• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

12.01.2026, 15:52

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč aktivnímu hromosvodu stačí jen 1 nebo 2 svody oproti klasickému provedení ?

Started by R.Kovář, 14.07.2016, 10:06

previous topic - next topic

Jaroslav Molák

Přesně tak jak vyjádřil Vítek. Nic víc nic míň. Navíc ani měření není možné.
   Fyzika mě vždy přitahovala, ale s aktivním přitahováním blesku jak marketingově prodávají výrobci svůj aktivní hromosvod je habadůra na spotřebitele bez vzdělání.
Pokud jsme u mikra a přejdeme k makru, vyjádřeno nadneseně uvědomíme si, že ionizace není tak rozsáhlá, aby otevřela cestu plasmatu blesku.  Možná málo vzdělaným pomůže exkurze do Běchovic, nebo exkurze do výzkumu jak ji zveřejnila NASA.
Zůstaňme tedy jenom u funkce tyčového jímače, který nic nepřitahuje, ale jen chrání vymezený kuželový prostor. 
Všechna technika kolem této plasmy, vyjma kulového blesku je založena na důsledcích bleskových úderů a její statistice.

Miroslav Minařík

Quote from: Fuk Tomáš on 14.07.2016, 12:44
To je přeci celé jedno velké nedorozumění.
Účelem tzv. aktivního hromosvodu je přitáhnout blesk na budovu, a zajistit tak přirozenou obměnu budov a růst HDP. Úmyslné naddimenzovávání svodů je pak zcela kontraproduktivní a vede k tomu, že bleskový proud cestou do země nestihne napáchat škody, a musíme pak obývat i budovy staré stovky let. Oč krásnější by byla naše sídla, kdyby se nechala každých 50 let přirozeně vyhořet a mohla se postavit nová, moderní a ekologická?

(jednicka)
Za mne je toto stručné shrnutí vyčerpávající.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Zdeněk Friedrich

Quote from: Jaroslav Molák on 15.07.2016, 08:23
Všechna technika kolem této plasmy, vyjma kulového blesku je založena na důsledcích bleskových úderů a její statistice.

Co je kulový blesk? Ing. Kutáč hovoří ve spojení s tímto pojmem pouze o jakési nedokonalosti lidského zraku.
Jináč kromě zcela stručného a vyčerpávajícího zhodnocení využití ESE s 1 nebo 2 svody od T. Fuka  :D, kterému dal již palec nahoru Mirek, je vše o osazování ESE a počtu svodů celkem srozumitelně popsáno ve změně Z1 k ČSN EN 62305-3 ed. 2.

Jiří Schwarz

Quote from: Zdeněk Friedrich on 15.07.2016, 15:57
Co je kulový blesk? Ing. Kutáč hovoří ve spojení s tímto pojmem pouze o jakési nedokonalosti lidského zraku.
...

Ono je otázkou jestli je to problém jen zraku, nebo celého zpracování informace nejen okem, ale i v mozku...

Zažil jsem blesky venku, v přírodě, na Šumavě, v zimě při sněhové vánici.
Také to působilo jako kdyby to nebyl běžný záblesk, ale jako kdyby se na chvíli rozsvítilo. Takže bych nevylučoval, že "kulový blesk" je pro lidi takový zážitek z normálního většího blesku, že se to nějak přehrává v jakési pomyslné smyčce v mozku...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Milan Hudec on 15.07.2016, 19:55
Pro blesk o kterém víme kulový (dance)

Prof. RNDr. Petr Kulhánek z ČVUT v jedné ze svých přednášek tvrdí, že jako malý kluk kulový blesk zahlédl. Proti takovému fyzikovi se mi moc argumentovat nechce, i když nedůvěra tam pořád je.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jan Hájek

O kulovém blesku je nejlepší kniha co jsem četl:
Tajemství kulového blesku.Štoll, Ivan; 1. vyd. Horizont, 1988. 189 s.

Od té doby moc pokroku nebylo.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

pegas100

S ESE v principu nesouhlasím, ale na druhou stranu je zde spousta objektů které mají jeden nebo dva svody. Blesk uhodí do domu, který má hromosvod dle 62305 a napáchá škody. Blesk uhodí do zdánlivě špatného hromosvodu a neponičí nic. Ideální řešení neexistuje. Tady si hrajeme na vzdálenosti S a přitom blesk překoná vzdálenost mezi nebem a zemí. Může na to existovat spousta pro a proti, ale taková je skutečnost. Ono pane Hájek to účelové zkreslování je na obou stranách :)

Jan Hájek

Quote from: pegas100 on 15.07.2016, 22:53
Blesk uhodí do domu, který má hromosvod dle 62305 a napáchá škody.

Popište alespoň jeden či dva případy.
Jinak jste mluvka a zkreslujete.

Jsem velmi spořivý a tak sázím svých 5 Kč, že se vám to nepovede, máte na to měsíc. Těch 5 kč si můžeme předat na Amperu 2017, už vím za co je rozfofruju.

Zatím jsem neviděl ani jeden případ selhání správné ochrany před bleskem, který by byl popsán tak podrobně, jako více než desítka případů selhání ESE.
Z hlediska pravděpodobnosti musí existovat selhání toho, co je popsáno v IEC 1024/IEC 61024/IEC 62305, ale narozdíl od ESE jsem podobné selhání neviděl popsané tak, jako selhání ESE.

Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Fuk Tomáš

...Tady si hrajeme na vzdálenosti S a přitom blesk překoná vzdálenost mezi nebem a zemí...
To je něco jako kdybyste napsal: tady si hrajeme na nějaké stavění letadel a přitom ptáci si létají jak je napadne.
Vysvětlil vám někdo, že výpočet dostatečné vzdálenosti s souvisí s impedancí svodů, s tvarem a amplitudou vlny bleskového proudu a s izolační pevností?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jaroslav Molák

Můj kolega měl to štěstí, že viděl, cítil a slyšel kulový blesk. Existuje, není to vidina, protože mimo zraku, ho registroval čichem a provázející doslova ohlušující explozi slyšel a nebyl sám.
Mimo jiné je také revizní technik elektro.

novy2

Tady si hrajeme na vzdálenosti S a přitom blesk překoná vzdálenost mezi nebem a zemí. Může na to existovat spousta pro a proti, ale taková je skutečnost.

Nebuďte smutný, že ESE nesplnilo pôvodné očakávania pri ochrane pred bleskom.
Okolo blesku je čo riešiť
http://www.rozhlas.cz/leonardo/zpravy/_zprava/temny-blesk-predchazi-viditelnemu--1206072
Po vyriešení tejto záhady možno blesk prekoná vzdialenosť medzi nebom a zemou definovane kanálom lasera.