• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 15:02

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možné, že frekvenční měnič mi sebral část výkonu a krouťáku?

Started by Martin Trá, 02.07.2017, 13:24

previous topic - next topic

Martin Trá

Asi ano, nicméně zkoušel jsem měnit všechno a nepřišel jsem na to, kde mám chybu nebo jestli je ten měnič vadný. Bohužel nevím a neznám žádného odborníka na FM, který by mi mohl poradit.

Martin Trá

Tak myslím, že ten motor je slabý (ikdyž nechápu, že bez FM to zvládá).

Nicméně na FM je funkce měření hodnot a když si zapnu, zatížení motoru ukazuje to 200%. Když si zapnu aktuální proud, ukáže to 2A.

To mi naznačuje, že ten motůrek je slabý. Je pravda, že to tu sílu opravdu chce.
Zkusím sehnat něco silnějšího a nebudu trápit tohodle 100W "prcka"

Děkuji všem zúčastněným rádcům, přeju pěkný prodloužený víkend  :)

Miroslav Hlaváč

Něco je zcela špatně.
Hovoříte o zapojení s kondenzátorem- to se používá k provozu 3f motoru na1f- prasárna a ztráta výkonu.
Zapojení které máte nakresleno s měničem je do trojůhelníku přičemž měnič sice vyrábí 3x230V ale mezi nimi je 400V takže správně by mělo být do hvězdy čemuž napovídá i štítek motoru.
Pokud byste provozoval tento motor na 230V z jedné fáze pomocí kondenzátoru do trojůhelníka -napětí mezi fázemi jakoby 230V- pak byste skutečně přicházel o nejméně třetinu výkonu.
Toto se neděje u měniče ten i z jedné fáze vyrobí 3 a správně posunuté takže mezi fázemi 400V 120stupňů posun a zapojení do hvězdy.
Miroslav

Miroslav Hlaváč

Miroslav

MrPeter

Quote from: Miroslav Hlaváč on 05.07.2017, 22:26
Zapojení které máte nakresleno s měničem je do trojůhelníku přičemž měnič sice vyrábí 3x230V ale mezi nimi je 400V takže správně by mělo být do hvězdy čemuž napovídá i štítek motoru.

Mezi čím je 400 V? Měnič vyrábí z jednofázového napětí třífázové. Napětí nezvětšuje. Takže je mezi fázemi 230 V. Motor D/Y 230/400 musí být zapojen do trojúhelníku. První obrázek - tři propojky vedle sebe.

Miroslav Hlaváč

Quote from: MrPeter on 06.07.2017, 00:23
Mezi čím je 400 V? Měnič vyrábí z jednofázového napětí třífázové. Napětí nezvětšuje. Takže je mezi fázemi 230 V. Motor D/Y 230/400 musí být zapojen do trojúhelníku. První obrázek - tři propojky vedle sebe.

OMG

Naučte se prosím základy elektrotechniky,fázové napětí je 230V mezi fázemi je 400V.
Ví to každý kdo se minimálně vyučil -aspoň doufám....na to netřeba mít pět hvězdiček....
Miroslav

Zdenek Hejčl

TO: Miroslav Hlaváč
Ještě nedávno se vyskytovaly staré sítě s 3x220V..
Nespletl jste si náhodou pojem: napětí mezi fázemi, tzv. sdružená napětí a pak napětí fází proti nulovému vodiči, tzv. fázová napětí.
Stále ještě v tomto elekrikíři chybují.
Zdroj třeba http://elektrika.cz/data/clanky/clanek.2004-12-30.8131490438/view?searchterm=400v
Zde záleží na druhu sitě, neberte jako dogma, že nyní je sdružené napětí 400V, takže fázové napětí je 230V.
Měnič má opravdu na výstupu sdružené napětí 3x220V a motor musí být zapojen do troúhelníku, přesně podle štítku motoru.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

MrPeter

Doufám, že se nezamotáme do těchto základů. Bavme se o běžných měničích a běžných sítích. Stejně tu nic jiného nikdo nepoužívá. A ti, co to používají se zde nebudou ptát :)

Je důležité si zapamatovat, že měnič napětí nezvyšuje. A pokud je jeho napájecí napětí 230 V, většího nelze na jeho výstupu dosáhnout.

Jinak, troufám si tvrdit, že nějaké základy elektrotechniky mám  8)

ACEOF ACES

Podle mého názoru, může být v tomto případě důvodem, že se motor nerozjede se zátěží, i slabý frekvenční měnič. Je-li maximální proud frekvenčního měniče (1,5x jmenovitý proud měniče) nedostatečný na spuštění motoru se zátěží, motor se nerozjede.

Hynek Havliš

Jen taková poobědová úvaha po guláši a pivečku. Změřil bych na výstupních svorkách měniče a na svorkovnici motoru napětí - nějakým True RMS přístrojem. Pokud je motor zapojen do trojúhelníku a bude mezi všemi fázemi 230V, pak si motor podle mého názoru musí vzít jmenovitý proud a příkon, pokud je patřičně mechanicky zatížen.
Pokud bude na motoru jmenovité napětí a motor nedodává jmenovitý výkon,  hledal bych problém v motoru nebo v zátěži. Pokud na něm jmenovité napětí nebude, hledal bych problém v měniči, případně kabelu (nastavení, event. porucha). Nebo moje úvaha není správná?  Pohonář nejsem;)

Jiří Buben

A co takhle zkusit motor přes měnič spustit bez zátěže na hřídeli. Pokud se rozeběhne a půjde normálně regulovat v chodu naprázdno, pak by byl problém v zátěži na hřídeli. Pak si ale neumím vysvětlit, proč to funguje s kondenzátorem a s měničem nikoliv, když s měničem by měl jet motor na 100% výkonu a s kondenzátorem stratíte třetinu výkonu. Za zkoušku nic nedáte.

To: Miroslav Hlaváč

Pokud je měnič napájen na vstupu jednofázovým napětím sítě 230V, pak na jeho výstupu nemůže být napětí mezi fázemi větší než 230V.

Můžete si to ověřit v manuálu nějakého měniče nebo na odkazu níže.
https://www.mylms.cz/text-zapojeni-a-zakladni-nastaveni-frekvencniho-menice/
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Martin Trá

Přesně tohle jsem udělal. Bez zátěže mi regulace s měničem funguje na 100% ...
Čili se dostávám k tomu, že ten motor nemá potřebnou sílu.

Jiří Buben

Ten váš měnič má nějakou funkci, kde by se dalo zvýšit napětí při nulových otáčkách na měniči? Tím by se zvedl záběrný moment a třeba by se to rozběhlo. Problém může být ten, že ten váš motůrek to není schopen rozbíhat od nulových otáček, protože měnič reguluje napětí na motoru lineárně s frekvencí a tím pádem nemá potřebný moment aby zátěž rozhýbal. Je to na něj zkrátka těžký rozběh.

Edit 13:43
V příloze máte ten boost napětí při rozběhu.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Martin Trá

Ano tento BOOST jsem včera také vyzkoušel. Trochu se to zlepšilo ale stále to se zátěží nejede jak má.
Už jsem rozhodnut sehnat výkonnější motor. Je zbytečné nechat trápit toho 100W prcka. Jak píše kolega výše, prostě to tento motůrek v tomto rozsahu neutáhne.

ACEOF ACES

Quote from: Martin Trá on 02.07.2017, 13:24
Mám menší elektromotor s převodovkou (1:20).
Motor 100W, 3f, otáčky 1360.

- Při zapojení motoru bez měniče mi zátěž na hřídeli utáhne v pohodě.
...

Bez měniče, na jednu fázi s kondenzátorem to ten motůrek utáhne i na 50Hz, 1360 ot./min.

ACEOF ACES

Já bych zkusil nastavit dobu rozběhu na nula sekund, charakteristika U/f  n nebo L.

David Frýba

Code Select
Dobrý a ještě mne pobavila poznámka k panu MrPeteru ať se naučí základy elektrotechniky, asi jak z 1f. 230V přes FM vyrábět 400V?? Zpět k dotazu. Vy musíte vycházet z měření proudu ve všech 3 fázích. FM vám nedovolí více než na něm nastavíte. Pokud motor napájíte ze sítě je to jiné. Proudové omezení pouze hodnota nadproudové ochrany a jištění.Takže pokud motor napájen ze sítě běží a FM správně volen k výkonu motoru ho ani nerozbíhá, nebo jen v omezených otáčkách bývá na vině motor.Chce pro provoz větší proud, který mu FM nedodá.

Miroslav Hlaváč

Pane Frýba a další:
Opakuji že měnič vyrábí 3 fáze každá 230V vzájemně fázově posunuté o 120 stupnů takže mezi fázemi je 400V -pokud není nastaveno jinak-viz dále
Je to to samé jako ze sítě.
Nainstaloval jsem zhruba 50 měničů,různých výkonů od ca1kW až po ca 350kW. S frekvencemi od 5 Hz až po 305 Hz-18200ot
Jen jediný z nich měl napětí sdružené -to je mezi fázemi -230V,byl nám zaslán na základě nesprávné objednávky ze Švýcarska.
Tedy ano i takové měniče existují.
Malé měniče ca do 3kW bývají napájeny jen z jedné fáze-a opět z toho dovedou vyrobit 3 fáze každá 230V fázově posunuté o 120stupnů takže opět 400V mezi fázemi.
Měniče malých výkonů lze provozovat i s motorem do trojůhelíka ale pak se musí nastavit zcela jinak omezení napětí a proudu a hlídat i teplota.
Ten problém který má tazatel může být způsoben právě tím že přepojil motor do trojůhelníka zřejmě pro provoz na 1 f s kondenzátorem-
pak není divu že mu měnič ukazuje 200 procent zátěže protože sice chrání motor omezením proudu ale proto musí snížit napětí a tím i výkon-tudíž špatný rozběh.
Mám celkovou praxi 38 let takže opravdu zkušeností dost a to i s moderními technologiemi,§8 a,b do a nad1000V zkušenosti z velké fabriky jako hlavní elektrikář.
Pokud nechápete princip 3fázového proudu je mi líto.
Abych si vypůjčil heslo jednoho zdejšího kolegy :
Všechno se dá vysvvětlit,bohužel ne všem.
Miroslav