• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 14:36

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Mohu já jakožto montážní firma vyrábět svítidla?

Started by Radim Cienciala, 12.06.2017, 14:19

previous topic - next topic

Radim Cienciala

12.06.2017, 14:19 Last Edit: 12.06.2017, 15:29 by Miroslav Minařík
Jaká je problematika výroby svítidel a jejich následná revize.  
Většinou se jedná o zakoupené profily, do kterých se nalepí led pásky, vloží se do nich trafa a kabeláž.

Jiří Schwarz

Pokud bychom takové svítidlo považovali za výrobek, pak toho hodně napoví zákon 22/1997Sb.
Měli byste v ŽL jako předmět podnikatelské činnosti mít i výrobu spotřebičů, na výrobek byste měli vystavit Prohlášení o shodě. A je tak trochu na vás, jestli budete natolik vybaveni, abyste mohli provést potřebné zkoušky, nebo si to necháte udělat "jinde za peníze" a pak to budete bouchat podle toho "vzoru".
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Vít Rotrekl

Quote from: Radim Cienciala on 12.06.2017, 14:19
Většinou se jedná o zakoupené profily, do kterých se nalepí led pásky, vloží se do nich trafa a kabeláž.

Já bych to nazval instalací a ne výrobkem. Pak si to zrevidujete, a je to.

Možná mě nějaký normozpytec a legislativec vyvede z omylu.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jan Franěk

Quote from: Radim Cienciala on 12.06.2017, 14:19
Jaká je problematika výroby svítidel a jejich následná revize. 

Pokud budete vyrábět svítidla, stáváte se ne montážní firmou, ale výrobcem, se všemi důsledky. Vždyť i lampička je sestavena z jednotlivých komponent a přesto je konečný výsledek samostatným výrobkem. Obávám se že rada kolegy Rotrekla, není tak úplně správná.

Obávám se, že uvádění podobných výrobků na trh, není tak úplně snadné a levné, pokud chcete dodržet všechny zákonné náležitosti.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Zdeněk Friedrich

12.06.2017, 18:32 #4 Last Edit: 12.06.2017, 18:51 by Zdeněk Friedrich
Vidím to stejně jako Víťa. Když se to udělá pořádně a zreviduje, nevidím v tom problém. Elektrotruhláři na kuch. linkách s tím žádný problém nemají a běžně to instalují, aniž by měli elektro výučák, natož oprávnění od TIČR na montáže a revize VTZ. ;)
Samozřejmě výroba lampiček a lustrů, je zcela jiná kapitola. (norm)
Tak si tak říkám, jestli už z těch předpisů trochu neblbneme. o:-)

EDIT: aby měla dušička pokoj, můžeme ještě předem nahlédnout do ČSN 33 2000-7-713.

František Šohajda

12.06.2017, 18:39 #5 Last Edit: 12.06.2017, 18:55 by František Šohajda
Takové světla z LED pásků montuje každý stolař a výrobce kuchyní!
Elektrikář to zapojuje!
Pokud budete dodržovat nařízení výrobce (třeba max. 5m LED pásku a další) proč ne!
Pokud vám to někdo zreviduje ...není problém.
Je to dnes klasický stav  u nových a zrekonstruovaných staveb. To by se museli všechny tyto výrobky vytahat a vyhodit!! Továrně vyrobené se nevyrábí!
Vždy se dělají tyto svítidla na míru určenému nábytku.Tam dělá problém i +-5 cm pásku!!
Pokud dobře uděláte napájení, dostatečné přívody 12-24V k páskám, není problém!
Dělá se vždy problém tam, kde není.Některý revizák, který to nechce zrevidovat, chce být papežtější jak papež! (Jak se říká.) ;D ;D  
Většinou je zdroj SELV a 12V výstup,pásky s IP 68 (zalité gelem)  atd.....to o něčem svědčí!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

Quote from: Vít Rotrekl on 12.06.2017, 16:13
Já bych to nazval instalací a ne výrobkem. Pak si to zrevidujete, a je to.

Možná mě nějaký normozpytec a legislativec vyvede z omylu.

To by nesměla existovat výrobková norma na svítidla.

Vít Rotrekl

Quote from: Milan Hudec on 12.06.2017, 20:20
To by nesměla existovat výrobková norma na svítidla.

Ano, jistě existuje... Koupím vhodný profil, koupím vhodný LED pásek, koupím zdroj - všechno   jsou schválené výrobky. Když je seskládám do kupy a oživím stává se z toho instalace.

Něco jiného asi bude, když by chtěl tazatel prodávat už hotové na míru tyto LED pásky pro konkrétního zájemce. A dělal to na míru.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jan Franěk

Quote from: Vít Rotrekl on 12.06.2017, 22:04
Koupím vhodný profil, koupím vhodný LED pásek, koupím zdroj - všechno   jsou schválené výrobky. Když je seskládám do kupy a oživím stává se z toho instalace.

Ale to platí skoro u všeho  ;D  Podobně by jsi pak mohl přistupovak k rozvaděčům, strojům a já nevím čemu ještě. Všechno sestavuješ v podstatě ze schválených výrobků. Kde by pak byla bezpečnost? Proč mají tedy zakoupená svítidla štítky s výrobcem a vlastnostmi?

Osobně nesdílím tento názor. Výrobce je prostě výrobce a má své povinnosti.

I u nábytku platí pravidla a normy na osvětlení. Viz kuchyně. Ovšem v případě kuchyňářů to je jeden problém za druhým, protože neznajíc předpisy, nemajíc nikoho s vyhl.50, kupí průser za průserem pomalu v každé druhé kuchyni.

Radim Cienciala

Ano, jistě existuje... Koupím vhodný profil, koupím vhodný LED pásek, koupím zdroj - všechno   jsou schválené výrobky. Když je seskládám do kupy a oživím stává se z toho instalace.

Něco jiného asi bude, když by chtěl tazatel prodávat už hotové na míru tyto LED pásky pro konkrétního zájemce. A dělal to na míru.

Přesně tak tyto svítidla by měly být dělané na míru a přání investorů. Jde o to že ten náš "výmysl" :D se líbí investorovi. Chce je vyrobit a namontovat do veřejných prostor a samozřejmě zrevidovat.

Pavel Horský

Sen každého bastlmana, ale ve skutečnosti to tak jednoduché opravdu není.  ;)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Radim Cienciala

Tak jinak, protože z toho nejsem moc chytrý.
Jak by jste to teda řešili vy? Jedná se zhruba o 100 Ks těchto svítidel.
A co kdybych do revize tyto světla stručně popsal?

Pavel Horský

Quote from: Radim Cienciala on 14.06.2017, 07:50
Tak jinak, protože z toho nejsem moc chytrý.
Jak by jste to teda řešili vy? Jedná se zhruba o 100 Ks těchto svítidel.
A co kdybych do revize tyto světla stručně popsal?

Ještě trošku jinak...........
Už jste si prostudoval výrobkové normy pro svítidla?
U toho bych začal a pak bych se ptal.

http://www.(neznámá značka).cz/svetlo/clanek/svitidla-uvadeni-vyrobku-na-trh--641

http://www.svn.cz/assets/files/informacni-materialy/2014/brozura-vyrobci-a-dodavatele-svitidel.pdf

atd. atd. atd. atd.

Pochybuji o tom, že vám tu někdo z nás poradí podrobný postup. Od toho tu je na internetu spousta studijních materiálů. Nikdo z nás tu není výrobce svítidel.
Revizní technik E1B

Zdeněk Friedrich

14.06.2017, 08:14 #13 Last Edit: 14.06.2017, 08:21 by Zdeněk Friedrich
Quote from: Radim Cienciala on 13.06.2017, 06:22
Přesně tak tyto svítidla by měly být dělané na míru a přání investorů. Jde o to že ten náš "výmysl" :D se líbí investorovi. Chce je vyrobit a namontovat do veřejných prostor a samozřejmě zrevidovat.

Tak to už podstatně mění situaci. Pokud se jedná o výrobky v řádu 100ks do veřejných prostor, o čemž jste se v původním dotazu nezmínil, potom se již skutečně jedná o svítidlo výrobek, který musí splňovat vše co každý jiný výrobek a co již bylo výše citováno. Pokud zákazník něco takového vyžaduje, musí si také zaplatit vypracování dokumentace, výrobu vzorku a přezkoušení výrobku autorizovanou zkušebnou.  

Radim Cienciala

Setkal jsem se v mém kraji s jednou nejmenovanou firmou na prodej profilů, která tyto svítidla vyrábí doslova na koleně, bez jakýchkoliv štítků a certifikací.
Když jsem jim poukázal na tuhle problematiku dívali se na sebe a neměli páru o čem mluvím.
"Hlavně že designer to odebírá a oni mají z toho hezký profit." :D

Pavel Horský

Quote from: Radim Cienciala on 14.06.2017, 10:00
Setkal jsem se v mém kraji s jednou nejmenovanou firmou na prodej profilů, která tyto svítidla vyrábí doslova na koleně, bez jakýchkoliv štítků a certifikací.
Když jsem jim poukázal na tuhle problematiku dívali se na sebe a neměli páru o čem mluvím.
"Hlavně že designer to odebírá a oni mají z toho hezký profit." :D

Víte jak to je?
Kde není žalobce, není soudce.
A vše vždy šlape do prvního průs..u.
Pokud jim RT tyto svítidla revidují a přebírají veškerou zodpovědnost na sebe, jsou krytí :-)
Já mám rád klidný spánek.

Na mě docela čuměl jeden podbořanský melouchář, když jsem mu říkal, že je nepřijatelné instalovat elektroměrový pilíř s atestem na 40A, když ví, že bude osazen jistič 3x63A. Dostal jsem odpověď, že odebírají jedině 40A rozvaděče s tím, že si ho v případě osazení vyššího jištění prostě předrátují na koleně.
Revizáci jim to berou, borci od ČEZ věší bez problémů elektroměry. Nic se neděje. Jen ten Horský má tak debilní kecy  ;) :D
Ale všeho do času.........
Revizní technik E1B

Jan Franěk

Quote from: Zdeněk Friedrich on 14.06.2017, 08:14
Tak to už podstatně mění situaci. Pokud se jedná o výrobky v řádu 100ks do veřejných prostor, o čemž jste se v původním dotazu nezmínil, potom se již skutečně jedná o svítidlo výrobek, který musí splňovat vše co každý jiný výrobek,.......   

Hmmmmmm. Jakej je rozdíl v tom, jestliže vyrábíme 100ks, nebo jen jeden, či dva kusy svítidel? Myslím dle norem a zákonů. Tedy když pomineme kusové ověření a nebo zkušebnu a " sériovou výrobu".
Myslím že zákony v tom nedělají rozdíl.

Quote from: Pavel Horský on 13.06.2017, 07:24
Sen každého bastlmana, ale ve skutečnosti to tak jednoduché opravdu není.  ;)

Jsem téhož názoru.

Jan Palička

Quote from: Jan Franěk on 15.06.2017, 07:47
Hmmmmmm. Jakej je rozdíl v tom, jestliže vyrábíme 100ks, nebo jen jeden, či dva kusy svítidel? Myslím dle norem a zákonů. Tedy když pomineme kusové ověření a nebo zkušebnu a " sériovou výrobu".
Myslím že zákony v tom nedělají rozdíl.
Jsem téhož názoru.

Jak byste tedy Vy postupoval, kdybych od vás chtěl dodat osvětlení z LED pásku do určeného prostoru?