• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 13:06

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je chybějící vnitřní kryt rozvaděče v panelovém domě velmi závažná závada?

Started by Verenavský, 28.05.2017, 17:16

previous topic - next topic

Miroslav Revús

Quote from: Milan Hudec on 29.05.2017, 11:50
Víčko krabice či dekl vypínače lze také sundat bez větší námahy........

Víčko krabice cháni pred náhodným dotykom. Ak ho niekto dá dolu vedome, nejedná sa o náhodný dotyk, ale o úmysel.

Jan Bocek

Quote from: Jan Franěk on 29.05.2017, 13:48

Podle mne bude důležité právě to, jestli plech chybí, nebo nikdy nebyl. Z toho tmavého zrnění to není poznat.

Pro mne také. Ale RT musí mít ten správný argument a nejenom pocit. O tom celé toto vlákno nakonec zřejmě je. Najít oporu pro své přesvědčení.

1) Pokud nikdy plech nebyl, tak bych uvedl doporučení ( pokud je to reálné)
2) Pokud tam někdy byl, tak je to závada a podepřu to možná pěti články i zákonem

Je faktem, že rozvaděče OCEP se dělaly s dvířky a vnitřním krytem již před 50. léty.
A kryty byly připevněny šroubky.....to je to o čem píše JŠS, kdy do těch rozvaděčů leze kde kdo a zpátky již kryty nedává. Ale v nájemních domech, kde je správce Pan správce, tak se to nestává. Při některých revizích chodil se mnou správce i na střechu. Ono se říká, že jaký pán takový krám.....vidíte, o této závadě je dobré informovat správce domu.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Verenavský

A jsme na začátku a u diskusní otázky.

Fuk Tomáš

Quote from: Verenavský on 29.05.2017, 21:53
Když nedokážete dát rozumnou fotku ani odpověď na otázku, jestli tam vůbec někdy byl a jestli je k tomu zakrytování rozvaděč vůbec uzpůsoben, tak se těžko dočkáte jednoznačné odpovědi.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jan Bocek

Quote from: Verenavský on 29.05.2017, 21:53

Myslíte?
Já si to nemyslím.
Přečtěte si znovu celou diskusi. Dostal jste dostatek rad a doporučení.
Ale rozhodnout se, kterou možnost využijete,  musíte sám, to za vás nikdo neudělá.
Zde máte výborné školení zadarmo i přesto, že vaše podklady stojí za starou bačkoru.
Dokonce mám dojem, že ty odpovědí ani nečtete a že se jen bavíte.....
Co pořád máte s tou velice závažnou závadou?
Elektrické zařízení je, nebo není schopné bezpečného provozu. Tečka.

A pokud z toho máte takovou hrůzu a je to opravdu "velice závažná závada" tak se domluvte se správcem a zařízení odpojte. Protože je nebezpečné. A ještě bych pro sichr dveře rozvaděče zavařil ( našrouboval bych tam pár imbusových šroubku, aby to nešlo otevřit). A tohle bych všechno popsal do revizní zprávy, že rozvaděč je nevyhovující a zařízení napojené z něho je odpojené, až do doby opravy. A od správce si to nechám podepsat......několikrát scházely i dvířka, pak je zapotřebí to něčím zakryt a znemožnit přístup. Prostě je zapotřebí konat, ne to jen napsat. Revizní technik je také především řemeslník a když uvede nesoulad s normou, tak musí také navrhnout, co se s tím udělá. Do revizí domu je nutné a dobré zatáhnout správce...družstvo je obvykle daleko. Revize elektrického zařízení v panelácích je nevděčná práce....ale třeba i dobrá škola. Mnohokrát jsem použil i štípáčky...

Milan Hudec

Quote from: Miroslav Revús on 29.05.2017, 14:28
Víčko krabice cháni pred náhodným dotykom. Ak ho niekto dá dolu vedome, nejedná sa o náhodný dotyk, ale o úmysel.

Dveře rozvaděče se také neotevřou jen pohledem (dance)
Nicméně k zadání.
Pokud v rozvaděči chybí krycí plech tak to závada jistě je ve smyslu nekompletnosti výrobku u které se předpokládá její odhalení osobou znalou (odborníkem) což nemusí být nutně až RT při revizi ale jakýkoli elektrikář provádějící v rozvaděči úkon.

Verenavský

Je mi jasné o čem píšete. Jde mi o to, že půjde starší paní pro zavařeninu a nepůjde ji světlo.
(Špatná žárovka)
Čirou náhodou jsi všimla, že u dveří je "taková ta elektrická skříňka" a napadne ji zatahat za
drátky jak to doma dělá s anténkou když ji skáče obraz. A je vymalováno.
Nechci jen jít sedět kvůli kusu plechu.
Většina zná OCEP rozvaděče v panelácích pro spol. prostory nebo prádelny.

Jan Franěk

Tak ještě jednou.   :-X

Je rozvaděč pro ten plech uspůsobený? Byl tam dán výrobcem? Ano? Tak to napište do závad a nechte závady odstranit.

Nebyl tam plech? (což nepředpokládám a i ta nekvalitní fotka mi říká že tam plech byl) Tak zřejmě nešlo o rozvaděč určený k obsluze laikem a může to být v pořádku. Bez dalších informací to nemůžeme odpovědně posoudit. O tom že tam může jít babička víme (a umíme si představit všechna možná rizika), ale to pořád nejsou informace které bych od odborníka čekal a s kterými by se dalo dále pracovat. To si nechte pro zákazníky.

Jestli někde vyhodnotíte zvýšená rizika, tak konejte. Třeba i tím že necháte opravit zámky dvířek tak, aby se do nich jednoduše  nedostala laická obsluha. Možností je samozřejmě více.

Ale pokud nehodláte poskytnout více informací, kvalitní fotky a podobně, nemá cenu se s vámi dále dohadovat o tom, jestli je chybějící kryt vážnou závadou, nebo není. Už asi po desáté. Bez všech informací to prostě nevíme a můžeme se jen dohadovat. Tím to pro mne končí, už na to nemám sílu  :-[  ufff
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

František Šohajda

QuoteČirou náhodou jsi všimla, že u dveří je "taková ta elektrická skříňka" a napadne ji zatahat za
drátky jak to doma dělá s anténkou když ji skáče obraz. A je vymalováno.

Když je rozvaděč "zavřen" zámkem čtyřhranem, to už o něčem svědčí  !
Musí se otevřít nástrojem, ne?

PS: To je, jako by jste si otevřel dveře od paneláku paklíčem. :-\
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jan Bocek

Quote from: Verenavský on 30.05.2017, 06:26
Je mi jasné o čem píšete.
Nechci jen jít sedět kvůli kusu plechu.

Je a bude to váš problém.

Jak je to vůbec možné, že revizní technik se takto veřejně přiznává, že
si neví rady s takovou banální a pro mnohé běžnou záležitosti.
Nebyl zkoušen z krizového řízení  problému.
Jeden z kolegů, který zde často píše velice kvalitní příspěvky
a elektronautům velice známý vysoký chlap, se moc drží,
aby zde neuvedl, že je to jak "u blbých na dvorečku".
Škoda, že na TIČRu nejsou "rozhodci" , kteří by reagovali....

Navrhuji moderátorovi, aby tuto nekonečnou diskusi již o ničem
uzamknul.

Václav Třetí

Rozvaděče uzavřené zámečkem na čtyřhran jsou určeny k laické obsluze.

To by si museli majitelé bytů a RD volat elektrikáře i na nahození hlavního jističe u elměru. V nových nebo rekonstruovaných bytech bývá i rozvaděč s jištěním jednotlivých okruhů na tento zámek. Jeho zásadní nedokonalost tkví v tom, že se dá otevřít skoro čímkoliv (šroubovák, úzké ploché kleštičky nebo ten již zmíněný patentní klíč). Za dvířky s tímto typem uzavření by měl být alespoň v bytové výstavbě namontován kryt, který znemožňuje dotyk živých částí.

Tam, kde by mělo být zajištěno uzavření před laiky, se mají používat jiné typy zámků.

V průmyslu může být situace odlišná, ovšem i tak se tento typ zámku považuje za nejméně bezpečný.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Verenavský

Quote from: Václav Třetí on 30.05.2017, 08:17
Rozvaděče uzavřené zámečkem na čtyřhran jsou určeny k laické obsluze.

;) ;) Konečně to tu padlo.
Rozvaděče uzavřené na čtyřhran JSOU určeny i k laické obsluze. Nemyslím tím jen nahazování
jističů. Jsou zde i ovládací prvky pro přepnutí SA na den/noc bez kterých by podlahová kosmetička
nemohla vykonávat svou činnost.
Nebavím se, .......jen mě zajímá jak se dá alibisticky obejít výklad ČSN.

Jsem také pro to ukončit :)

Miroš Jan

Quote from: Verenavský on 30.05.2017, 09:38
Rozvaděče uzavřené na čtyřhran JSOU určeny i k laické obsluze. Nemyslím tím jen nahazování
jističů. Jsou zde i ovládací prvky pro přepnutí SA na den/noc bez kterých by podlahová kosmetička
nemohla vykonávat svou činnost.
Nebavím se, .......jen mě zajímá jak se dá alibisticky obejít výklad ČSN.

Jsem také pro to ukončit :)

Ježišmarjááááá, to je takovej problém?
Všechny elektroměrové rozvaděče v panelákách, byli buď v označení SOP, nebo JOP. V převážné míře bylo po otevření dveří, krytí IP20. Pokud tam není krycí plech, tak to přeci napadnu v tom smyslu, že není dodržena norma výrobce, atd.atd. :)
Pokud se tam přifařily slaboproudaři, je jedno s čím, namají tam co dělat.  >:D
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Miroš Jan

Miroš Jan

Jiný rozvaděč, uveden do provozu 2012

Žvak Petr

Quote from: Miroš Jan on 30.05.2017, 10:52
Ježišmarjááááá, to je takovej problém?
Pokud tam není krycí plech, tak to přeci napadu v tom smyslu, že není dodržena norma výrobce, atd.atd. :)

To jako, že neuděláte nic?

Miroš Jan

Quote from: Žvak Petr on 30.05.2017, 13:57

Néééé :D

Udělám přesně to, co považuji za správné.  ;)

Jan Franěk

Quote from: Verenavský on 30.05.2017, 09:38
Rozvaděče uzavřené na čtyřhran JSOU určeny i k laické obsluze.

A to aby jste se dověděl tuto jasnou věc, se ptáte na chybějícíc plech a čekáte jestli o čtyřhranu někdo něco napíše?   :-\  Proš se nezeptáte rovnou?  ::)

Quote from: Žvak Petr on 30.05.2017, 13:57

Ale já čtu že udělá

Quote from: Miroš Jan on 30.05.2017, 10:52
Pokud tam není krycí plech, tak to přeci napadnu v tom smyslu, že není dodržena norma výrobce, atd.atd.

ALe pořád mě trochu štve, že i když jsme se snažili opakovaně poradit, nedostali jsme třeba informace o tom, zda ten rozvaděč byl o ten plech okraden, což předpokládám. A pak taky nechápu to alibistické obejití ČSN.  Z tohoto dotazu a průběhu diskuse mám tak trochu husí kůži.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585