• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 13:24

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možné, že frekvenční měnič mi sebral část výkonu a krouťáku?

Started by Martin Trá, 02.07.2017, 13:24

previous topic - next topic

Martin Trá

Mám menší elektromotor s převodovkou (1:20).
Motor 100W, 3f, otáčky 1360.

- Při zapojení motoru bez měniče mi zátěž na hřídeli utáhne v pohodě.
- Protože ale potřebuji trochu snížit otáčky výstupní hřídele o cca 40%, zapojil jsem frekvenční měnič, který má vstup 1x240 a výstup 3x240 (Altivar 31). Do měniče jsem nastavil podle návodu údaje ze štítku motoru.

Po tomto zapojení mi ovšem motor nedokáže utáhnout zátěž (bez zátěže se točí správně, regulace také funguje).

Je možné, že frekvenční měnič mi sebral část výkonu a krouťáku? Je tedy potřeba sehnat silnější motor s převodovkou?

Zdeněk Friedrich

Quote from: Martin Trá on 02.07.2017, 13:24

A není špatně zvolený FM? Dle informací Schneider je tento měnič pro výkony od od 0,18kW.

Jiří Buben

Quote from: Martin Trá on 02.07.2017, 13:24

- Při zapojení motoru bez měniče mi zátěž na hřídeli utáhne v pohodě.
- Protože ale potřebuji trochu snížit otáčky výstupní hřídele o cca 40%, zapojil jsem frekvenční měnič, který má vstup 1x240 a výstup 3x240 (Altivar 31). Do měniče jsem nastavil podle návodu údaje ze štítku motoru.

A máte vinutí motoru zapojeno na 230V? Pokud je na štítku motoru (u tak malého výkonu to předpokládám) Y 400V, D 230V,pak musíte motor přepojit do trojúhelníka, jelikož máte měnič který dělá tři fáze z jedné, tak na jeho výstupu prostě nedostanete více než 230V.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Zdeněk Friedrich

Jirko, to bude asi trefa, je vidět, že se okolo těch pohonů, i když v jiných výkonech motáš denně. (jednicka)

Jirka Š. Svejkovský

Z toho FM leze 3x230V. To bude ten problém. Třetinový výkon do hvězdy. 
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Martin Trá

Martin Trá

A zde je štítek motoru. Ještě si zkusím pohrát s nastavením v měniči.

Jiří Buben

A co tím motorkem honíte? Jinými slovy jaká je na hřídeli připojena zátěž ( charakteristika zátěže, potřebný moment atp.)?
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Martin Trá

Na hřídeli, která vede z převodovky mám šnekový vrták (40cm dlouhý) a ten mi tlačí roztavený plast dopředu. Tedy nic náročného podle mě.

David Frýba

Při 100%rychlosti přes měnič vám to zátěž utáhne? Zapojený to máte správně. Všiměte si napětí na FM při snížení otáček to se musí dohnat proudem do jmenovitého výkonu. Ne každý měnič to umí a přehřívá to motor.

Oliver Mička

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 02.07.2017, 18:17
Z toho FM leze 3x230V. To bude ten problém. Třetinový výkon do hvězdy. 

Nie je to problém.
Tieto malé frekvenčné meniče robia s 1x230V na vstupe 3x230V na výstupe...
Sám ich mám niekoľko...
;)
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.

Oliver Mička

Skuste použit miesto Vektoroveho (SVC) riadenia , variabilný moment (Var.Torque) malo by vám to ulahčit rozbeh ;)
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.

Vladisla Bělka

Když chceš něco vyhrát,
běhej sto metrů.
Když chceš něco zažít,
běhej maraton.
Emil Zátopek

Martin Trá

Quote from: David Frýba on 03.07.2017, 22:27
Při 100%rychlosti přes měnič vám to zátěž utáhne? Zapojený to máte správně. Všiměte si napětí na FM při snížení otáček to se musí dohnat proudem do jmenovitého výkonu. Ne každý měnič to umí a přehřívá to motor.

Právě, že ani při 100% rychlosti přes FM to motor neutáhne. Bez FM (zapojení s kondenzátorem) to funguje nádherně.
Už jsem vyzkoušel hýbat s veškerým nastavením ve FM a bez výsledku. Teď jen nevím, jestli mám hledat jiný měnič nebo jiný motor (otáčky regulovat potřebuji)  :-[

ACEOF ACES

Martin Trá

Ano, autotuning jsem také zkoušel a proběhl úspěšně. Nicméně se nic nezměnilo.

ACEOF ACES

Jaká vyšla hodnota odporu vinutí statoru ve studeném stavu?

Rozmahel Vladimír

Quote from: Martin Trá on 04.07.2017, 22:07
...Bez FM (zapojení s kondenzátorem) to funguje nádherně...

Pokud to utáhne zapojení na 230V s kondenzátorem, kde je k dispozici pouze cca 70% výkonu, nebude asi chyba v nastavení FM?