• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Čím očistit maltou zanesené díry pro šroubky v elektroinstalačních krabicích?

Started by laky00, 14.08.2015, 00:11

previous topic - next topic

František Šohajda

Jako mladým , vtloukali mám do hlav že dírky vždy natřít vazelinou...když ne, tak jsme dostali vynadáno!!Dodnes to mám jako samozdřejmost i v době, kdy jsou na trhu všelijaké lepidla místo klasické malty a cementu.
Tato finta účinkuje i dnes, kdy zedník neví z čeho se skládá klasická malta a na všechno jen dodává vodu ! ;D ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

Až nyní jsem pochopil proč jsou někdy kolem krabic mastné flíčky, dodnes mě to bylo záhadou (dance)

Jaroslav Hasala

elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 15.08.2015, 09:03
Asi bych to nijak nehrotil, základem je používat kvalitní šroubky ...

Jsou šroubky, které se do ucpané dírky špatně šroubují, pak jsou šroubky se špičkou, které tam jdou, ale to jsou zpravidla se zapuštěnou hlavou a tam je třeba věnovat pozornost tomu styku hlavy se strojkem...

Jsou malty, štuky,... ale jsou i různé povrchy včetně "lepidel", které když ztvrdnou, je to "boj"...
A jsou zedníci... a "zedníci", kteří "točí a točí" dokud tam nějakou dírku vidí...  :-X
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

František Šohajda

Quote from: Milan Hudec on 15.08.2015, 14:48
Až nyní jsem pochopil proč jsou někdy kolem krabic mastné flíčky, dodnes mě to bylo záhadou (dance)

Vazelína mastný flek nedělá... ;D ;D
Mastný flek je z oleje, někteří to  sním mažou ! (zle)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Franěk

Quote from: Zdenek Hejčl on 15.08.2015, 00:40
Dovoluji si oponovat: štuk se chová jako abrazivo, a co reakce štuk a šroubek při vlhkosti? Už se mi podařilo při výměně strojku, že šroubek se překroutil, v důsledku koroze.

S tímto bojuji maximálně ne starých, kamenných domech, kde vlhkost vzlíná až do elektroinstalačních krabic. V žádném z nových domů, jsem toto prozatím nezaznamenal.

Jinak postupuji stejně jako kolegové. Vezmu 3mm šroubek s ostrým hrotem a ten si prostě cestu najde, jak v maltě, lepidle, nebo štuku.
Mnohem větší problém mám s některými zedníky, kteří jsou schopni nacpat plnou krabici lepidlem. To se čistí mnohem déle a hůře. Nebo když si ji musíte najít tam, kde měl být centimetr malty a najednou tam máte 3-4cm. I s tím se potkáváme poměrně často.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Lukáš Rotrekl

Osobně jen odloupnu z vrchu šroubováke co jde a "rohem" šroubováku vyškrábnu důlek aby se měla kam strefit špička šroubku... Nenarazil jsem u nové krabice na to, že bych šroubez ukroutil nebo krabice praskla. Pokud si dobře uvědomuju, tak šroubek jsem několikrát ukroutil u paneláků, případně se rozlomila bakelitová krabička....

Jinak na zaházenou krabici tak do 2cm omítky je docela dobrý lék víčko v příloze, stojí sice pár kaček, ale je použitelný opakovaně a "úmrtnost" není velká....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Martin H.

Po prípadnom odlupnutí malty a začistení okraja ešte krabice povysávam  ::).Lepšie sa mi potom pracuje pri montáži.

Marcel Čelín

Když jsem chtěl koupit víčka tak je na mě dívali jak na exota....tam kde jsem je dal, do části bez omítek pak čistá práce, i pro zedníky, "chlupy" na víčku signalizují krabici i pod cca 1 cm omítky......
v části kde už omítky, byly se dírky čistily vrtáčkem......v akuvrtačce...

Pavel Mužík_

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 14.08.2015, 16:03
Krabice pod dlaždičkama se taky fajn hledá.

Setkal jsem se i s krabicemi, překrytými drahým kameným obkladem (velkoplošným). V těch krabicích měli elektroniku (nejlevnější, co byla k mání) pro ovládání žaluzií a po čase jim to začalo odcházet. To byla lahůdka! Škody šly do statisíců....