• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 22:04

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Pro jaké jiné námitky kromě ceny se odmítá použití chytrých instalací?

Started by Miroslav Minařík, 04.01.2016, 11:53

previous topic - next topic

R. Pištěk

Quote from: Miroslav Minařík on 13.01.2016, 11:13
Toto téma je výhradně o záporech.
Je určeno především pro nás v redakci.
Už nyní máme připraveny otázky na výrobce a realizátory na konkrétní body.

Není tedy zde účelem obhajoba ale především časté postesky, které slyšíme jako argumenty proč systémovou instalaci ne. Kdo se bude chtít k jednotlivým bodům vyjádřit na kameru bude možná pro všechny velice zajímavým překvapením.

Za nápad oslovit výrobce může jeden veliký kritik systémových instalací.  (dance)

už se těším na reportáž

Petr Liskar

Za nápad oslovit výrobce může jeden veliký kritik systémových instalací.  (dance)

Nebylo by od věci oslovit projektanty, kteří "chytré" instalace dělají a nabízejí. Tito budou mít argumenty přímo od svých zákazníků.

Toto téma je výhradně o záporech.

Z mých zkušeností:
Hlavním argumentem proti je cena. Tím pádem se tento typ instalací nemá šanci dostat do bytové developerské výstavby. U obytných domů se taková instalace dostane k lizu jen v případě, kdy dokáže projektant položit proti zvýšené ceně takové instalace i patřičně zvýšenou užitnou hodnotu.

Podstatnou kapitolu v odmítání těchto instalací hraje i strach z neznáma. Pro odbornou veřejnost to nic nového není, ale pro laickou veřejnost je to pole neorané. Zkuste jít na ulici a deseti lidí se náhodně zeptat, co si představují pod pojmem "chytrá" či "inteligentní" elektroinstalace. Bude úspěch, pokud se jeden chytne... 

Radek Červený

Quote from: Petr Liskar on 13.01.2016, 12:41

Hlavním argumentem proti je cena. Tím pádem se tento typ instalací nemá šanci dostat do bytové developerské výstavby.

Slovo developer považuji za sprosté a perverzní. Pokud svoji činnost zaměřím na tuto cílovou skupinu, nemohu se bavit o podnikání, ale o živoření na hranici krachu, a to v tom lepším případě.

Každopádně děkuji Mirkovi za založení tohoto vlákna, ač se to nezdá, dalo mě hodně moc a posunulo k dalšímu získání konkurenční výhody a prodejních argumentů (jednicka)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jiří_Hrubý

Dnes jsem byl u svého automechanika, který si pořídil jakýsi belgický systém už před léty.
Problémy byly následující:
Selhal soumrakový spínač a předokenní rolety se nezvedly, servisák přijel až za 3 dny, ručně se je prý nedá zvednout, zvláště zvenku, protože jsou bezpečnostní.
Selhal snímač vlhkosti půdy a skleník pošel, po dalších letech odešel výstup ŘJ a neotevřela se ventilace skleníku, opět pošel, protože byl domácí na dovolené.
Selhalo stmívání světel.
Jinak se s tím prý dá žít, ale když to sleduje, pak z důvodu problémů se sháněním náhradních dílů to začne likvidovat a decentralizovat řízení.
Takže po rozhovoru s ním vidím tyto nedostatky:
Je málo specializovaných firem, které jsou schopny zajistit servis a rychlé odstranění poruch.
Zálohování funkcí důležitých pro chod objektu, nevím, zda se to běžně nedělá, či měl smůlu na dodavatele, či jako např u SIMATICU se předpokládá kvalifikovaná obsluha, která při selhání PLC či "karty" vrazí šroubovák do stykače a jede se dál, než se vymění.
Provozní náklady vs. úspora by bylo zajímavé porovnat, pokud budem předpokládat že komponenty podléhají amortizaci a musí se měnit pomocí servisního technika, který samozřejmě není dobročinným spolkem.
Životnost celého systému jak fyzická tak morální, vypínač vydrží 50 let, nikdo od něj víc nečeká, ale kdo má i i bude chtít víc a víc, proto lze očekávat zaměření na technické labužníky, kteří si rádi připlatí.
Ostatně dělal jsem sám pokusy se starším SIMATICem, komunikací přes eWON, ono je to fajn jako hračka, ale ne pro BFU, zvláště pokud to začne haprovat, což se může stát a stává.
Decentralizovaný systém má v nahraditelnosti komponent v průběhu let dle mého názoru navrch.

Juraj Rojko

Quote from: Jiří_Hrubý on 13.01.2016, 17:07
Dnes jsem byl u svého automechanika, který si pořídil jakýsi belgický systém už před léty.
Problémy byly následující:...

Podle toho co píšete tak se mi zdá, že jde o dost nepovedenou implementaci. Pokud selžou čidla nebo aktory, tak decentralizací by se nic nevyřešilo. Naopak, integrovaný systém může řešení podobných situací významně usnadnit.

Jiří_Hrubý

Nezkoumal jsem jeho systém do hloubky, nedokážu posoudit, nicméně firma, která to realizovala zkrachovala 3 roky po instalaci. Samozřejmě, že je výhodnější vyměnit samotný snímač či aktor, ovšem pokud je na trhu k dispozici kompatibilní.
U decentralizovaného při selhání po letech zahodím, vyměním, neřeším (např termostat a lineár otevírání skleníku, pokud jej novnou nenahradí mechanickým)...

Zdenek Rajmont

Ač se to někomu líbí či ne, trendem je decentralizace.
Nebudu zde diskutovat o správnosti, ale je to tak.
Ať je to samotný internet, dnešní "moderní"energetika atd...
Sám jsem to poznal na přelomu roku:
Mám ve firmě 150kW v akumolačkách.
Udělal jsem si CML, které řídí nabíjení kamen, sahá si na několik meteoserverů, vyhodnocuje stav teploty z 1wire čidel, pro která jsem využil starý telefonní rozvod ( zákaz sekání mám i ve firmě a lišty mi na zeď nesmí), počítá matematický model budovy (pěkně hnusná rovnice).
Výsledkem byla slušná úspora elektřiny - cca 50procent.
Náhodou jsem koupil nekolik revezních klimazitací "na léto", protože se zde nedalo v loňských letních vedrech vydržet.
A ejhle - ony topí.
A sakra dobře.
Nastavím na nich 20°C a více neřeším. Běží stále stejně.
Pokud nejsou náklady na otop nižší, jsou alespoň stejné. (nemám změřeno, je příliš brzy)
Kupuji další a CML ztrácí smysl...

Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Juraj Rojko

S tím se dá vcelku souhlasit, jen bych podotknul, že (de)centralizace a integrace jsou dvě různé věci. Právě integrace samostatně fungujících systémů je dle mého názoru trend současné doby a může přinést další přidanou hodnotu. Příklad z obdobné oblasti. Vytápění samostatně fungujícím TČ. Nadřazený řídící systém zjistí, že dnes bude slunečný den, vytáhne žaluzie a TČ dá pokyn se předčasně vypnout, protože ví, že zbytek tepla přijde okny v průběhu dne. Zároveň monitoruje teplotu v místnostech a reguluje žaluzie podle potřeby. Nebo naopak odblokuje TČ, pokud se realita neshoduje s předpovědí, nebo se uživatel rozhodl žaluzie z nějakého důvodu zavřít.

Jan Franěk

S tím také souhlasím, ale považuji to spíš za problém vlastního integrátora, než systému. Sám jsem několikrát rozmluvil třeba EZS postavenou na prvcích systémové instalace, ale s ústřednou EZSky komunikuji, využívám informací ze stavů na jednotlivých čidlech, nebo třeba o zajištění jednotlivých zón, pro další funkce systémovou.

Tedy to jako argument proč ne prostě neberu.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Zdenek Rajmont

Quote from: Juraj Rojko on 14.01.2016, 14:32
Příklad z obdobné oblasti. Vytápění samostatně fungujícím TČ. Nadřazený řídící systém zjistí, že dnes bude slunečný den, vytáhne žaluzie a TČ dá pokyn se předčasně vypnout, protože ví, že zbytek tepla přijde okny v průběhu dne. Zároveň monitoruje teplotu v místnostech a reguluje žaluzie podle potřeby. Nebo naopak odblokuje TČ, pokud se realita neshoduje s předpovědí, nebo se uživatel rozhodl žaluzie z nějakého důvodu zavřít.

Nesouhlasím.
TČ si může běžet kdy chce (pokud má uživatel správný tarif), pak celé Vaše "monstrum" ztrácí smysl,protože mi stačí jeden termostat.
Můj problém byl jiný - já mohu akumolačky dobít jen od 22.00 do 6ti.
Podle toho jak budou nabity, tak bude druhý den.
A to si sakra dobře musím předem rozmyslet  ... 

Ale opět - je to průmyslová budova.
Tam použití CML v žádném případě nepopírám.

Jak často jste "doma" ?
Většinou odpoledne po pracovní době plus víkend.
Nevidím důvod krom snobizmu, technického zápalu ev. zdravotních něco takového mít.
A pokud je obytný dům něčím takovým vybaven, často je to dík tomu, že v něm majitel i pracuje. (Orlovna ...)
A s tím problém nemám. 
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
www.rajmont.cz

Jan Palička

Quote from: Jan Franěk on 14.01.2016, 14:44
S tím také souhlasím, ale považuji to spíš za problém vlastního integrátora, než systému. Sám jsem několikrát rozmluvil třeba EZS postavenou na prvcích systémové instalace, ale s ústřednou EZSky komunikuji, využívám informací ze stavů na jednotlivých čidlech, nebo třeba o zajištění jednotlivých zón, pro další funkce systémovou.

EZS z prvků systémové instalace myslím není úplně dobrý nápad, protože ji neuzná většina pojišťoven. Integrace s EZS je z tohoto pohledu zcela OK.

Quote from: Zdenek Rajmont on 14.01.2016, 14:51
TČ si může běžet kdy chce (pokud má uživatel správný tarif), pak celé Vaše "monstrum" ztrácí smysl,protože mi stačí jeden termostat.
Jak často jste "doma" ? Většinou odpoledne po pracovní době plus víkend.

Právě naopak, když ráno podle předpovědi a aktuálního stavu počasí nastavím parametry vytápění a odejdu, v poledne už může být vše jinak. A večer mám v půlce domu buď zimu nebo přetopeno......

Quote from: Zdenek Rajmont on 14.01.2016, 14:51
Nevidím důvod krom snobizmu, technického zápalu ev. zdravotních něco takového mít.
A pokud je obytný dům něčím takovým vybaven, často je to dík tomu, že v něm majitel i pracuje. (Orlovna ...)

Nemyslím, že (polo)automatizace domácnosti je pouze pro snoby či zdravotně postižené. O snobismu někdy ano, o úsporách občas, o komfortu (pokud je systém dobře navržen) vždy.
Ale chápu, že kdo chce mít vše pod (ruční) kontrolou, systémovku odmítne z principu.....

Jan Franěk

Když to pročtu, sešlo se pár NE, se kterými také souhlasím. ALe většina námitek, je spíš směřována směrem k výběru konkrétního výrobce, integrátora, nebo je nepochopením celé vlastní koncepce systémových instalací. Například že návštěva nebude umět dům ovládat, ani si rozsvítit je totální békovina a pokud tomu tak někde opravdu je, zasloužil by si konkrétní člověk, kterej v tom řešení má prsty, těžce přes ústa.  8)

A vlastně ani nechápu, proč by měl být komfort známkou snobství. To je každý kdo si koupí například dražší mobil, auto, televizi, PC, NTB a podobně snobem? To je ale hovadina. Proč bych nemohl stejně investovat i do systémové instalace, kvůli svému pohodlí a komfortu?

Zdenek Rajmont

Quote from: Jan Franěk on 14.01.2016, 17:05
Proč bych nemohl stejně investovat i do systémové instalace, kvůli svému pohodlí a komfortu?

Abychom se pohnuli dál, definuj mi prosím slovo "komfort" (ve vztahu k CML).
www.rajmont.cz

Jan Franěk

Quote from: Zdenek Rajmont on 14.01.2016, 17:37
Abychom se pohnuli dál, definuj mi prosím slovo "komfort" (ve vztahu k CML).

To nějak jednoduše neumím. Pro každého to může představovat něco jiného. Jeden chce mít pohodlně dům pod kontrolou z tabletu, jiný stále hlídá spotřebu a kolik hodin(minut) co běží, případně ošetření topení z mnoha různých zdrojů, další zase ,,ulítne" na něčem jiném. Důležité je to, že správně postavená systémová instalace může uspokojit velmi rozdílné potřeby každého jednotlivce. Když to tedy beru pouze z pohledu systémových instalací. Jinak to pro někoho znamená třeba drahý gauč, kuchyň za milión, více-zónová klima v autě nebo bazén připomínající menší rybník. Nevím co chceš slyšet.
Samozřejmě se spousta těchto věcí nechá zařídit i jinak než ,,CML", ale většinou jsou investoři nakonec rádi i za další funkce, které jsou pro ně v první moment zbytné, ale zvyšují využitelnost a nakonec i ten komfort.  ;) :)

viz wikipedie

Zdenek Rajmont

Pokud nedokážeme definovat komfort ve vztahu k CML, ztrácí tento "pro" argument smysl.
www.rajmont.cz

Jan Franěk

To si nemyslím. Komfort viz i "Wiky" může znamenat a znamená pro každého něco jiného. Jde o subjektivní pocity. Já mohu nějak definovat co je komfortní pro mne, ale nemůžu mluvit za jiné. V tom se neshodnu ani se svou ženou. Třeba mě stačí 21-22°C a pro manželku je komfort vše nad 23°C. Každý zákazník je  originál a jako k takovému i přistupuji. Pobavíme se o tom jaké jsou možnosti, co by ho zajímalo a dle toho mu nabídnu sestavu na míru. Nikomu se nechce platit za funkce, o které prostě nestojí.

Fuk Tomáš

Quote from: Jan Palička on 14.01.2016, 15:54
Právě naopak, když ráno podle předpovědi a aktuálního stavu počasí nastavím parametry vytápění a odejdu, v poledne už může být vše jinak. A večer mám v půlce domu buď zimu nebo přetopeno......
Nevím jak Vy, ale já jsem zvyklý parametry vytápění (= požadované teploty v jednotlivých prostorech) nastavovat podle toho, jak má být uvnitř, ne venku  ;)
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jan Palička

Quote from: Zdenek Rajmont on 14.01.2016, 19:07
Pokud nedokážeme definovat komfort ve vztahu k CML, ztrácí tento "pro" argument smysl.

Protože komfort/diskomfort (ale také např. teplo/zima, štěstí/neštěstí apod.) jsou pocitové stavy, je pro každého komfortní něco jiného. Co je pro vás komfort, nemusí být komfort pro mne. Proto taky Vy jste ochoten sí zaplatit za něco, co mne vůbec nemusí zajímat. Samozřejmě také obráceně
To už jsme ale z technických ve filosofických otázkách, nicméně tohle je možná i jeden z důvodů, proč jsou "chytré" instalace málo rozšířené. Lidé je obecně nepovažují je za natolik "komfortní" (myšleno komplexně), aby do nich investovali....