• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 21:50

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Lze k CYKY-B 4x10 vést dodatečný N vodič ?

Started by Lukáš Dziadkowiec, 05.02.2017, 18:37

previous topic - next topic

Lukáš Dziadkowiec

05.02.2017, 18:37 Last Edit: 05.02.2017, 19:10 by Miroslav Minařík
Je dle norem přípustné a případně za jakých podmínek dodatečné natažení N vodiče ke 3f spotřebiči v síti TN-C?
Stávající elektrokotel je připojen CYKY-B 4x10 v plastové chráničce, cca 20m.
Uvažoval jsem zdali je připustné stávající PEN vodič využít jako PE a N táhnout paralelně ve stejném průřezu a považovat toto za vedení v síti TN-S.
Sám si nejsem jistý, že toto tak chci, nicméně pokud by to neodporovalo žádné normě, budu rád za ušetřenou práci a finance.
V žádném případě nechci kotli dělat výjimku, že bych jej připojoval ještě před hlavní chránič.

Miroslav Minařík

NELZE!

Quote from: Lukáš Dziadkowiec on 05.02.2017, 18:37
V žádném případě nechci kotli dělat výjimku, že bych jej připojoval ještě před hlavní chránič.

Vy připojujete kotel za proudový chránič?

Quote from: Lukáš Dziadkowiec on 05.02.2017, 18:37
Sám si nejsem jistý, že toto tak chci, nicméně pokud by to neodporovalo žádné normě, budu rád za ušetřenou práci a finance.

To zní jako by jste nebyl elektrikář. Tedy osoba oprávněná to dělat!
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Vít Rotrekl

Pohnutky asi budou proto, že výrobce by chtěl aby byl kotel připojen v TN-S...

Nicméně, z hlavy nevím číslo ČSN, ale někde je napsáno, že by měly být vodiče od jednoho obvodu v jednom kabelu...

A připojovat kotel za hlavní chránič....no, pokud je to z důvodu toho, že je to dřevostavba a je třeba mít ten okruh za proudovým chráničem, tak budiž. Ale to asi zase narazíte na to že chybí jeden vodič, protože pochybuju, že ten kotel bude na připojení 3L+PE...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Zdenek Hejčl

Chybí podstatné informace:
celkový příkon kotle
doporučení výrobce kotle na připojení

Pokud je správně dimenzovaná chránička, co brání tomu, vyměnit kabel?
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Zdeněk Friedrich

Quote from: Vít Rotrekl on 05.02.2017, 19:23
... z hlavy nevím číslo ČSN, ale někde je napsáno, že by měly být vodiče od jednoho obvodu v jednom kabelu...

Ne v jednom kabelu, ale obložení, což si myslím chránička splňuje viz ČSN 33 2000-5-52 ed. 2
Tím neřikám, že je to úplně řemeslnické, ale momentálně mě nenapadá v čem by to mohlo být, nebezpečné, pokud bude průřez N odpovídat vodičům fázovým. Třeba se mýlím. 

Jan Franěk

Quote from: Zdenek Hejčl on 05.02.2017, 20:25
doporučení výrobce kotle na připojení

Dovolím si tvrdit, že připojení bude u drtivé většiny kotlů stejné a bude vyžadovat sít TN-S. Navíc mi tam chybí kabel (vodič) k blokování dle HDO. OSobně velmi nedoporučuji řídit kotel HDOčkem tak, že se přeruší napájení. To sebou přináší mnoho problémů. Hlavním je, že s napájením se vypne i oběhové čerpadlo a vypnutý kotel tepelnou setrvačností přejede nastavenou teplotu na havarijním termostatu. Poté se asmozřejmě sám nerozjede a vy musíte pod kryt a vrátit tepelnou pojistku zpět.

Pozvěte si odborníka, který poradí a pomůže s řešením na místě. Rozhodně to není práce pro laika a to vůbec nemluvím o zárukách na kotel a podobně.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Vít Rotrekl

Quote from: Zdeněk Friedrich on 05.02.2017, 21:05
Ne v jednom kabelu, ale obložení, což si myslím chránička splňuje viz ČSN 33 2000-5-52 ed. 2
Tím neřikám, že je to úplně řemeslnické, ale momentálně mě nenapadá v čem by to mohlo být, nebezpečné, pokud bude průřez N odpovídat vodičům fázovým. Třeba se mýlím. 

Máte pravdu pane kolego... A nemusí mít pracovní vodič dvojitou izolaci? Což by mohla splnit ta trubka ve které je to natažené, nebo ne?
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Zdeněk Friedrich

Nikdo nebude schopen zpětně dokladovat, že chránička (nejspíš tzv. husí krk)
byl vyroben dle ČSN EN 61386-1 ed. 2, i když dnes už je to standard, viz katalog nejmenované  firmy z Kolína. Ale asi by stačilo změřit izolační odpor.

Miroslav Minařík

Zdenku, to mne tedy překvapuješ. Asi jsem ze staré školy.  (cryi)
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Radim Strycharski

Ano, je to tak. U vkládací lišty rozebiratelné bez použití nástroje by to mohlo být diskutabilní, ale u protahovací trubky je to v pořádku.

Oliver Mička

Čo to je za kotol ked ma prívod Cyky 4x10 ? Výrobca/typ ?

K tomu že nie je možné N viest spolu s káblom 4x zvlášt by som bol opatrní... Videl som takto viacero vedení príamo z RH hned za Transformatorom. ( napr. NYY-J 3x185+95 ) a 120 N solo...
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.

Maroš Klein

Na prvý pohľad to riešenie s pridaným N nemusí byť úplne marné.
Ale skúsim aj iný pohľad k výkladu textu vašej NA.
V texte dodatku sa výslovne spomínajú iba vodiče, ale kábel už nie. To môže mať svoj význam, hoci norma aj izolované vodiče nazýva jednožilovými káblami.
Tak ma napadlo práve v tej súvislosti (len pre zamyslenie), že iný výklad podľa textu by potom mohol byť napríklad pre prvú časť po čiarku vo vete:  ,,vodič vždy v spoločnom obložení" taký, že vždy v obložení (plášti) kábla, alebo plášti trubky, konštrukčnom obložení žľabu, kanála a pod., ale stále z pohľadu samotných ,,vodičov".
V druhej časti vety za čiarkou by sa to dalo pochopiť ako vodiče zasa samotné, ale už nie v spoločnom obložení. Keďže sa tam už to obloženie  výslovne nespomína, tak môže ísť aj o uloženie vodičov vo vzduchu, holých na izolátoroch, izolovaných na podperách, rebríkoch, príchytkách a pod. Tam by tá ,,blízkosť" mala iný význam najskôr aj vo vzťahu na ochranný vodič, ktorého ukladanie sa rieši v 5-54.
Okrem toho v obrázkoch sa uvedená kombinácia káblov s vodičmi nevyskytuje, a nie si úplne istý ani so serióznosťou výpočtu oteplenia pre kombináciu uloženia káblo-vodiča v trubke.
Nemám záujem niečo napadať, len mi to už na prvý pohľad príde aj z pohľadu variácií káblových výrobkov také nijaké, taká minimálne zvláštna možnosť v solídnej káblovej inštalácii. Keď si predstavím, čo všetko by šlo vyskladať zo starých zbytkov v súlade s najnovšou normou...
V našej STN som takýto usmerňujúci dodatok pri zbežnom prebehnutí v dodatkoch nezaregistroval.

Milan Hudec

Pokud není chránička obří tak dodatečné protažení jednoho vodiče vezme mimo času také balení prášků na nervy (dance)
Takže za mne v zájmu zdraví nový kabel (beach)

Miroš Jan

Takže co si pamatuji, tak elektrokotle
1)   PROTHERM  kabel 5 x něco v celém rozsahu výkonu
2)   THERMONA  kabel 5 x něco v celém rozsahu výkonu
3)   PZP  od výkonu 24kW  možnost kabel 4 x něco, a i 5 x něco
4)   DAKON ten má obě možnosti v celém rozsahu výkonu, kabel 4 x něco, a 5 x něco

Moje odpověď na dotaz, doporučuji vyměnit celý kabel. (jednicka)
Do té trubky, samostatný vodič N o průřezu 10mm2, se bude těžko zatahovat. :(
Ono to je těžké, tazatel uvedl velice málo informací, pak babo raď :D
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Zdeněk Friedrich

Quote from: Miroslav Minařík on 05.02.2017, 21:43
Zdenku, to mne tedy překvapuješ. Asi jsem ze staré školy.  (cryi)

Mirku, pokud bych prováděl instalaci, samozřejmě bych protáhl kabel 5 x něco. Jak zmiňuje kolega Hudec, určitě by to bylo měně náročné na čas a nervy a rozdíl v ceně materiálu by pravděpodobně eliminovala pracnost s protahováním dalšího vodiče. Napsal jsem to pouze proto, že pokud by v návodu výrobce nebyl striktní požadavek na přívod kabelem 5 x y, nenapadá mě, čím bych takové řešení v revizi napadl, pokud pomineme projektovou dokumentaci atd. :-\

Miroš Jan

Zdeňku, v případě že by to byl elektrokotel 1 nebo 2, dá se to napadnout. ;)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Zdeněk Friedrich

S tím plně souhlasím a s mým pohledem na řešení to není v žádném rozporu. o:-)

Maroš Klein

Quote from: Miroslav Minařík on 05.02.2017, 21:43
Asi jsem ze staré školy.  (cryi)

Myslím, že s názormi pánov Kříža, Beláňa či Nováka stará škola nebude celkom na škodu.  :)

http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,8311.0.html