• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 23:05

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak vypočítám útlum na kabelu AYKY 2x16 - CYKY 2x1,5?

Started by Michal Š., 29.09.2015, 14:16

previous topic - next topic

Michal Š.

29.09.2015, 14:16 Last Edit: 30.09.2015, 08:52 by Miroslav Minařík

Jak vypočítám útlum na kabelu AYKY 2x16 - CYKY 2x1,5?
Přikládám zdroj a II. okruh viz. příloha.
Prosím vás o vysvětlení jak zjistím, zjistil bývalý kolega hodnotu 56,8 V, 56,5 V atd.

Petr M

Útlum? Útlum je bezrozměrný, nebo v dB. Nemůže nikdy vyjít ve voltech. To by byly potom úbytky napětí na kabelu a to je o něčem trochu jiným.

Počítá se stejně, jako zesílení dvojbranu. Podíl napěti na výstupu k napětí na vstupu.  Pokud je <1, je to útlum, >1 je zesílení. ;)

AU=Uout / Uin

Pokud to chcete v decibeclech, tak

AU = 20*log10(Uout / Uin)

Výpočet Uout  dle telegrafní rovnice a superpozice podle Uin a parametrů z datasheetu kabelu. To vám tady počítat nebudu, nevím, co do toho leze.

Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Michal Š.

,

Omlouvám se za špatně položenou otázku, měl jsem namysli ztráty na kabelu.

Děkuji za odpověď

Petr M

tak to je ještě jednodušší.

- Délka vedení = 2x délka kabelu
- Odpor žíly na 1km je v datasheetu, tam stačí trojčlenka. nebo spočítat z průřezu a materiálové konstanty...

A pak už je to triviální.

- Známe proud kabelem a jeho odpor, potřebujeme rozdíl napětí na tomto odporu (Ohm)
- Známe napětí zdroje, známe úbytek na kabelu, potřebujeme napětí na zátěži v sérii s kabelem (Kirchhoff)

Je to trochu zjednodušeně, zanedbal jsem vliv úbytku napětí na proud zátěží (neznám charakteristiku, jinak se chová kapacita/indukčnost na AC, jinak odporová zátěž, jinak spínaný zdroj).
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Jirka Š. Svejkovský

V příloze máte tabulku, kde si výpočet můžete zkusit.

Nezapomínejte, že napětí je 60V a že hliník má jinou hodnotu měrného odporu než měď.
Výsledek v tabulce se mírně liší z důvodu různé hodnoty měrného odporu při různé teplotě.

Vzorečky vycházejí z jednoduchého vztahu, kdy celkový odpor je přímo úměrný měrnému odporu a délce a nepřímo úměrný průřezu.

Pro třífázovou soustavu 400V se počítá odpor pouze jednoho vodiče, pro ostatní odpor dvou vodičů (proud musí tam a pak zpátky).

Jedná se o obecný výpočet, proti katalogovým údajům nemusí stoprocentně sedět (víme, že vodič 1,5mm2 má průřez obvykle menší, než 1,5mm2)
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Juraj Rojko

Začal bych něčím základnějším. Ujasněte si terminologii, veličiny a jednotky. Útlum, ztráty a úbytky jsou sice související, ale různé veličiny. Když sám nevíte, co vlastně chcete, tak pak těžko budete hledat odpověď.

Daniel Hudzík

Ide o napajania kablovky vsakze ? Vidim tam Alpha XM.. napiste mi sukromnu spravu
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Jirka Š. Svejkovský

Obrázky jsem pochopil tak, že je někde zdroj 60V. Kabelem AYKY 16 je napájena rozbočovací skříň a koncová zařízení jsou z ní připojena kabelem CYKY 1,5.

V obrázku jsou naznačeny proudy a u koncových zařízení napětí na svorkách.

Nevíme, zda jsou to hodnoty změřené nebo vypočtené.

Martin Hroudný

Na Google Play pro Android telefony je k dispozici program ElectroDroid (v češtině).
Ten má v sobě krom řady jiných užitečných tabulek a kalkulátorů i "Kalkulátor úbytku napětí" na vedení, jak pro DC, tak AC obvody.

ACEOF ACES

Když to zjednoduším a zanedbám vliv teploty, oteplení, indukčnost, přechodové odpory aj., potom odpor

R=ró x l / S
[ohm;mikroohmmetr,m,mm2]
pro hliník ró=0,031 mikroohmmetrů,
pro měď  ró=0,018 mikroohmmetrů.
Po dosazení hodnot z obrázku pro kabel AYKY 2x16/365m:
RAYKY=0,031x(365x2)/16=1,414ohmů.

Úbytek napětí
dU=I x R
[V;A,ohm]
Po dosazení proudu z obrázku 1,94A,
je úbytek napětí na kabelu AYKY 2x16/365m:
dUAYKY=1,94x1,414=2,74V

Podobně pro kabely CYKY...

Michal Š.

30.09.2015, 14:58 #10 Last Edit: 30.09.2015, 16:47 by Miroslav Minařík

Počítali jsme s kolegou délku kabelu pouze jednou a to byl problém, proč nám to nevycházelo.

Milan Illek

Quote from: ACEOF ACES on 30.09.2015, 14:53
R=ró x l / S
[ohm;mikroohmmetr,m,mm2]
pro hliník ró=0,031 mikroohmmetrů,
pro měď  ró=0,018 mikroohmmetrů.

Kde jste přišel na ty mikroohmmetry?  To se tak někde udává?  :o

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Milan Illek on 30.09.2015, 16:24
Kde jste přišel na ty mikroohmmetry?  To se tak někde udává?  :o

Jednotka je Ohm krát  milimetr čtvereční na metr.

Milimetr na druhou je mikrometr.

Jednotku mikro vytkněte dopředu a máte to.

Jedná se o (nesprávné) zjednodušení jednotek

Milan Illek

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 30.09.2015, 16:49
Jednotka je Ohm krát  milimetr čtvereční na metr.

Milimetr na druhou je mikrometr.
Jednotku mikro vytkněte dopředu a máte to.
Jedná se o (nesprávné) zjednodušení jednotek

Děkuji za školení, ale jednotky jsou mi známé, i ve zlomcích. Otázka byla, kde na to přišel?
Za 40 let jsem něco takového neslyšel.  :(

ACEOF ACES

Tak to se musíte ještě hodně učit.
Smích
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,32859.msg256481.html#msg256481

Opravdu velký machr by to zapsal např. takto:
ρAl=31nΩ.m
ρCu=18nΩ.m
Smích

Jirka Š. Svejkovský

Mě osobně toto zjednodušení moc nesedí, není z něj zřejmé, co mám dosadit.

Milan Hudec

S ohledem na oteplení a spoje po cestě bych chloupek měrné vodivosti ubral.

Petr M

Quote from: ACEOF ACES on 30.09.2015, 14:53
Když to zjednoduším a zanedbám vliv teploty, oteplení, indukčnost, přechodové odpory aj., potom odpor...

Odpor je přesně, ale postup platí pro případ, že Rvedení << Rzátěže.

Pokud se hodnoty přiblíží, tak to docela lítá. Potom je potřeba vzít zátěž, zjistit VA charakteristiku a zohlednit ji ve výpočtu...