• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak zapojit jednoduchý rozvaděč?

Started by gisanter, 27.12.2014, 14:56

previous topic - next topic

Jiří Schwarz

Na zamknutí nebo přeložení do neveřejné sekce to bude v okamžiku, kdy se někdo nezodpovědně pokusí poradit jak obejít platné zákony a normy. (norm)

Zatím to vnímám spíše jako úsměvnou kuriozitu (doh)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

kbulda

Jan Bocek

eBastlirna.cz
Quote from: kbulda on 27.12.2014, 23:26
Pobavte se i tady, nejlepší je odpověď v  so prosinec 27, 2014 2:13 pm

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=67767&highlight=

Q: Když tomu nerozumíš ani ten tvůj známý, tak proč to nenecháš zkušenému elektrikáři

A: Rozumí snad, ale jednou se mi stalo že mi vyhořela chata kvůli vadné elektroinstalaci a to byl zkušený elektrikář tak se radši zeptám, tak proto.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Jiří Schwarz

Quote from: Jan Bocek on 28.12.2014, 13:30
...že mi vyhořela chata kvůli vadné elektroinstalaci a to byl zkušený elektrikář ...

Myslím, že to je tvrzení, kde jedna část vylučuje druhou...

Navíc čeština je zvláštní jazyk. Ono by se to dalo prezentovat, že vadná elektroinstalace chtěla požár způsobit a tomu nevěřím  (dabel)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!

Vít Rotrekl

No pokud je to ten stejny zkuseny elektrikar co nevi jak zapojit bedynku se trema jisticema, tak tech zkusenosti moc mit nebude...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Zdenek Hejčl

Mohl by to být taky zkušený elektrozedník....  ;)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jan Franěk

Nechci vám kolegové kazit radost, ale tazatel věnuje tolik energie tomu, aby získal radu, že obesílá některé z diskutujících a žádá je soukromě. Poslal jsem mu jasný vzkaz, že se můžeme domluvit a po zaplacení mu pošlu zpracovanou dokumentaci, včetně zapojení, případně  i hotový, vydrátovaný rozvaděč. Na jeho rozhodnutí bude záležet i výsledná částka na faktuře.

Kdyby věnoval více času své rodině, využil by ztraceného času podstatně lépe a bezpečněji, než bastlením a psaním dotazů. A přitom je i na Slovensku mnoho schopných kolegů, kteří by mu mohli pomoci přímo na místě. Měl by to s odborným vysvětlením, zapojením, proměřením a zárukou. Co víc si může přát.

Bohužel nepochybuji o tom, že se najde někdo z kolegů, který nemá dostatečný pud sebezáchovy a poradí, bez znalostí  místních podmínek.  Sám jsem se s tím již spálil a nechci podobnou chybu více opakovat.

Tedy jediná chybka na dnešním, jinak povedeném volném dni.

Zdar všem elektronautům  (drinks)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Radek Červený

Quote from: Zdeněk Mazač on 27.12.2014, 18:15
Tu přeci připojím do 4 nebo 5 kolíkové zásuvky, vícežilový kabel použiji při připojení mezi přepínačem Y-D a nebo Y-D s reverzací a svorkovnicí motoru nebo mi něco uniklo?

Milan to počítá správně. Počet žil se odvozuje od počtu zubů na kotouči. Přitom lze připojit více zubů do jedné fáze a je pak potřeba podle toho zohlednit průřez s dodržením požadavku na rovnoměrné zapojení fází.
Pokud má tedy kotouč 33 zubů, lze uplatnit ideální zapojení 3 zubů na fázi, podle velikosti zubu je nutné určit průřez, a vychází nám onen 11 žilový kabel, jak psal Milan.
Toto zapojení má mnoho výhod a dvě nevýhody. Je nutné přesně zuby nafázovat, aby řezali správně, tudíž největší oříšek bude určit, který zub na kotouči je ten první.
A ten druhý, nejsou na trhu běžně dostupné 11 kolíkové zásuvky, z toho tedy vyplývá, že budeme muset pilu připojit pevně, nebo pomocí 3 ks čtyřkolíkových zásuvek. Každopádně je nutné zapojit správně všechny žíly kabelu, protože kdyby byla zapojena například jen půlka, kotouč by řezal polínka také jen do půlky.
Uzemnění rozvaděče bych neřešil, uplatnil bych v tomto případě ochranu před nebezpečným dotykem přirozenou selekcí, ta je hodně spolehlivá  ;D
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jiří Kubík

Quote from: gisanter on 27.12.2014, 14:56
....Popřípadě trochu mi vysvětlete jak se zapojuje zemnění.

No ale když jsou ty Vánoce...

Nejdříve je třeba zapojit bagr.

Jaroslav Hasala

V nových instalacích by se měly používat vždy pětipólové zásuvky 400V (L1, L2, L3, N, PE).

Kromě jiné tím bude zajištěno to, že do zásuvky půjde připojit i něco jiného.

V dřívějších dobách byly spotřebiče na 3x230/400V (dříve 3x220/380V) většinou uzpůsobené na čtyřpólové připojení (bez N vodiče).
Spotřebiče byly buď tak jednoduché, že N vodič nepotřebovaly (typicky vidlice-šňůra-vypínač-motor) nebo u složitějších strojů byl použitý transformátor 380/220V nebo 380/24V pro ovládací napětí, popř. osvětlení.

U nových strojů už toto vždy neplatí, většinou N vodič potřebují.

Pokud je ze zásuvky 400V připojen spotřebič, který nepotřebuje N vodič, přívod (šňůra) ke spotřebiči může být čtyžilový (L1, L2, L3, PE), ve vidlici zůstane kontakt N nezapojený.

elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Miroslav Minařík

Quote from: kbulda on 27.12.2014, 23:26
Pobavte se i tady, nejlepší je odpověď v  so prosinec 27, 2014 2:13 pm

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=67767&highlight=

Myslím, že i v Bastlírně mají rozum ...
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Juraj Hámorský

Quote from: Miroslav Minařík on 29.12.2014, 20:10

Až na toho odvažlivca, ktorý tam uverejnil svoj projekt. Už len sa podpísať a dať pečiatku   (dance)

Jan Franěk

29.12.2014, 21:05 #30 Last Edit: 29.12.2014, 21:13 by Jan Franěk
Quote from: Miroslav Minařík on 29.12.2014, 20:10

JJ. Taky jsem na to koukal.  (drinks) pro mne milé překvapení

Quote from: Juraj Hámorský on 29.12.2014, 20:18
Až na toho odvažlivca, ktorý tam uverejnil svoj projekt. Už len sa podpísať a dať pečiatku   (dance)

Nějak mě ani nenapadlo tomu říkat projekt  (whist)  A to i když jsem si to znova prohlédl.

Podle posledního dotazu, by je zajímalo, jak je to s těmi dokumenty k rozvaděčům. Nechceš jim  Mirku poslat odkaz na některé s tvých videí?

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Miroslav Minařík

Quote from: Juraj Hámorský on 29.12.2014, 20:18
Až na toho odvažlivca, ktorý tam uverejnil svoj projekt. Už len sa podpísať a dať pečiatku   (dance)

V Londýně v Hyde Park Corner je také mno těch, kteří mají zaručené informace. A tam člověk pochopí, že není trestné říkat svůj názor nebo domněnky ale je neodpustitelné všemu věřit.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jan Bocek

Quote from: Radek Červený on 29.12.2014, 10:11
Milan to počítá správně. Počet žil se odvozuje od počtu zubů na kotouči. Přitom lze připojit více zubů do jedné fáze a je pak potřeba podle toho zohlednit průřez s dodržením požadavku na rovnoměrné zapojení fází.
Pokud má tedy kotouč 33 zubů, lze uplatnit ideální zapojení 3 zubů na fázi, podle velikosti zubu je nutné určit průřez, a vychází nám onen 11 žilový kabel, jak psal Milan.
Toto zapojení má mnoho výhod a dvě nevýhody. Je nutné přesně zuby nafázovat, aby řezali správně, tudíž největší oříšek bude určit, který zub na kotouči je ten první.
A ten druhý, nejsou na trhu běžně dostupné 11 kolíkové zásuvky, z toho tedy vyplývá, že budeme muset pilu připojit pevně, nebo pomocí 3 ks čtyřkolíkových zásuvek. Každopádně je nutné zapojit správně všechny žíly kabelu, protože kdyby byla zapojena například jen půlka, kotouč by řezal polínka také jen do půlky.
Uzemnění rozvaděče bych neřešil, uplatnil bych v tomto případě ochranu před nebezpečným dotykem přirozenou selekcí, ta je hodně spolehlivá  ;D

No to je paráda.
Radek se již připravuje na Silvestrovské vystoupení Elektronautů. Tedy, tak jsem se zase dlouho a pořádně nezasmál.
(jednicka) (jednicka) (jednicka) (drinks)
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Vratislav Fugl1

Quote from: Radek Červený on 29.12.2014, 10:11

Ale ne, já jsem ještě kotouč s lichým počtem zubů neviděl. :D
Cesty Páně a elektrického proudu jsou nevyzpytatelné!

Milan Hudec

Jeden zub je třeba ulomit, jednak si tak označíme první a jednak ušetříme za přepínač h/t, nevyvážením kotouče cirkule pomůžeme k rozběhu, uznávám že je oříšek za běhu kotouče zub dodat zpět, bez něho vznikají nedořezy.

Jiří Schwarz

Quote from: Vratislav Fugl1 on 30.12.2014, 08:52
Ale ne, já jsem ještě kotouč s lichým počtem zubů neviděl. :D

Tak jste ještě asi nezkusil přeříznout pražec. Jakékoliv sudé číslo zmenšené o 1 se změní na liché  ;)