• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Proč při prasknutí žárovky vybavují dva jističe za sebou?

Started by Josef Tomek, 23.01.2017, 12:05

previous topic - next topic

Vít Rotrekl

Quote from: Jan Franěk on 25.01.2017, 07:31
Tak, tak. To jsou poslední informace

To by mě zajímalo, jak vyměním barevnou páčku, tak abych nezasáhnul do konstrukce jističe? Nehledě na to, že je to i natisknutý na jisitči...

Nechci být chytrej, ale asi SCHRACK/EATON šlápnul někomu z PRE na kuří voko.  (zle)
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Milan Hudec

Quote from: Vít Rotrekl on 30.01.2017, 17:13
To by mě zajímalo, jak vyměním barevnou páčku, tak abych nezasáhnul do konstrukce jističe? Nehledě na to, že je to i natisknutý na jisitči...

Nechci být chytrej, ale asi SCHRACK/EATON šlápnul někomu z PRE na kuří voko.  (zle)

Uvedené nemají barevnopáčku ani potisk dvou modulů.

Jiří Schwarz

...

Přitom když se podíváme na to, při jaké teplotě výrobce garantuje nějaké vypínací parametry, tak by "do kapliček" asi neměly být osazované jiné značky...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Franěk

Nechci být chytrej, ale asi SCHRACK/EATON šlápnul někomu z PRE na kuří voko.  (zle)

Jejich třífázové jističe jsou "složeny" ze tří jednomudulů, přičemž potištěn je pouze jeden z nich. Domníváme se s kolegy, že byly zřejmě odhaleny upravené trojice, kdy ta potištěná část zůstala třeba 25A a dva moduly byly nahrazeny například 40A jističi. Tak byl obejit poplatek rezervovaného příkonu a může to dělat starosti místnímu distributorovi, který má tak větší zátěž s v síti, než počítal.
Po prohlídce konkrétních jističů a různých řad od různých výrobců, jsme shledali, že zakázané jističe drží "pohromadě" 2-3 duté nýty. Ostatní jističe byly nýtovány plnými nýty a minimálně 5ti a více
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Vít Rotrekl

Quote from: Milan Hudec on 30.01.2017, 19:39
Uvedené nemají barevnopáčku ani potisk dvou modulů.

Barevnou páčku mají!! Ale musíš říci, že ji chceš. Respektive, konkrétně Schrack dělá barevnou páčku v 6kA i v 10kA řadě. Ale i bez barevné páčky v 6kA a v 10kA. Takový standart co maj v Brně skladem je, že 10kA řada je s barevnou páčkou a 6kA řada v jedné barvě (u Schracka, konkrétně modrá). Sortiment Eatonu neznám podrobně, ale myslím že to mají podobně.   
Potisk dvou modulů nemají. Myslím tedy. Ráno se schválně mrknu, snad se nějakej na dílně válí.
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jan Franěk

Co furt máte s tou barevnou páčkou?  :-\ Ta není přece potřeba. To bývalo kdysi ale teď už na tom netrvají, jen elektrikáři furt jedou sertvačností v barevnejch páčkách.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Miroš Jan

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Vít Rotrekl

Quote from: Jan Franěk on 30.01.2017, 21:22
Co furt máte s tou barevnou páčkou?  :-\ Ta není přece potřeba. To bývalo kdysi ale teď už na tom netrvají, jen elektrikáři furt jedou sertvačností v barevnejch páčkách.

Já vím, že nemusí, ale ten potisk už jsem viděl tolikrát seškrabanej, nečitelnej... že mě ta barevná páčka přijde praktičtější. A trvanlivější označení.

Jirka Š. Svejkovský

Barevná páčka není vyžadována, je vyžadováno trvanlivé označení. Nikoliv samolepka, ale potisk přímo na plast.

Barevné páčky taky nejsou zrovna sichr, jistič 3x16A by pak mohl vypadat třeba jako ten v příloze.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Rozvodak

Mozna byste se divil jak jednoduse to jde. Nechci to tu pitvat verejne ale videl jsem to na vlastni oci.
Na druhou stranu cinknout jde kazdej jistic, kdyz se chce .Par tehle kousku jsem videl a kdyz to udela nekdo precisne, nemate sanci to poznat opticky.

Quote from: Jan Franěk on 30.01.2017, 20:27
Jejich třífázové jističe jsou "složeny" ze tří jednomudulů, přičemž potištěn je pouze jeden z nich. Domníváme se s kolegy, že byly zřejmě odhaleny upravené trojice, kdy ta potištěná část zůstala třeba 25A a dva moduly byly nahrazeny například 40A jističi. Tak byl obejit poplatek rezervovaného příkonu a může to dělat starosti místnímu distributorovi, který má tak větší zátěž s v síti, než počítal.
Po prohlídce konkrétních jističů a různých řad od různých výrobců, jsme shledali, že zakázané jističe drží "pohromadě" 2-3 duté nýty. Ostatní jističe byly nýtovány plnými nýty a minimálně 5ti a více

Ty skatulky ma Eaton od 2-63A stejny, da se to predelat ve vsech polech, kdyz se chce. Odhaleno udajne nebylo nic, prislo se na to nahodou pri nejakych testech.

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 31.01.2017, 09:25
Barevná páčka není vyžadována, je vyžadováno trvanlivé označení. Nikoliv samolepka, ale potisk přímo na plast.

Barevné páčky taky nejsou zrovna sichr, jistič 3x16A by pak mohl vypadat třeba jako ten v příloze.

Ten potisk je tam vzhledem ke konstrukci na nic, konkretne u Eatona.
Montér ve službách rozvodných závodů.

David Hruda

Pozor! Dnes jsem (naštěstí včas) zjistil, že jističe Eaton neakceptuje už ani EON.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

František Šohajda

Quote from: David Hruda on 21.02.2017, 18:36
Pozor! Dnes jsem (naštěstí včas) zjistil, že jističe Eaton neakceptuje už ani EON.

EATON dávám výhradně a nikdy nebyl problém EON!  Poslední v lednu 2017. :-\
Museli by dát nové připojovací podmínky!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

David Hruda

Zkuste zavolat "obvoďáka",  uvidíte, co vám řekne.
Mě řekl, že neosadí elměr.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

František Šohajda

Quote from: David Hruda on 22.02.2017, 08:47
Zkuste zavolat "obvoďáka",  uvidíte, co vám řekne.
Mě řekl, že neosadí elměr.

Jak píši, zatím mě nic nebojkotovali! :)
Musí to někde oficiálně být napsané, ne jen interním sdělením, venku to nikdo neví! (zle)
EATON má v ČR certifikát o použitelnosti v instalaci.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Čestmír Kubáček

Stavte se se 2ma jističi a plátkem na železo. Cokoliv v typu F&G jde odrbat

Milan Illek

Quote from: František Šohajda on 22.02.2017, 06:11
EATON dávám výhradně a nikdy nebyl problém EON!  Poslední v lednu 2017. :-\
Museli by dát nové připojovací podmínky!

EATON PL6, PL7, nevyhovují E.ON, viz vyjádření www.eon-distribuce.cz, sekce formuláře, návody... (důvod - převlečný kryt)  :(

František Šohajda

Quote from: Milan Illek on 01.06.2017, 10:03
EATON PL6, PL7, nevyhovují E.ON, viz vyjádření www.eon-distribuce.cz, sekce formuláře, návody... (důvod - převlečný kryt)  :(

Ano to byl leden 2017...
Vždy to připojili bez připomínek a dones to je tak!

(starý příspěvek.....nově platící nařízení je až z pozdější doby.. (dance) )
Čas běží.... ;)