• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

05.01.2026, 12:48

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jakou použít ekvipotenciální svorkovnici pro 25mm slaněný vodič s dutinkou?

Started by krteczek, 07.01.2017, 15:53

previous topic - next topic

Fuk Tomáš

Quote from: Pavel Horský on 10.01.2017, 10:39
a naopak..................já nemůžu nikde najít, že v případě uvedených EPS musím používat dutinky. A teď "babo raď " :-)
Já si to vykládám tak, že když je u svorky vyznačeno, že je určena pro slaněný vodič průřezu XY, tak se tím myslí bez nalisované dutinky. S nalisovanou dutinkou se vodič pro svorku stává vodičem plným.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Fuk Tomáš on 11.01.2017, 17:55
Já si to vykládám tak, že když je u svorky vyznačeno, že je určena pro slaněný vodič průřezu XY, tak se tím myslí bez nalisované dutinky. S nalisovanou dutinkou se vodič pro svorku stává vodičem plným.

Od toho ty dutinky snad jsou, ne?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Fuk Tomáš

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Pavel Horský

Přesně tak.
Toto je jasná odpověď.
Všechny ostatní jsou o tom, jak kdo co dělá, což je sice v pořádku, ale v tomto vláknu
jaksi mimo mísu.
Snad tu všichni víme jak je to s dutinkami a slaněnými vodiči.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Pavel Horský

Vyjádření technického zástupce firmy Elektro, Bečov nad Teplou.................

U třmenových svorek je doporučeno použití dutinky, ale použitá být nemusí. Takže platí, že pro EPS 1,2,3 není povinnost použití dutinky, ale u EPS 4 tam už není třmenové upnutí a tam dutinku musíte použít. Možná by to bylo dobré doplnit i do katalogu k EPS 4, že musí být použita dutinka u slaněných vodičů.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Bocek

Quote from: Pavel Horský on 12.01.2017, 11:01
Vyjádření technického zástupce firmy Elektro, Bečov nad Teplou.................

U třmenových svorek je doporučeno použití dutinky, ale použitá být nemusí. Takže platí, že pro EPS 1,2,3 není povinnost použití dutinky, ale u EPS 4 tam už není třmenové upnutí a tam dutinku musíte použít. Možná by to bylo dobré doplnit i do katalogu k EPS 4, že musí být použita dutinka u slaněných vodičů.

Quote from: Pavel Horský on 12.01.2017, 07:58
Přesně tak.
Toto je jasná odpověď.
Všechny ostatní jsou o tom, jak kdo co dělá, což je sice v pořádku, ale v tomto vláknu
jaksi mimo mísu.
Snad tu všichni víme jak je to s dutinkami a slaněnými vodiči.

Seminář s Technologie a používání dutinek se blíží ke konci.
Chtěl bych za žáky toho semináře poděkovat lektorům, jak
Ivanovi tak Pavlovi za dobré vedení a za vyčerpávající odpovědi.

PS. Nedávno jsem při revizi stroje pozoroval montéra, jak na některé vodiče nedává  dutinky. Používal k propojování modrý slaněný vodič 1,5 mm2. Na obranu říkal, že mu to do svorky s dutinkou nevleze. Tak jsem se díval na jeho krimpovačky a vytáhl jsem své a po zakrimpování to do svorky vlezlo. Montér se tomu divil....jenže používal čtvercové čelisti a na mých kleštích byl HEX. " Kup si pořádné kleště a budeš mít po problému..."
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Radim Blaťák

Svorkovnice DEHN řady R15 (A až D) myslím nabízí vše co člověk při těchto aplikacích potřebuje. Stačí si jen vybrat.