• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

07.01.2026, 05:00

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zapojit žárovku, aby svítila po stisknutí jakéhokoliv vypínače?

Started by matej matl, 09.12.2016, 21:33

previous topic - next topic

matej matl

Mám dvojvypínač a potřeboval bych poradit, jak zapojit lustr následovně:
aby dvě žárovky svítily po sepnutí jedné půlky vypínače (zde není problém), aby čtyři žárovky svítily po sepnutí druhé půlky vypínače (zde také není problém), ale pak bych chtěl, aby jedna žárovka svítila i v případě, že je sepnutá jakákoliv část vypínače.

Fuk Tomáš

Já bych toho chtěl...
Nemáte pocit, že třetí požadavek je v příkrém rozporu s tím prvním, případně i s tím druhým (to podle toho, jak jste ho vlastně myslel)?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Vratislav Fugl1

Nooo, ale jsou-li na 12(24)V, tak tam dejte dvouvláknovou.  :D To je nějaký předčasný Silvestr?? Ale jistě, např. relé apod, na to však je žalostně málo info,např. PROČ, proto taková má reakce.
Cesty Páně a elektrického proudu jsou nevyzpytatelné!

Jiří_Hrubý

Kdyby vyhrál Edison, měl byste to jednoduché. Ale naštěstí a bohužel pro vás vyhrál Tesla a tak to bude poněkud dražší, ale řešitelné, jen to chce trochu víc info.

Jirka Š. Svejkovský

Pán má pět žárovek a chce, aby mu svítily dvě nebo čtyři nebo všechny. Jinak,  než nějakým relátkem to asi nepůjde.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jiří_Hrubý

Já to chápu tak, že ta jedna navíc, má svítit při rozsvícení kteréhokoli páru žárovek lustru, stejně tak při rozsvíceném celém lustru. 2+1 a 2+1 nebo 4+1.

Martin H.

Quote from: Jiří_Hrubý on 14.12.2016, 15:14
Kdyby vyhrál Edison, měl byste to jednoduché. Ale naštěstí a bohužel pro vás vyhrál Tesla

Nezviťazil Westinghouse?

ACEOF ACES

Za předpokladu, že je celý lustr napájený z jedné fáze, tak bych si to pro sebe udělal pomocí můstkových usměrňovačů, ale má to nevýhodu, když by ta jedna žárovka praskla, tak by mohlo dojít k destrukci těch usměrňovačů, použil bych ještě např. vhodnou pojistku.

Fuk Tomáš

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 14.12.2016, 17:50
Pán má pět žárovek a chce, aby mu svítily dvě nebo čtyři nebo všechny. Jinak,  než nějakým relátkem to asi nepůjde.
Anebo jich má 7, a chce, aby svítily 2+1 / 4+1 / 2+4+1.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jiří_Hrubý

Lukáš Rotrekl

Pokud je v lustru trochu místa řešení bude triviální pomocí dvou krabicových relé, ale pozvěte si na to odborníka. To bude ten, který bude vědět jak na to aniž by jste mu sdělil první část mé odpovědi.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

ACEOF ACES

Quote from: Lukáš Rotrekl on 15.12.2016, 09:55
Pokud je v lustru trochu místa řešení bude triviální pomocí dvou krabicových relé, ale pozvěte si na to odborníka...

Nemůže nastat problém v případě, když rozsvítíte obě větve lustru a potom budete chtít jednu zhasnout, nezůstanou nadále svítit obě?

Lukáš Rotrekl

No jo, máte pravdu, ale pokud bude 5 drátů bude to řešitelné.

Vratislav Fugl1

Quote from: Lukáš Rotrekl on 15.12.2016, 11:05
.... pokud bude 5 drátů bude to řešitelné.

Táák, jinak další věc kterou nevíme a tazatel mlčí..... :(
Cesty Páně a elektrického proudu jsou nevyzpytatelné!

Fuk Tomáš

Quote from: Vratislav Fugl1 on 15.12.2016, 11:31
Táák, jinak další věc kterou nevíme a tazatel mlčí..... :(
Nejspíš přepočítává žárovky a dráty, kolik že jich vlastně je.

ACEOF ACES

Quote from: Lukáš Rotrekl on 15.12.2016, 11:05

Mohlo by to jít, kdyby relé A rozpínacím kontaktem blokovalo relé B, ale problém může být, aby se ta relé vešla do lustru.

Milan Hudec

Také podžhavit a tu společnou zapojit do serie s první či druhou skupinou či oběma zaráz.

Lukáš Rotrekl

Jo to by mělo fungovat. Teď jen aby bylo místo, ale to jsem psal už v prvním svém příspěvku.