• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Lze použít přívodní kabel do bytu typu CYSY?

Started by To je ale novinka, že to nejde změnit!, 15.09.2015, 17:18

previous topic - next topic

František Šohajda

QuoteOsobně doporučuji samostatné vodiče CY (ne z rozholeného kabelu, neboť rovněž nevěřím, že je izolace vodičů stejně kvalitní jako izolace samostatných vodičů CY)

A nedělají se kabely z těchto samostatných vodičů??
(Stejných jako samostatný vodič CY  v sólo prodeji..?
V kabelovně jsem se na to nikoho neptal... :-\
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Maroš Klein

Ukončené vodiče so základnou izoláciou vychádzajúce z kábla pod krytom budú určite v poriadku.
Akurát vyhlásenie o zhode bude vždy platiť na zakúpený kábel, a nie na jeho vykuchané žily. Bárs budú identické so samostatnými vodičmi  CY.
Zakazuje distribútor v meranej časti svorkovnicu kde sa CYA pripojí na CY výstup z elektromera?

Patrik Mlynar

Neslo by to tahat po povrchu v liste (bezhalogenovej, pre puritanov) pripadne kovovej rurke ? Urcite bude bezpecnejsi kabel v liste, nez horko tazko napchane vodice do rurky a na par miestach s odretou izolaciou (kolko je tam ohybov ? v akom stave je rurka ?). Ak budeme trvat na 2 x 10mm2 alebo 10 + 6 mm2 v rurke priemeru 17 mm, to je riadne natesno. Plus raz pride den, ked sa zacne spekulovat o sporaku a kabel sa bude menit za trojfazovy privod, ktory do tej rurky nevojde ani nahodou.
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Jan Franěk

Quote from: Lukáš Rotrekl on 15.09.2015, 21:02
Proč by nemohl být laněný kabel v krku ve stěně? Je jasné, že přímo v omítce jej vápenná omítka sežere, ale v krku?

A kdo tvrdí, že v trubce ve zdi nemůže být laněný vodič? To nikde nevidím.   :-\  Osobně bych ale CYSY nedoporučil. K tomuto účelu jsou na trhu jiné vodiče a jiné kabely.

Osobně se mě taky zdá vhodnější CYKY, ale hledám co je proti CYSY....

Třeba katalogový list výrobce kabelu. Viz zvýrazněná část.

U druhého obrázku máte to správné určení. Ale je to pouze jedna z možností, spíš ukázka vhodného určení použití výrobcem.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jaroslav Molák

Správně, řemeslník se pozná podle odvedeného díla. Každý elektrotechnický materiál má své užití a řemeslo se pozná, když odborník řekne: "to je dobrá práce".
Samozřejmě lze tolerovat určité hranice kutilství, nesmí to ale přerůst v nespolehlivý provoz, nebo dokonce v hazard, kdy se nerespektuje předpis a ohrožuje se nejen majetek, ale i životy nevinnýchosob.

Lukáš Rotrekl

Quote from: Jan Franěk on 16.09.2015, 20:07
A kdo tvrdí, že v trubce ve zdi nemůže být laněný vodič? To nikde nevidím.   :-\  Osobně bych ale CYSY nedoporučil. K tomuto účelu jsou na trhu jiné vodiče a jiné kabely.

Navazoval jsem na tento tvůj příspěvek, já právě nemohl najít nic co by striktně říkalo, že tento kabel nemůže být použit v trubce ve zdi....
Typický příklad pro toto použití je napojení sporáku nebo bojleru za "sporákovky"
Quote from: Jan Franěk on 15.09.2015, 20:23
A jste si jist tím, že je to vhodný kabel pro toto uložení    :-\  a použití?

Taky jsem napsal, že mě to není úplně po srsti, ale když bych to hypoteticky jako revizák měl napadnout, tak čím? Tím, že je určený pro pohyblivé přívody, tedy vydrží manipulaci a tady je pevně a nehne se, tedy, že je pro sebe v lepších podmínkách?

Zvláštní, že DDA a NKT pro kabel se stejným označením uvádí i možnost použití ve vlhkém prostředí.
NKT navíc uvádí možnost užití pro teplené spotřebiče, zatím co Allkabel ji vylučuje, zase umožňuje použití i v mokrém prostředí...
A třeba halukabel uvádí možnost pevné instalace v dutých prostorách prefabrikátů, v nábytku a pod... A není to zrovna případ tazatele....  ;)
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jiří Schwarz

Quote from: Lukáš Rotrekl on 17.09.2015, 21:21
Navazoval jsem na tento tvůj příspěvek, já právě nemohl najít nic co by striktně říkalo, že tento kabel nemůže být použit v trubce ve zdi....
Typický příklad pro toto použití je napojení sporáku nebo bojleru za "sporákovky"...

V chráničce bych s tím problém neměl, ale přímo ve "zdi" bych to nepropagoval...
Kdybych se pod to měl podepsat, asi bych byl dost opatrný jestli "měkčený PVC plášť" u CYSY kabelu bude stejně odolný jako "tvrdší" u CYKY proti tomu, co vše se používá dnes v omítkách, to už není jen "vápno", ale u různá chemie.
A vývod od vypínače pro sporák nebo akumulačky zpravidla bývá v chráničce.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Lukáš Rotrekl

Od začátky se o trubce mluví:
Quote from: To je ale novinka, že to nejde změnit! on 15.09.2015, 17:18
který je veden v husím krku o průměru cca 17mm.

A já jsem mimo jiné napsal:
Je jasné, že přímo v omítce jej vápenná omítka sežere
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Milan Hudec

Pokud je trubka uvedeného průměru, jistě půjdou prostrčit tři CY vodiče.

Jan Franěk

Osobně beru  kabel CYSY(H05VV-F), jako vhodný pro pohyblivé přívody.  O tom, že někteří výrobci připouští i  použití k pevným přívodům dobře vím, ale jak zjistit, že je to kabel od toho "správného výrobce".
Navíc bych se jen nerad spoléhal na tento kabel v případě hlavního přívodu do bytu. Tam prostě patří kabely CYKY. v trubce především CY, nebo CYA vodiče. Pokud objevím někde podobný bastl, okamžitě vím, že tam rozhodně nebyl řemeslník, ať si říká co chce. Je to jen bastlíř.
A pokud se tam dostane CYSYna, tak vodiče CY zcela jistě taky.  (norm)

Quote from: Jaroslav Molák on 17.09.2015, 14:36
Správně, řemeslník se pozná podle odvedeného díla. Každý elektrotechnický materiál má své užití a řemeslo se pozná, když odborník řekne: "to je dobrá práce".

(jednicka)

Pro mne osobně další diskuse na toto téma asi končí. Víc k tomu už nemám co dodat.

PS: Nemyslel jsem to nějak osobně Lukáši.  (drinks) (beach)  Taky nemám rád rychlé odsouzení nějakého řešení. ALe pro mne je toto tak trochu za hranou a myslím si, že určení výrobce, je dostatečný argument k tomu, proč nee.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585