• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Utáhne hlavní jistič 3x40A troubu i třífázovou indukční desku?

Started by RadekD, 26.09.2015, 19:49

previous topic - next topic

ACEOF ACES

Místo těchto tří jednofázových jističů B16A/1 pro elektrický sporák, bych raději volil jeden třífázový jistič B16A/3.

Spotřebiče bych připojil takto:
*vývod pro sporák, jistič B16A/3 - indukční deska Siemens EH975SZ17E: 400V/10,8kW (3P+N+E, 16A)
*vývod pro myčku, jistič B16A/1 - pečící trouba Siemens HN678G4S6: 230V/3,65kW (1P+N+E, 16A)
*okruh 1 nebo okruh 2, jistič B13A/1- myčka Siemens SN66P099EU: 230V/2,4kW (1P+N+E, 10A)

To, ale vyžaduje, aby byl hlavní třífázový jistič alespoň B25A/3.

Radek Dostal

Quote from: ACEOF ACES on 29.09.2015, 00:08
*okruh 1 nebo okruh 2, jistič B13A/1- myčka Siemens SN66P099EU: 230V/2,4kW (1P+N+E, 10A)

Tohoto jsem se chtěl právě vyvarovat. Na tomto B13A/1 bude i rychlovarná konvice a zbytek obýváku (včetně síťového disku, kterému by výpadky jističe opravdu neprospěli)

Zatím to vidím, že nejschůdnější řešení bude zakoupit:

1) http://www.naber.de/power-splitter-induktion-s06119/ - což je německý certifikovaný výrobek pro indukční desky a trouby, který na svém vstupu vyžaduje 3L+N+PE a na výstupu dává 2L+N+PE a L+N+PE

2) Na výstup 2L+N+PE připojit varnou desku EH875SN27E: 400 V / 7,2 kW (2P+N+E 16 A)

3) Na výstup L+N+PE připojit tu pečící troubu HN678G4S6

4) Myčku zapojit do plánované zásuvky pro myčku

Potom to i podle té vyhlášky bude správně, protože na výstup ze zdi 3L+N+PE je zapojeno jedno zařízení schválené podle norem IEC 60670-1 (DIN EN 60670) a IEC 61535 (DIN EN 61535) => nejde o sdružený obvod.

Další výhodou je, že s tímto zařízení stačí jen jedna návštěva elektrikáře, který jen utáhne pár šroubků na správných místech a potvrdí záruční listy. Až bude kuchyně smontovaná, tak zastrčit ty zástrčky do zásuvek na tom zařízení může i laik.

ACEOF ACES

Po dobu, kdy by myčka Siemens SN66P099EU: 230V/2,4kW (1P+N+E, 10A), připojená na okruhu 1 nebo okruhu 2, pracovala na plný výkon, tak je možné z příslušného okruhu stále odebírat proud 4A aniž by vybavil jistič B13A/1, podle charakteru připojených spotřebičů krátkodobě 9A.
Nechci vám vnucovat řešení, které jsem popsal, sám máte na místě lepší přehled a představu o používání spotřebičů a požadavcích na jednotlivé okruhy.

Vít Rotrekl

Quote from: Radek Dostal on 29.09.2015, 08:26
Zatím to vidím, že nejschůdnější řešení bude zakoupit:

1) http://www.naber.de/power-splitter-induktion-s06119/ - což je německý certifikovaný výrobek pro indukční desky a trouby, který na svém vstupu vyžaduje 3L+N+PE a na výstupu dává 2L+N+PE a L+N+PE

2) Na výstup 2L+N+PE připojit varnou desku EH875SN27E: 400 V / 7,2 kW (2P+N+E 16 A)

3) Na výstup L+N+PE připojit tu pečící troubu HN678G4S6

4) Myčku zapojit do plánované zásuvky pro myčku

Potom to i podle té vyhlášky bude správně, protože na výstup ze zdi 3L+N+PE je zapojeno jedno zařízení schválené podle norem IEC 60670-1 (DIN EN 60670) a IEC 61535 (DIN EN 61535) => nejde o sdružený obvod.

Další výhodou je, že s tímto zařízení stačí jen jedna návštěva elektrikáře, který jen utáhne pár šroubků na správných místech a potvrdí záruční listy. Až bude kuchyně smontovaná, tak zastrčit ty zástrčky do zásuvek na tom zařízení může i laik.

Rekl bych, ze je to ne nepodobne tomu reseni, co jsem navrhoval ve svem prvnim prispevku. Rikal jsem pokud bude varna deska a sporak u sebe, tak bych s timto resenim nemel problem...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Radek Dostal

Quote from: Vít Rotrekl on 29.09.2015, 10:56
Rekl bych, ze je to ne nepodobne tomu reseni, co jsem navrhoval ve svem prvnim prispevku. Rikal jsem pokud bude varna deska a sporak u sebe, tak bych s timto resenim nemel problem...

Ano i ne, úplně vedle sebe nebudou neb toto zařízení má dvoumetrové šňury ve všech směrech. Takže budou ca 3m od sebe - ta kuchyně má sama o sobě 6.5m2.

Jan Franěk

Sice to nevidím jako zcela správné, přesto se mi řešení za pomoci této pomůcky velmi zamlouvá. Je to velmi praktická pomůcka a pokud bych ji někdy revidoval, zřejmě by prošla.
Jedno z poměrně čistých řešení  (beach) Možná ji zkusím objednat i ve svém VO.

Ovšem neznám místní zvyklosti,  předpisy, ani řádně tu pomůcku, tak pouze prezentuji svůj vlastní názor  (norm) k tomuto řešení.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Juraj Rojko

Já teda nevím. Hezké to je, vypadá to opravdu profi, ale pocitově se mi krabice + wago svorky zdají spolehlivější, než připojení pomocí konektorů. Z funkčního hlediska to nejspíš bude identické, ta krabička předpokládám neobsahuje nic jiného než vodiče. Nebo se pletu?

Jan Palička

Quote from: Juraj Rojko on 29.09.2015, 13:49
Já teda nevím. Hezké to je, vypadá to opravdu profi, ale pocitově se mi krabice + wago svorky zdají spolehlivější, než připojení pomocí konektorů. Z funkčního hlediska to nejspíš bude identické, ta krabička předpokládám neobsahuje nic jiného než vodiče. Nebo se pletu?

To jsou 20A GESIS konektory od Wielandu, takže tady bych strach neměl. Navíc je to řešení precizně německé - jak říkal kdysi kolega "bombensicher und idiotenfest".
Jen ta cena 130 až 170 Euro za svorkovnici v nehořlavé krabičce a tři kabely........http://www.guenstig-einrichten.de/MONTEC-Power-Splitter-Induktion-7011086-Kabbellaenge-2m-Verteilerbox

Radek Dostal

Quote from: Jan Palička on 29.09.2015, 14:21
To jsou 20A GESIS konektory od Wielandu, takže tady bych strach neměl. Navíc je to řešení precizně německé - jak říkal kdysi kolega "bombensicher und idiotenfest".
Jen ta cena 130 až 170 Euro za svorkovnici v nehořlavé krabičce a tři kabely........http://www.guenstig-einrichten.de/MONTEC-Power-Splitter-Induktion-7011086-Kabbellaenge-2m-Verteilerbox

Záleží, kde se to kupuje, třeba tady je za polovic http://www.amazon.de/dp/B001IXP4RC/

Jan Franěk

A nebude levnější zvláštní přívod pro troubu?  (bigbb)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Radek Dostal

Quote from: Jan Franěk on 29.09.2015, 17:54
A nebude levnější zvláštní přívod pro troubu?  (bigbb)

Vzhledem k tomu, že si myslím, že za 60 EUR nepořídím ani tu rakouskou revizi na ten zvláštní přívod, tak asi ne :(