• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Opravdu existuje nějaká inteligentní instalace?

Started by Miroslav Minařík, 06.09.2014, 21:08

previous topic - next topic

Jsou označované inteligentní systémy opravdu inteligentní?

Ano, jsou když to o sobě uvádí
Ano, ale nejsou u nás dostupné
Ne nejsou, jsou to jen stroje řízené algoritmem
Ne nejsou, jde pouze o marketingový klam

Miroslav Minařík

Quote from: Jan Franěk on 07.09.2014, 21:55
Inteligentní pračky, parkovací systémy, pečící trouby a já nevím co ještě. Pojdme tedy na výrobcích vysoudit nějaké peníze za jejich lživé reklamy. Myslím, že by to nebylo dvakrát úspěšné. Tedy alespoň u nás v ČR.

Nemluvím o nějakých hračkách za pár korun a určitě bych si nebyl jistý, co je v této zemi s naším soudnictvím možné a nemožné. Jistě, že to berme s nadsázkou, jde o jakési zamyšlení o tom, co říkáme o tom, co je vlastně jiné. Čím více lidí to říká, tím více je to pravda. Až se to takovou pravdou stane nenajdeme ten začátek, kde se to zlomilo.

Jsem zastánce nazývat věci správnými jmény. I když již to je diskutabilní filozofie :-)
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Tomáš Jančo

Quote from: Miroslav Minařík on 07.09.2014, 21:24
...Svítí slunce a je v místnosti víc než 24°C? Stahni žaluzie na 50%.
Fouká vítr? Vytáhni žaluzie.
Není v budově pohyb a je po 17:00? Sniž teplotu...

To čo popisujete skutočne nie je umelá inteligencia, nie je to však ani hranica toho, čo je možné naprogramovať. Princípy umelej inteligencie príliš zjednodušujete, čím dostávate "neinteligentné" riešenia. Vidím pre to dva možné dôvody:

Buď nepoznáte princípy a algoritmy, ktoré sa označujú ako umelá inteligencia a to, čo je s nimi možné dosiahnuť - to vám nikto nemôže mať za zlé, ste odborník vo svojom obore a nemôžete poznať všetko - alebo tieto princípy poznáte a v tom prípade s vami nesúhlasím.

Aby som ozrejmil, čo považujem za umelú inteligenciu - sú to algoritmy, ktoré nie sú sekvenciou príkazov typu "ak je zima, zapni kúrenie, ak je teplo vypni kúrenie", ale algoritmy schopné napr. riešiť optimalizačné úlohy (nájsť riešenie ktoré je najvhodnejšie pre danú situáciu), plánovať (podľa daných podmienok zostaviť plán, ktorý bude optimálny), učiť sa (pomocou opakovaného riešenia úlohy pozmeňovať rozhodovací algoritmus tak, aby prinášal lepšie výsledky)...

Ak si myslíte, že takéto programy sú utópia, uvediem príklad neurónových sietí - je to simulácia / výpočet, ktorý pomocou vzájomne prepojených výpočtových jednotiek (napr. podprogramov, nemyslí sa samostatná fyzická entita ako procesor alebo počítač) dokáže riešiť zložité úlohy a má schopnosť učiť sa.

Programátor neurónovej siete túto sieť zostaví (určí matematickú funkciu, ktorá bude predstavovať jeden neurón) a prepojenia v tejto sieti (často mriežkové alebo náhodné). V tejto fáze nie je program špecializovaný na žiadnu konkrétnu úlohu, je univerzálny.

Následne programátor definuje vstupy a výstupy z neurónovej siete. V tejto fáze je program pripravený na zúžený počet úloh, obmedzený práve použitými vstupmi a výstupmi.

Nakoniec programátor neurónovú sieť naučí požadovanú funkciu - pomocou príkladov správnych vstupov a výstupov. Učenie prebieha tak, že v každom neuróne sa upravuje hodnota pamäťovej bunky tak, aby daný vstup dával požadovaný výstup. Neexistuje len jedno "správne" riešenie, ale dokonca sa často pridáva prvok náhodnosti - šum. Po natrénovaní siete je táto pripravená plniť danú úlohu, ale tu jej možnosti nekončia, učenie môže prebiehať počas celej životnosti programu a prispôsobovať sa novým potrebám.

(Toto bolo veľmi zjednodušené vysvetlenie, existujú rôzne varianty funkcie a učenia neur. siete, napríklad aj také kde nie je známy správny výsledok, ale len ohodnotenie, ktorý výsledok je "lepší" a podobne.)

Stále vám to pripadá na úrovni cvičenej opice?

Honza Krepl

Pojem inteligentní instalace se zaběhl hodně rychle a někteří šli dál a začali oživovat takzvané IQ domy :-) osobně mi víc sedí termín domácí automatizace.

Pokud budu sedět na židli a před sebou budu mít tři kontrolky a tři tlačítka  a pokaždé když se rozsvítí kontrolka zmáčknu tlačítko- když na mě zavoláte, že mám nízkou hladinu tak na vás budu hledět jak tele na nový vrata a nebudu reagovat dokud se mi nerozsvítí kontrolka nad tlačítkem.... budete o mě mluvit jako o inteligentovi?  ;)

Maroš Klein

...a čo si o tom všetkom asi tak myslí v inteligentnej kúpeľni práčka so svojím šiestym zmyslom?  :D

Roman Šafránek

Myslím, že systémová elektroinstalace a "inteligentní" elektroinstalace (nebo domácí automatizace) není to samé. Systémová instalace je o tom, že "nevede drát od vypínače ke světlu" ale že ve vypínači je nějaký snímač a u světla je nějaký aktor. Systémová instalace může být provedena v podstatě i bez jakékoliv automatizace (třeba jen kvůli flexibilitě v budoucnosti - kancelářské budovy...). Naopak domácí automatizace nemusí být vždy systémová - může se jednat o více oddělených, třeba jen vzájemně zkomunikovaných řešení.

Když někomu v takovém automatizovaném domě ukážete pár funkcí které má, tak vám na to možná řekne "to je chytré". Potom instalaci můžeme označovat jako chytrou

Miroslav Minařík

08.09.2014, 22:14 #23 Last Edit: 08.09.2014, 22:19 by Miroslav Minařík
Quote from: Tomáš Jančo on 08.09.2014, 10:16
Buď nepoznáte princípy a algoritmy, ktoré sa označujú ako umelá inteligencia a to, čo je s nimi možné dosiahnuť - to vám nikto nemôže mať za zlé, ste odborník vo svojom obore a nemôžete poznať všetko - alebo tieto princípy poznáte a v tom prípade s vami nesúhlasím.

Nemusíte se mnou souhlasit, to vám nikdo nevnucuje ale bude dobré vnímat v jakém kontextu to uvádím. Znám asi velmi málo systémových instalací, bohužel výraz "neuronová síť" bych s nimi opravdu nespojoval.

Uvádím to, co je na trhu, ne to, co "jednou" bude. Pokud se mýlím, tak mi tedy řekněte který výrobce používá to, čemu podle vás nerozumím. Název tématu je jasný, mohl jste toho výrobce uvést hned.

Rád se poučím.
To by ještě scházelo abych věděl všechno.

Quote from: Roman Šafránek on 08.09.2014, 14:51
Potom instalaci můžeme označovat jako chytrou.

Teď jde o slovíčkaření ale ta chytrá je opravdu blíž pravdě, než inteligentní.

Pro ty, kteří nemají brýle název tématu zní: Opravdu existuje nějaká inteligentní instalace?
.

....

Jan Alin

Inteligentní instalace je prostě obchodní název, je to pro zákazníky atraktivnější a stravitelnější. Výrobní linky byly už v době relátek a pár germaniových tranzistorů mnohonásobně složitější a o "inteligenci" tam nikdo nic neříkal.

Miroslav Minařík

11.09.2014, 23:07 #25 Last Edit: 12.09.2014, 07:40 by Miroslav Minařík
Josef Kunc konečně odešel do důchodu a hle, konečně má čas založit českou asociaci KNX. A protože se u nás objevil právě ve spojení se slavnostním založením, nezapoměl jsem mu položit stejnou otázku. Upřesním, že kybernetika je jeho vystudovaný obor. I když asi začínal na "elektronkách", celý život tomuto tématu byl nablízku.

A tak co mi asi řekl?

[video]/video/2014/140909_kunc_knx_int.mp4[/video]
.

....

Milan Hudec

Instalace nemůže být alespoň momentálně ani chytrá či dokonce inteligentní, ale pouze více či méně flexibilní.

Miroslav Minařík

Quote from: Milan Hudec on 11.09.2014, 23:18
Instalace nemůže být alespoň momentálně ani chytrá či dokonce inteligentní, ale pouze více či méně flexibilní.

Ano, řekněme chytře navržená a flexibilní. Ale ty úpravy algoritmu zase dělá uživatel ve spojení s realizátorem. A když se jim něco nepovede, tak zmiňovaná "inteligentní" instalace se chová jako "debil".
Jedna chybička v kódu a instalace mi místo rozsvícení zhasla.  (bigbb)
.

....

Redakce portálu Elektrika.cz

18.09.2014, 00:29 #28 Last Edit: 18.09.2014, 20:51 by Miroslav Minařík
Má dnešní návštěva expozice TECO byla neohlášený blesk z nebe, o to víc byla rychlejší a autentičtější. Kromě nových potěšujících vychytávek jsem se samozřejmě nezapomněl zeptat na inteligenci paměti ROM :-)
(z redakčního účtu Mirek Minařík)

[video]/video/2014/14teco_klaban_int.mp4[/video]

Jiří Pospíšil 02

19.09.2014, 09:56 #29 Last Edit: 29.08.2015, 09:05 by Miroslav Minařík
obávám se, že dnešní styl života (mobily, internet, atd) nám dávají pocit nadvlády nad širokém spektru oborů a člověk si myslí, že rozumí všemu. Bohužel je to tak že dostáváme kusé informace bez vazby na "jádro pudla" (to že vídíme jak vypadá satelitní snímek z meteosat neznamená, že rozumíme co nám ten snímek všechno řekne víme jen že se blíží mraky).  Navíc nám tyto informace poskytuje SW někým navržený a ořezaný na naprosté informační minimum (proč taky laikovi dávat přesnost atomových hodin). Tím pádem se přestáváme zabývat tím jaké je počasí venku, ale řešíme jak se nám zobrazí na mobilu. Trochu myšlenkově degradujeme a necháváme spoustu myšlenek na "chytrá zařízení" které nejsou nic jiného než časové upozornění nebo pomocí algoritmu spínané koncové prvky. A my je máme za chytré proto, že na to prostě nechcem myslet. Kolik z nás používá kalkulačku když chce (aspoń nahrubo) spočítat proud tekoucí 1 odporem (20 Ohm) v DC sítí (24V DC). Než zapojit mozek radši rychle zapíname mobil nebo počítač a hledáme kalkulačku.