• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 18:34

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Nechybí vám u prodejního místa označení EET?

Started by Redakce portálu Elektrika.cz, 18.05.2017, 10:02

previous topic - next topic

Ivan Taraba

Quote from: Milan Hudec on 18.05.2017, 23:56
S trochou nadsázky, bohužel jen s trochou.
Zatímco v Rumunsku je hnusopolitik předhozen psům, u nás se jeho tlama šklebí dál z volebních plakátů.
Rumuny bych v tomto fakt nepodceňoval.

Pokud jsou lidé schopni hnuspolitika znovu zvolit, tak ho asi nebudou házet psům.

Milan Hudec

Quote from: Ivan Taraba on 19.05.2017, 00:07
Pokud jsou lidé schopni hnuspolitika znovu zvolit, tak ho asi nebudou házet psům.

A co jiného jim u nás zbývá, ty naše by ani pes nežral (dance)

Jan Alin

Platby v hotovosti neberu, takže se mě to netýká, štve mě jen, že to tvrdě vymete z naší krajiny takové ty příjemné drobné služby, které mám rád. Celý zákon je postaven na hlavu a metodika je nejasná. Už jen pokuta za nevyvěšení cedulky je nápad, za který by se měl ten, koho to napadlo, dostat na léčení a umísťovat to na webu je taky blbost.

Nejsem v zásadě proti nějaké evidenci tržeb, pořádek musí být, ale online posílání účtenek je podle mě úchylárna. Vše směřuje ke zrušení plateb v hotovosti a detailní evidenci prakticky všeho. Vždy v historii před pádem říší rostla administrativní zátěž, možná je tu za dveřmi další změna a očekávám, že bude dost bolestná a dost nesvobodná.   

Pavel Horský

Quote from: Miroslav Minařík on 18.05.2017, 18:56

Primárně musiš ale zákon dodržet, ne? Pak by totiž nebyla už pravda, že kradou ti nahoře! Znáš to "zloděj křičí, chyťte zloděje!". Tedy pokud chceš být oponent, musíš být v jiné pozici, než ten, kdo zákon sám nedodržuje.
Blbý, no ...

Někdy opravdu nechápu tvoje myšlenkové pochody a to se hodně snažím o jejich pochopení a vstřebání. Prostě to nejde  :-[
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Pavel Horský

Zrovna včera jsme se s kolegy bavili na téma "drobné hotovostní platby a EET". Řešil jsem otázku, jak to např. dělat v případě revize ER.
Tak buď mi zákazník nejprve uhradí fakturu a já po připsání částky na účet přijedu, nebo si pořídím EET a nebo nevím.
Zde bude rozhodujících dost podružných faktorů, ze kterých pak vyplyne mé rozhodnutí.

V každém případě se nedodržováním hloupých zákonů necítím jako zloděj a jsem dokonce lehčí o ovčí vlnu, kterou na sobě mnozí z nás celoživotně nosí.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Miroslav Minařík

Výčet hloupých nařízení by asi u nás nebral konce, s tím se asi mnozí shodneme.
Můj kamarád říká, že vše nechává "plynout", ale zákon dodržuje.

Vzpomínám si jak jste mi nadávali, když jsem kdysi označil byrokratickou zlodějnou přepážku do auta za 25.000,-Kč. Kus nesmyslného železa které jen zavazelo a stálo 10x víc, než mohlo. To byl jen umělý nástroj jak vydyndat peníze od plátců DPH. Tehdy bylo ticho. Ale dnes, když stát přitvrdil a nasadil EET, což se týká skoro všech, tak to je jiná ...
(dance)

Tak co s tím označením? Téma je o cedulkách!
Což třeba cedulka: "I love daně pro ČR!"
To si může přeložit každý jak se mu hodí.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Fuk Tomáš

Quote from: Pavel Horský on 19.05.2017, 08:20
Tak buď mi zákazník nejprve uhradí fakturu a já po připsání částky na účet přijedu, nebo si pořídím EET a nebo nevím.
Existuje třeba PayPal.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jirka Š. Svejkovský

Otázka do pranice: vztahuje se EET i na platby Bitcoinem?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jan Alin

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 19.05.2017, 13:45

Odpověď do pranice:
Ano

Fuk Tomáš

19.05.2017, 16:55 #45 Last Edit: 19.05.2017, 17:05 by Fuk Tomáš
Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 19.05.2017, 13:45
Není podstatná měna, ale to, jestli bezhotovostní platbu plátce realizuje prostřednictvím příjemce (§5 zákona 112/2016 Sb.).
Pokud ano (např. platba kartou - platící předá kartu nebo údaje z ní, a příjemce si převod zprocesuje), tak se na to EET vztahuje.
Pokud ne (např. standardní bankovní převod), tak se na to EET nevztahuje.

Takže jestli máš btc kreditku nebo btc SIPO ... :-)
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Miroslav Minařík

Tomu nerozumím.
Vždyť platba kartou není nic jiného, než přesun peněz z účtu na účet.
Jen zadání, resp. příkaz k přesunu je kartou.
.

....

Fuk Tomáš

To se ale ptas na nepravem miste, zkus to v Agrofertu.

František Šohajda

QuoteNikdo asi nezačal tím, že ukradl nejdříve 2 miliardy a pak 200 korun. Ale to opravdu nemá nic společného s EET. Nebo chceš říct, že bys tuto argumentaci uvedl při své obhajobě u soudu?

Asi žiješ někde jinde.....Podívej se na TV jeden den v týdnu! Ten co ukradne 1 miliardu je soudem osvobozen a ten co sebere 100Kč  jde sedět!!
Ty tomu říkáš obhajoba u soudu? Já ne!!Nemám rád ,když někdo straší soudy, víš jak to u nás běžně vypadá!
To jsme trochu odešli od tématu. :(
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Radek Červený

Quote from: Miroslav Minařík on 19.05.2017, 16:58
Tomu nerozumím.

TOmu od začátku nerozumím ani já a dodnes na tuto otázku mě nedal nikdo odpověď. Přitom je to nejjednodušší možnost u drobných plateb tak, aby platba byla zachycena. Je to jednoduchý nástroj, jak drobné platby legalizovat.
Jinak o EET si myslím svoje. Není to nic než jen buzerace a neúčelné vynakládání státních prostředků na provoz, který pravděpodobně bude vyšší než vybraná částka na víc. Pokud by šlo pouze o výběr daní, je již zmíněná platební karta jednoduchý nástroj a za takové průsery jako např. korunové dluhopisy by padaly hlavy, funkce a svoboda. Jenže tady to naše EET po česku mě nějak smrdí od začátku.....
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jan Franěk

20.05.2017, 06:33 #50 Last Edit: 20.05.2017, 06:47 by Jan Franěk
Osobně mi nevadí samotné EET, ale oficiální důvod jeho zavedení a pak samotná použitá forma EET.

Jednak to vůbec není lék na šedou ekonomiku, naopak více rozevírá cenový rozdíl mezi běžnou ekonomikou a šedou ekonomikou a pak zdůvodňovat jeho zavedení tím  že přece všeci kradnů, mi přijde laciné a ubohé. Navíc díky tomu kdo tento argument používá i velice pokrytecké.  Vlastně hlavním "úspěchem" vlády ČSSD a ANO, je bohužel rozdělení společnosti na zaměstnance a zlodějské podnikatele, takzvané parazity. Myslím že k jeho zavedení je a mělo být použito mnohem lepších argumentů. Ale jak už víme, tak Bureš nám lhal už mockrát, tak nás ani moc nepřekvapuje, že se nekoná zázrak s mnohem lepším výběrem daní, v souvislosti s EET.

(mimochodem. EET zrušilo mnoho  malých trhů a podobných událostí. Nyní se začínají odehrávat darovací trhy, kdy vám trhovec daruje věc a vy mu naoplátku darujete finanční částku. Do 15tisKč se neplatí darovací daň)

Mnohem více starostí než zavedení EET, mnoha podnikatelům působí samotná forma EET, tedy být 24h on-line napojen na berňák. Podle všeho na to nejsou dost připravené ani sítě operátorů a systémy státu a problémy s připojením jsou na denním pořádku a nejeden méně technicky zdatný člověk, z toho už má šediny. Prakticky minimálně každý druhý týden vidím, jak v obchodě, restauraci, nebo i velkoobchodě,  se tvoří fronta a obsluha restartuje zařizení, nadává na systém spolu se zákazníky, kteří pospíchají. Snad jen mimo nákup materiálu, stejně končí 99% delších účtenek rovnou v koši. Lidé o ně nestojí a nejsem si jist že daňová loterie to nějak zásadněji změní.
Podle mne by mělo stačit, kdyby se pokladna připojila jednou denně a odeslala potřebné informace najednou. Třeba v době kdy nebývá síť tolik vytížená (mezi 1-5h ranní) odpadly by fronty, problémy s připojením včetně nadávání ( i když je to naším národním sportem) a mnohým by se tak dost ulevilo.

Osobně se nehodlám registrovat a řešit toto vše kvůli pár korunám za drobné opravy. Tedy rozhodně začnu mnoho těchto prací odmítat a lidem ubude další, dnes těžko sehnatelný řemeslník co se drobných oprav týká. Mezeru vyplní meloucháři a elektrozedníci což povede k mnoha dalším problémům a platbám mimo systém. Lidé skončí bez záruky na práci a troufnu si říct že často i se značně zbastlenou (možná i nebezpečnou) elektrikou. \

To je má odpověď na umístění textu o EET
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Fuk Tomáš

Quote from: Miroslav Minařík on 19.05.2017, 16:58
Tomu nerozumím.
Já tomu rozumím tak, že chtěli, aby do toho spadly i drobné platby kartou ve večerkách apod., tak to prostě hodili i na všechny platby kartou (a ekvivalenty - NFC čipy apod.). (A tím pádem do toho spadly i eshopy.)
Otázkou je, jestli by výběru DPH nepomohli víc tím, že by podpořili ekonomiku podporou bezhotovostního placení (kartou), totiž ponecháním EET skuliny. To by si pak opatřil kartový terminál i hospodský v Zapadlé Lhotě.

Miroslav Minařík

Quote from: Fuk Tomáš on 20.05.2017, 13:23
Já tomu rozumím tak, že chtěli, aby do toho spadly i drobné platby kartou ve večerkách apod., tak to prostě hodili i na všechny platby kartou (a ekvivalenty - NFC čipy apod.). (A tím pádem do toho spadly i eshopy.)
Otázkou je, jestli by výběru DPH nepomohli víc tím, že by podpořili ekonomiku podporou bezhotovostního placení (kartou), totiž ponecháním EET skuliny. To by si pak opatřil kartový terminál i hospodský v Zapadlé Lhotě.
Ano, přesně tak to vidím.
.

....

Zdenek Rajmont

Quote from: Jan Franěk on 20.05.2017, 06:33
Lidé skončí bez záruky na práci a troufnu si říct že často i se značně zbastlenou (možná i nebezpečnou) elektrikou. \

Nevidím žídnou souvislost mezi úrazem el, proudem vlivem špatné instalace a EET.

Quote from: Jan Franěk on 20.05.2017, 06:33
Osobně se nehodlám registrovat a řešit toto vše kvůli pár korunám za drobné opravy. Tedy rozhodně začnu mnoho těchto prací odmítat a lidem ubude další, dnes těžko sehnatelný řemeslník co se drobných oprav týká. To je má odpověď na umístění textu o EET

Takže jsi je stejně odmítal jako všichni ostatní, za což opět EET nemůže.

Kdyby lidi platili daně jak mají, nemusela by nastoupit buzerace.
Ale to nééé. Stát (tzn. náš všechny) je třeba ojebávat že ?
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz