• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je třeba samostatný chránič pro sporák?

Started by Vojtěch Čechal, 13.03.2015, 22:20

previous topic - next topic

Vojtěch Čechal

13.03.2015, 22:20 Last Edit: 14.03.2015, 11:28 by Miroslav Minařík
  Bylo mi řečeno, že je vhodné mít pro elektrický sporák samostatný proudový chránič. Nevím, ale proč. Je to pravda a jaké jsou pro to důvody?

Jozef BABJAK

Dotiahnuté do extrému, je vhodné mať každý obvod so samostatným prúdovým chráničom. To ale zvyčajne nie je ekonomicky výhodné, že áno.

El. spotrebiče produkujúce teplo majú často vyššie unikajúce prúdy, a ak sa stretnú na jednom chrániči viaceré, resp. so zvyškom inštalácie, bude chránič vybavovať, aj keď k žiadnej reálnej poruche nedôjde. Naposledy som "decentralizoval" na samostatný chránič elektrickú rúru, ktorá spôsobovala vybavovanie centrálneho prúdového chrániča v byte. Po oddelení rúry na samostatný chránič nevybavuje ani pôvodný chránič, na ktorom je celý byt okrem rúry, ani chránič na ktorom je táto el. rúra.

Pavel Horský

Ptáte se nás na důvody?
To vám měl sdělit ten co vám to nabulíkoval.
Sporák není nutné připojovat přes proudový chránič.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Zdeněk Pikhart

A kde máte psáno, že sporák musí být přes chránič?
revize, montáže a opravy převážně v občanské výstavbě a průmyslových provozech

Zdeněk Pikhart

Quote from: Pavel Horský on 14.03.2015, 12:29
Ptáte se nás na důvody?
To vám měl sdělit ten co vám to nabulíkoval.
Sporák není nutné připojovat přes proudový chránič.

Byl jsi rychlejší, ty nejsi na obědě?

Dávat centrální chránič je blbost, musí být jen na určených obvodech.
revize, montáže a opravy převážně v občanské výstavbě a průmyslových provozech

David Hruda

Já proti chrániči u sporáku nejsem. Hlavně od té doby, kdy jsem viděl následky čištění prostoru za sporákem, který při vytahování z linky postavili hranou na kabel- kuchyň pomalu na vymalování a majitel sporáku ještě po týdnu koktal...
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Lukáš Rotrekl

Já sem taky pro chránič.... U klasickovýho plotýnkovýho pak všema 4ma... Ale i sklokeramickou desku jsem viděl několikrát s prasklým vrchním sklem a taková uteklá polívka se nebude ptát jestli tam je není není chránič a klidně zateče.....

Jinak rozhodně nemusí být na varnou desku nebo sporák samostatný chránič a je to o citu a zkušenost projektanta (haha) a realizátora....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jiří_Hrubý

Vnímám nianci mezi tazatelovým "je vhodné" a odpovědí ".....že musí být...." a podobně.
Pokud se pro něj rozhodnete, je vhodné aby byl samostatný kvůli již zmíněným unikajícím proudům nebyl společný pro celou kuchyni a zároveň jak již je také uvedeno je vhodný jako prevence a bezpečnostní pojistka pro elektrotechnicky nekvalifikovanou obsluhu.

Pavel Horský

Pak z důvodu alibismu a tzv. klidu duše instalujme chrániče na všechno.  ::)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Bocek

Quote from: David Hruda on 14.03.2015, 12:48
Já proti chrániči u sporáku nejsem. Hlavně od té doby, kdy jsem viděl následky čištění prostoru za sporákem, který při vytahování z linky postavili hranou na kabel- kuchyň pomalu na vymalování a majitel sporáku ještě po týdnu koktal...

Ti naší předkové věděli, proč instaluji ke sporáku také sporákový vypínač a ještě s doutnavkou...od tohoto sporákového vypínače vedla trubky s fajfkou na protažení ohebného kabelu na připojení sporáku.
Je v Návodech pro obsluhu nějaká zmínka, že má vypnout vypínač v rozvaděči, když již nejsou nainstalovány sporákové vypínače?
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Jozef BABJAK

Elektrický sporák je zariadenie často prevažne kovovej konštrukcie, ktorého sa človek pravidelne dotýka, často mokrými rukami či s mokrou handrou v ruke. Je zaťažovaný mechanicky a tepelne a tekutinou je obliaty v celku často. V inštalácia chrániča tu nevidím žiadny alibizmus.

David Hruda

Quote from: Jan Bocek on 14.03.2015, 14:14
Ti naší předkové věděli, proč instaluji ke sporáku také sporákový vypínač a ještě s doutnavkou...od tohoto sporákového vypínače vedla trubky s fajfkou na protažení ohebného kabelu na připojení sporáku.
Je v Návodech pro obsluhu nějaká zmínka, že má vypnout vypínač v rozvaděči, když již nejsou nainstalovány sporákové vypínače?

Sporákovka tam byla, bohužel ji nevypli. Já se k tomu dostal až poté při výměně kabelu a majitel odmítal přijít ke sporáku na méně než metr.
Počítám, že v návodu bude "vypněte napájení" bez bližší specifikace čím.

Quote from: Jozef BABJAK on 14.03.2015, 15:05
Elektrický sporák je zariadenie často prevažne kovovej konštrukcie, ktorého sa človek pravidelne dotýka, často mokrými rukami či s mokrou handrou v ruke. Je zaťažovaný mechanicky a tepelne a tekutinou je obliaty v celku často. V inštalácia chrániča tu nevidím žiadny alibizmus.

Mám shodný názor. Pokud chránič padá, většinou to není to chyba chrániče, ale spotřebiče.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Vojtěch Čechal

Rozumím tomu správně, že usporáků jsou obvyklé vyšší unikající proudy? Jestli ano, proč?

Václav Třetí

U všech tepelných spotřebičů je větší pravděpodobnost vyšších unikajících proudů, nejen u sporáků. Dle mého názoru se na tom podílejí zejména dilatační pohyby při poměrně prudkých výkyvech teplot.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jan Bocek

Jaká je dnes praxe s instalaci sporákového vypínače v blízkosti sporáku?
Před 40 léty to elektrikáře vždy instalovali, asi to muselo být i v nějaké normě.
Dnes je to dobrovolné, anebo to nařizuje nějaká norma?
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Jiří_Hrubý

Nenařizuje ji nic. Stačí samostatný jistič v rozvaděči, který může být klidně daleko a ne snadno rychle přístupný. Je zatracována pro neestetičnost, ale osobně ji považuji za užitečnou z několika důvodů: Snadné a viditelné odpojení např při úklidu, výměně sporáku, zahoření či rozlití čehosi na sporáku, prevence před nežádoucí manipulací např dítětem atd.

Radim Strycharski

Quote from: Jiří_Hrubý on 14.03.2015, 21:30
Je zatracována pro neestetičnost...

Dají se pořídit i pěkné třípólové vypínače 16 A, ale za málo peněz to rozhodně není.

Vítězslav Vaněk

To je třípolový vypínač?Jaký průřez se do něj dostane?
Sláva