla schopná jet na 150 A ..))  Nebyla ale jiná volba .. a je jasné že z prodlužovaček byl i tak trochu topný kabel ..
Pomohlo by trochu zkrácení přívodu 5 x 2,5 z 80 metrů na 60 metrů  ? Kolik Ampér by bylo pro vedení ještě bezpečných ?Mohl bych to možná udělat . Výměnu kabelu jsem vzdal , tak alespoň budu vědět co si dovolit ..
Děkuji .