• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:14

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je ve Francii legální aktivní hromosvod?

Started by Jan Hájek, 21.04.2015, 09:09

previous topic - next topic

Lukáš Rotrekl

Quote from: Ati on 26.04.2015, 20:28
Bleskozvod je uzemnený 1 zvodom z drôtu Al/MG/Si Ø 8 mm na samostatné uzemnenie. Bezpečnostná
vzdialenosť s v zmysle STN EN 62305-3, čl.6.3 je nasledovná pre 1 zvod: s=ki x (kc/km) x l =
0,04x(1/0,5)x12=0,96m (pri hrane strechy). Dostatočná vzdialenosť sa nemusí dodržať pri stavbách s kovovým
alebo elektricky vzájomne pripojeným oceľovým armovaním.

Toto mě na tom baví nejvíc. Že by v oné magické STN 341398, STN 341391 nebo snad dokonce všemocné NFC 17-102 chyběla ta kouzelná formule o nepotřebnosti dodržovat dostatečnou vzdálenost, tak se odvolává na normu "konkurenční"  :D
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Ati

Ati

inak mne je jedno čo píšete tam , ani sa nepoznáme  , na to je psychyka  :D

Fuk Tomáš

Vašim posledním dvěma příspěvkům nějak nerozumím, asi jako byste je napsal ve své mateřštině.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Ati

Jan Franěk

Quote from: Fuk Tomáš on 28.04.2015, 15:34
Vašim posledním dvěma příspěvkům nějak nerozumím, ..

Jsem na tom podstaně hůř.  (eek) Nejde mi na rozum většina příspěvků tohoto diskutéra. Ale identifikoval jsem chybu u sebe, v mém metrixu  (zliskat) Tedy je to  jen můj problém  (bigbb)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Ati

Jiří Schwarz

Ono je otázkou jakou odbornou úroveň může mít diskuse s někým, kdo ještě nenapsal ani jeden jediný příspěvek tak, aby to nebylo napadnutelné z hlediska spisovné češtiny nebo slovenštiny. A jiné jazyky někteří z nás včetně mě neovládají. A tak mi asi něco pořád uniká  (zle)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Franěk

Quote from: Ati on 28.04.2015, 17:04
Presne tak  ;D ;)

Aby nedošlo ke špatnému pochopení mého přiznání. Největší svou chybu spatřuji v tom, že se nechám vtáhnout do diskuse s člověkem, který omílá to samé dokola, nic nového nepřinese, včetně napjatě očekávaných informací o tom, jak ESE doopravdy funguje. Když zjistí, že informace z křídových letáků nedostačují, začne mluvit nesrozumitelnou řečí.  (eek) Možná ani nejde o člověka  (dabel) - nadsázka

Díky kolegům za teorie o náboji, frekvencích, resonancích a podobně. Mé znalosti jsou v tomto slabší, i díky době kdy jsem to naposledy počítal (musel  ::) počítat), nebo jinak řešil a díky vám jsem si něco málo zase oživil.  (drinks) (poklona)

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Fuk Tomáš

Quote from: Jiří Schwarz on 28.04.2015, 17:53
...A jiné jazyky někteří z nás včetně mě neovládají. A tak mi asi něco pořád uniká (zle)
Až dojde na tu maďarštinu, bude hůř :-)
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

ACEOF ACES

Marian Hanzalík

Quote from: Fuk Tomáš on 28.04.2015, 15:34
Vašim posledním dvěma příspěvkům nějak nerozumím, asi jako byste je napsal ve své mateřštině.

Nie som si isty aky je to jazyk, ani ja nerozumiem.

Fuk Tomáš

28.04.2015, 21:26 #120 Last Edit: 28.04.2015, 21:34 by Fuk Tomáš
Quote from: ACEOF ACES on 28.04.2015, 20:33
erőmű
baszd meg a kecskét  :D

Petr M

Quote from: Fuk Tomáš on 28.04.2015, 20:16
Až dojde na tu maďarštinu, bude hůř :-)

Já myslel, že ty poslední komentáře psal v nějakým severomaďarským dialektu. Aspoň jsem tomu tak rozuměl...

Takže bych Atiho názor shrnul jedním jednoduchým souvětím: Když nerozumím fyzice, použiju nějakou francouzskou normu a ono to nějak dopadne.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Ati

Quote from: Petr M on 29.04.2015, 06:41
Já myslel, že ty poslední komentáře psal v nějakým severomaďarským dialektu. Aspoň jsem tomu tak rozuměl...

Takže bych Atiho názor shrnul jedním jednoduchým souvětím: Když nerozumím fyzice, použiju nějakou francouzskou normu a ono to nějak dopadne.

Vy  tak tomu rozumiete :D Tak dajte normálnu odpoved  ;)

Jiří Schwarz

Quote from: Ati on 29.04.2015, 18:17
... Tak dajte normálnu odpoved  ;)

Myslím, že tu padla spousta argumentů proč nejsme přesvědčeni o seriozní ochraně při použití aktivní hlavice.
A pořád čekáme na pořádný rozbor funkce podložený aplikací konkrétních fyzikálních zákonů.
"zajíce v pytli" nekupuji i kdyby byl levný!
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jiří_Hrubý

V časopisu Elektroinstalatér 1/12 je k tématu pěkný článek od Ing. Jana Mikeše a Ing. Jiřího Kutáče.
V závěru je uvedeno cituji: "Lze tedy konstatovat, že hlavice aktivního jímače je značně závislá na podmínkách vnějšího pole, které ji obklopuje. Obvod se může a nemusí dostat do rezonance, ale současně pro bleskový výboj tvoří reálnou impedanci, přes kterou se dostává do uzemňovací soustavy. Může tak být lepším hromosvodem, ale také nemusí. Záleží na konfiguraci elektrického pole v jeho okolí. Chybně bývá distributory tento princip interpretován tak, že stačí jedna hlavice aktivního hromosvodu na velkou plochu, kterou musí pokrýt."

Ati

Normálne to funguje, mám na to dôkaz  ;) Druhá vec na slovensku od 1 januára  2015 objednali zákazníci 12 kusov  na celé slovensko ,  Tak že dajte to sledovať na Slovensku že budú škody
úderov blesku chránením aktivnych bleskozvodom , či nie  ;D . Lebo zaťial nie sú , a je viac  inštalované ako v Česku :)