• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

03.01.2026, 13:37

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zapojit světlo se senzorem na půdě?

Started by Lad Smi, 10.01.2017, 20:21

previous topic - next topic

Lad Smi

10.01.2017, 20:21 Last Edit: 11.01.2017, 09:47 by Miroslav Minařík
Ve starém domě na půdě jsem si chtěl zapojit světlo se senzorem, bohužel jsem narazil na problém, který skýtala krabice, v níž byly zapojeny velmi chaoticky kabely. Tak chci poprosit o radu, jak to správně zapojit. Nakreslil jsem takové primitivní schéma (viz připojený obrázek). Stav před tím, než jsem chtěl zapojit světlo s pohybovým senzorem, stav,který fungoval x let a který zapojoval někdo někdy: Vypínačem se při vstupu na půdu vypíná jak světlo, tak zásuvka. Jak prosím připojit světlo se senzorem a zachovat i stávající světlo a zásuvku.

Patrik Mlynar

Fiha, moderator ma asi  ked to pustil dalej, ta "schema" je uzasna :-)

V principe nakreslene spravne, ale problem moze byt v detailoch ako podlozenie krabice a svietildla nehorlavou podlozkou, hlinikove vodice, ochrana kablov proti poskodeniu ...

Pomohli by fotografie sucasneho stavu.
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Pavel Horský

Quote from: Patrik Mlynar on 11.01.2017, 15:05
Fiha, moderator ma asi  ked to pustil dalej, ta "schema" je uzasna :-)

Co má moderátor?
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Zdeněk Pikhart

Co se týká funkce, tak to fungovat bude. Co se týká bezpečnosti, na to nedokážu odpovědět.
Takové zapojení se učí děti na základce ve fyzice. Jako úloha za 3.
revize, montáže a opravy převážně v občanské výstavbě a průmyslových provozech

Hugo K.

Quote from: Zdeněk Pikhart on 11.01.2017, 17:32

Takové zapojení se učí děti na základce ve fyzice.

Bejvávalo,bejvávalo.
Před téměř 50 lety s náma učitel v dílnách,tuším 7.třída,dělal lampičku na 220V.

Dnes by si to netroufl, taky by mohl skončit u soudu.

Jan Bocek

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 11.01.2017, 16:54
Já v tom obrázku chybu nevidím.

Já také ne. Dotaz je jen jak to zapojit, ne jak to instalovat.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Milan 365

Quote from: Hugo K. on 11.01.2017, 18:56
Bejvávalo,bejvávalo.
Před téměř 50 lety s náma učitel v dílnách,tuším 7.třída,dělal lampičku na 220V.

Tak za mě to bylo stejné.Asi před pěti lety jsem ji objevil a v létě mi svítí na terase při grilování :)

Patrik Mlynar

Quote from: Pavel Horský on 11.01.2017, 16:46
Co má moderátor?

Malo tam byt "moderator ma d.o.b.r.y. d.e.n." ale asi to filter vyradil ako pozdrav.
Vacsinou podobne otazky koncia s tym, ze bastlicom sa neradi, tak ma to prekvapilo, ked to preslo.
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Jiří Schwarz

Nevidíte chybu?
Otázkou je,jestli je to opravdu tak zapojené, jestli se vypínačem vypíná i ta zásuvka...
Pak bychom se mohli bavit o tom, že okruh by měl mít "plný počet vodičů", takže buď "desítka PEN" nebo N a PE, také by se dalo diskutovat o tom, jestli to není rozvod na "dřevu", pak by tam podobně jako v dřevostavbě byl vhodný chránič...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jiří_Hrubý

Pohlížel bych na to jako na rozšíření stávající instalace bez změny jištění. Připojení nového světla ale provést 3x1,5 a bod rozdělení v té (nejspíš) acidurce. Do celkové rekonstrukce holt nechat TN-C bez chrániče.
Nejlepší by byla návštěva elektrikáře a dát tomu nějakou štábní kulturu, byť i se stávajícím přívodem.