• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaký je nejmenší průřez kabelu od RE?

Started by Jaromír Urbanec, 02.03.2015, 10:47

previous topic - next topic

Jaromír Urbanec

02.03.2015, 10:47 Last Edit: 02.03.2015, 11:08 by Miroslav Minařík

Já používám vždy rozdělení PEN v RE (jak i radí Štefan Beláň, a já s ním takto souhlasím) od RE vedu do bytu 5Cx6+ 2x1,5 do domu 5Cx10+2x1,5 a výše dle zatížení.
V článku jsem se ale dozvěděl, že to tedy dělám špatně - striktně TN-C až do BR.
Do bytu min 4x10+CY6.
Zdá se mi to trochu ulítlé rozdělovat PEN v bytě, domě.
Nelze pak využít trubkování do bytu při rekonstrukcích.
Co na to zkušení projektanti?
U nás některé projekty 5x6 jiné 4x10, ale po dohodě s investorem poslední akce změna na 5x6 - využití trubek.
Článek Václava Macháčka str. 25 Elektroinstalater 5/2014

Miroslav Minařík

Quote from: Jaromír Urbanec on 02.03.2015, 10:47

Článek Václava Macháčka str. 25 Elektroinstalater 5/2014

No dobře a kde ten článek je? To si máme shánět to číslo Elektroinstalatéra? Které je století?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jaromír Urbanec

Mají tam napsáno, že přetisk jen s písemným souhlasem redakce, což samozřejmě nemám.

Fuk Tomáš

Autor článku p. Václav Macháček zřejmě nečetl připojovací podmínky ČEZ - viz schéma č. 9.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Vít Rotrekl

Jak je to dlouho co to na tohle téma byla dlouhá debata?
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Miroslav Minařík

Quote from: Jaromír Urbanec on 02.03.2015, 20:29
Mají tam napsáno, že přetisk jen s písemným souhlasem redakce, což samozřejmě nemám.

Co se týká časopisu ELEKTRO jsou to naši přátelé, tak diskuze na téma jejich obsah je u nás OK.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Štefan Beláň

03.03.2015, 13:02 #6 Last Edit: 03.03.2015, 13:16 by Štefan Beláň
Quote from: Jaromír Urbanec on 02.03.2015, 10:47
V článku jsem se ale dozvěděl, že to tedy dělám špatně - striktně TN-C až do BR.
Do bytu min 4x10+CY6.

TO: Urbanec

Celý článek jsem nečetl. Z toho, co jste přiložil, jsem nevyčetl žádný striktní požadavek na vedení TN-C do rozvaděče RB, ale pouze požadavek TN-C na HDV.
Striktní požadavek vždy byl a pravděpodobně vždy bude na HDV. Proto se dnes u nové výstavby řeší měření spotřeby v jednom místě a to v 1NP v samostatně uzamykatelné místnosti.

PS: To co je za elektroměrem, je již měřená část a to by mělo být prvé, ale také poslední místo na rozdělení vodiče PEN a PE a N a vše by se mělo odehrávat v měřené částí rozváděčů měření, tzv. RE.

V příloze je uprava stávajícího (45let starého) rozvaděče RE. Vložka do RE je vyrobena výrobcem rozváděčů v roce 2010.
Chránič chrání - jistič jistí.

Vít Rotrekl

To Belan: Predpokladam, ze mate porad na mysli bytove instalace. Nemyslim si, ze napr. u rodinnych domu, kde je ER umisten na hranici pozemku, a do domovniho rozvadece to muze byt I nekolik desitek metru, toto provedeni bylo to nejvhodnejsi.
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Štefan Beláň

Quote from: Vít Rotrekl on 03.03.2015, 13:18
To Belan: Predpokladam, ze mate porad na mysli bytove instalace.

Ne nemám na mysli jen bytové instalace, ale všeobecnou zásadu pro všechna odběrná místa. Zásadou je, aby bylo rozdělení vodiče PEN co nejblíže k distribuční síti, takže to platí i pro rodinné domy. Vzdálenost se řeší dimenzí kabelu a uzemněním na konci vedeni.

Vít Rotrekl

Má to ještě jiné opodstatnění, kromě toho, že budu mít v kabelu vodič pro ochrannou funkci samostatný?
V případě několik desítek metrů dlouhého vedení z bodu rozdělení do domovního rozvaděče, by mohlo dojít k tomu, že bude na N vodiči jiný potencíál než na PE vodiči. Nejsem si úplně jistý, jestli je toto dobře. Přece, když si rozdělení provedu až v domovním rozvaděči, kde není problém provést uzemnění bodu rozdělení, tak mě to přijde bezpečnější a spolehlivější.

Josef Křemen

Z MM501 (připojovací podmínky PRE)
5.2 Značení a dimenzování vodičů pro přímé měření
(1) Ve smyslu platných ČSN se průřez odboček k elektroměrům volí s ohledem na očekávané zatížení, avšak nesmí být menší než 6 mm2 Cu a větší než 25 mm2 Cu. Průřez a materiál odboček musí být shodný s průřezem a materiálem vedení od elektroměru. Rozdělení vodiče PEN na samostatné vodiče PE a N je možno provést výhradně v měřené části instalace.

Na rozdíl od článku zde za touto tečkou nic není.

Milan Hudec

P. Kříž už to na jiném fóru vysvětloval několikrát tak, že vedení z elektroměru je neměřená část a to až po další rozvaděč.
Normotvůrce se v normě nešťastně vyjádřil, nicméně mě osobně vysvětlení p.Kříže takto dostačuje.
S "předčasným" rozdělením vodiče PEN mohou být problémy, některé již naznačil kolega Rotrekl, pokud budu chtít pro bezpečnost udělat maximum, tak v případě 5žilového kabelu PEN ztupluji.

Štefan Beláň

Quote from: Milan Hudec on 03.03.2015, 15:58
P. Kříž už to na jiném fóru vysvětloval několikrát tak, že vedení z elektroměru je neměřená část a to až po další rozvaděč.

Tak tento nesmyslný výrok již nestojí ani za komentář.  ::)

Milan Hudec

To vedení má omezenou délku, svorky dle PP atd., pokud vím tak desítka pro PEN byla zvolena kvůli mechanické oddolnosti pro instalace do kterých někdo "vrtá", tak proč nedat šanci šestce za definovaných podmínek, nějak si nedovedu představit situaci, kdy by byla přetržena šestka a mohlo se říci, jo kdyby tu byla desítka......

Pavel Horský

Quote from: Milan Hudec on 03.03.2015, 15:58

A nezdá se ti to poněkud postavené na hlavu? S tímto tvrzením snad nemůže nikdo souhlasit.

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Franěk

Nestačím se divit  (cryi)

V naprosté většině RE, bývají svorkovnice, kde je velmi snadné rozdělit PEN , na PE a N. Zpravidla jsou k tomu uzpůsobena výrobcem. Například foto Štefana Beláně.

I z tohoto důvodu jsou úsměvné dohady o průřezu PEN, v měřené části. Ten průřez PEN, je většinou dodržen v rámci RE, přesně podle předpisů. Tedy kabel vedený do bytu, rodinného domu, nebo jiného objektu, je už v měřené části a je napojen ze svorkovnice, musí odpovídat předpokládanému zatížení, úbytkům napětí a tak dál. Zde by se tedy mělo naplno požadovat dodržení minimálního průřezu vodiče PEN.  (norm)

TO je můj pohled na tuto záležitost.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Vít Rotrekl

Myslím, že v této debatě ani tak nejde o velikost průřezu PENu, ale o to jestli je nutné/vhodné/musí, být provedeno rozdělení z TN-C na TN-C-S v elektroměrovém rozvaděči.

Já osobně jsem toho názoru, že u bytovek je to jednodušší provést ve stupačce/elektroměrovém rozvaděči. Ale u rodinný domů jsem přesvědčen, že je lepší provést rozdělení až v domovním rozvaděči.

A ten výrok o neměřené části až po další rozvaděč je taky nějaké divné.

Milan Hudec

04.03.2015, 08:56 #17 Last Edit: 04.03.2015, 09:05 by Milan Hudec
Quote from: Pavel Horský on 04.03.2015, 08:02
A nezdá se ti to poněkud postavené na hlavu? S tímto tvrzením snad nemůže nikdo souhlasit.

Nejsem normotvůrce, ale předpokládåm, že neobratně napsaným článkem chtěl říct, že vedení z el měru je možno chápat coby "prodloužení" jeho svorek, nikoli coby měřenou instalaci.
Co se týká rozdělaní PEN, bude nutno postupovat případ od případu s ohledem na kvalitu zemnění objektu, být v případě neexistence zcela závislý na jediné šestce PE pro celý domek není dobré.