• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu připojit bojler pomocí programovatelné zásuvky?

Started by Tomáš Paleček, 28.08.2015, 12:07

previous topic - next topic

Tomáš Paleček

28.08.2015, 12:07 Last Edit: 28.08.2015, 15:52 by Miroslav Minařík
Mohu propojit bojler 2,2 kW pohyblivým přívodem s programovatelnou zásuvkou? Jsme přes týden mimo domov a chceme vodu ohřívat jen v pátek. Nebo máte jiné řešení?

Miroslav Minařík

Quote from: Tomáš Paleček on 28.08.2015, 12:07
Mohu propojit bojler 2,2 kW pohyblivým přívodem s programovatelnou zásuvkou? Jsme přes týden mimo domov a chceme vodu ohřívat jen v pátek. Nebo máte jiné řešení?

Jaký příkon ta programovatelná zásuvka umí?
To je nejdůležitější informace kterou jste tedy nesdělil.
Pokud je nižší než je na bojleru, pak to nelze a musíte si nechat elektrikářem doinstalovat relé nebo stykač.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jirka Š. Svejkovský

Ty spínačky obvykle snesou 16A, v tom problém není.

Jenom vybrat nějaké digitální s bateriovou zálohou.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

František Šohajda

Quote from: Tomáš Paleček on 28.08.2015, 12:07

Jde to ještě přes GSM ,modulovou zásuvku....Pak přes SMS na mobilu..
Je to krapánek dražší, ale můžete zdaleka měnit dobu zapnutí a vypnutí.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Miroslav Minařík

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 28.08.2015, 16:37
Ty spínačky obvykle snesou 16A, v tom problém není.

Jenom vybrat nějaké digitální s bateriovou zálohou.

Které "ty" spínačky? Předpokládám, že nemáš křišťálovou kouli. Na trhu je dostání ledacos ...
.

....

Jiří Schwarz

Právě to zálohování času nevidím tak úplně optimisticky.
Uměl bych si to dost dobře představit "trochu složitěji" v rozvaděči, kde by se tomu dala dát i "větší inteligence", takže vývod pro bojler by už z rozvaděče byl spínán nejen podle stagu HDO, ale i podle toho, jestli je to uživatelem žádané, a jak již bylo zmíněno, dal by se k tomu přidat i GSM modul a zapínat (povolovat) si to SMS nebo prozvoněním.

Ale to už není řešení, které si může udělat "každý, kdo si umí něco koupit v hobby marketu".
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Petr M

Mám podobnou věc řešenou s pomocí CS4-16 v rozvaděči. Stačí vypínat cívku stykače... 8)
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Miroslav Minařík

Quote from: Petr M on 28.08.2015, 20:12
Mám podobnou věc řešenou s pomocí CS4-16 v rozvaděči. Stačí vypínat cívku stykače... 8)

Pro elektrikáře brnkačka, pro neodborníka nebezpečné dobrodružství. Tedy to bych asi neradil, ne?
.

....

Daniel Hudzík

Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Miroslav Minařík on 28.08.2015, 17:43
Které "ty" spínačky? Předpokládám, že nemáš křišťálovou kouli. Na trhu je dostání ledacos ...

Náhodně jsem okouknul 3 různé typy a všechny byly na 16A. I když netvrdím, že jsou takové úplně všechny, ale to snad tazatel dokáže posoudit sám.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Milan Hudec

Mnoho typů vypíná N vodič >:(
Pokud jsem na místě jen jeden den jak píše tazatel není nic jednodušího nežli bojler ovládat jističem voda je za hodinku dvě nahřátá :)

Lukáš Rotrekl

Přemýšlím, jestli jsem někdy narazil na krám tohoto typu, přes který bych si troufl pustit bojler....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

mafiak

Quote from: Milan Hudec on 30.08.2015, 16:18

Správnejšie povedané, že mnoho typov nevypína oba PRACOVNÉ vodiče.

Vít Rotrekl

Quote from: mafiak on 30.08.2015, 17:33

A to je nutné?
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Zdenek Hejčl

A to je nutné?
Domnívám se, že je to velice moudré!
Důvodem může být stará síť TNC, nebo dokonce i nová síť TNS, pokud zhotovitel nectil zásadu vlevo fáze, vpravo nulák.  ;)
Při zásahu kutila domácího, to nakonec může být zapojené všelijak.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 30.08.2015, 16:18
...

Možná to bude tím, že to nebylo primárně určeno jen na náš trh a je to provedené tak, aby to vypínalo L v zemi, kde se předpokládá "více zákazníků, více prodaných kusů"...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

Ano je to tak.
Navíc jaké krytí by měl takový přístroj mít v koupelně?

Petr M

Quote from: Milan Hudec on 31.08.2015, 08:51
Ano je to tak.
Navíc jaké krytí by měl takový přístroj mít v koupelně?

V koupelně bude bojler připojený natvrdo, takže tam je adaptér do zásuvky blbost. Pokud to bude někde ve sklepě atd, stejně se odpovdajícímu krytí nevyhne.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...