• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 16:47

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možné, že frekvenční měnič mi sebral část výkonu a krouťáku?

Started by Martin Trá, 02.07.2017, 13:24

previous topic - next topic

Jiří Buben

V příloze je výstřižek ze zapojení měniče SINAMICS G110, který je napájen jen jedno fází. Dobře si povšimněte co je napsáno u motoru a výstupu měniče.
Je to dáno tím, že měnič z meziobvodového napětí vyrábí na výstupu napětí sdružené. Stačí se podívat na principiální schema. Tam je vidět, že na jednu trojici tranzistorů jde z meziobvodu + a na druhou trojici -. A podle toho jak tranzistory spínají aby bylo napětí posunuté o 120° a z velikosti napětí meziobvodu, které se přibližně rovná vstupnímu napětí * 1,36, jasně plyne, že nemůže mezi fázemi být větší napětí než na vstupu měniče. Protože i když je naětí meziobvodu vyšší, než efektivní hodnota střídavého napětí, je třeba nezapomenout, že střídavé napětí měříme sice v efektivní hodnotě, ale okamžitá hodnota vrcholu sinusovky je Uef*odmocnina ze 2.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Jiří Buben

V příloze je principiální schéma měniče. Tam je jasně vidět, že měnič na výstupu vyrábí sdružené napětí a nikoliv napětí proti zemi, protože to napětí vyrábí ze stejnosměrného meziobvodu, který není spojen se zemí.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Stále se učím.....

Fuk Tomáš

Quote from: Jiří Buben on 07.07.2017, 21:17
V příloze je principiální schéma měniče...
To není dobrý příklad, protože vyrábí tři sdružená napětí ze SS meziobvodu napájeného ze 400 V.
Zde se však bavíme o měniči s 1f napájením 230 V, a nevidím žádný principiální důvod, proč by nemohl z takto napájeného ss meziobvodu vyrábět tři fázová napětí, jak píše p. Hlaváč.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Martin Červený2

Kdyby přece byl motor do trojúhelníku tak by na štítku mělo být 400/690V nebo 380/660 V

Miroslav Hlaváč

Quote from: Jiří Buben on 07.07.2017, 21:17
V příloze je principiální schéma měniče. Tam je jasně vidět, že měnič na výstupu vyrábí sdružené napětí a nikoliv napětí proti zemi, protože to napětí vyrábí ze stejnosměrného meziobvodu, který není spojen se zemí.

Jste blízko ale přesto vedle:
měnič usměrňuje vstupní napětí1x230V nebo 3x230V na 2x 325V-vrcholová hodnota plus a mínus od 0- používají se kondenzátory na 400V pro možné navýšení napětí,střed mají na 0 poteciálu.Z tohoto napětí si 6 tranzistorů -vždy 2 a2 pro každou fázi bere napětí a PWM  regulací simuluje sinusovku pro každou fázi zvlášť až do vrcholového napětí 325 V.
Kdo měnič otevře uvidí dvojice kondenzátorů pro tuto funkci 2,4,6,8 a více.
Měli jsme i měnič u kterého jsme zvedali výkon z 95 kVA na 115kVA právě zvýšeným napětím 420V na vstupu přes transformátor a ještě zvýšení limitu proudu.
Celé návrh VUES Brno rychloběžný motor ATUR
s turbodmychadlem na jedné hřídeli.
Ten motor dostal svého času zlatou v Brně ale tam bylo č.002 my máme 001 a 026 do páru.
Frekvence na konci rozběhu je 305 Hz a je to dvoupól....ložiska z tryskového motoru,keramika.
Fungují oba ale musí se mimo dobu provozu vypínat aby nevyschly kondy při tom napětí...
takže se zapne měnič nabije se a až dá RDY tak se dá rozběh.
Řešili jsme tam i rezonanci základu takže přeskakování frekvence,uživatelské rampy atd...

Miroslav

Miroslav Hlaváč

Quote from: Jiří Buben on 07.07.2017, 20:51
V příloze je výstřižek ze zapojení měniče SINAMICS G110, který je napájen jen jedno fází. Dobře si povšimněte co je napsáno u motoru a výstupu měniče.
Je to dáno tím, že měnič z meziobvodového napětí vyrábí na výstupu napětí sdružené. Stačí se podívat na principiální schema. Tam je vidět, že na jednu trojici tranzistorů jde z meziobvodu + a na druhou trojici -. A podle toho jak tranzistory spínají aby bylo napětí posunuté o 120° a z velikosti napětí meziobvodu, které se přibližně rovná vstupnímu napětí * 1,36, jasně plyne, že nemůže mezi fázemi být větší napětí než na vstupu měniče. Protože i když je naětí meziobvodu vyšší, než efektivní hodnota střídavého napětí, je třeba nezapomenout, že střídavé napětí měříme sice v efektivní hodnotě, ale okamžitá hodnota vrcholu sinusovky je Uef*odmocnina ze 2.

Právě že tam je 3x 230V fázových takže mezi fázemi je...řekne nám učeň 2 ročníku ....
Miroslav

Miroslav Hlaváč

Quote from: Martin Červený2 on 07.07.2017, 23:12
Kdyby přece byl motor do trojúhelníku tak by na štítku mělo být 400/690V nebo 380/660 V

Máte naprostou pravdu Pane kolego,ale ten pán to má zapojené do trojůhelníku....
Pak se diví přetížení měniče 200procent... viz jeden z mých předešlých příspěvků.
Normální síť má samozřejmě 3 fáze o napětí 230V fázové a 400V sdružené mezi fázemi.
Pro to jsou v naprosté většině motory zapojeny do hvězdy ..protože mezi fázemi je 400V dříve 380..
Vyjímkou jsou motory spouštěné hvězda-trojůhelník kdy do hvězdy to bere menší proud a po rozběhu se přepojí do trojůhelníku.
To byly přepínače mechanické vačkové ještě v litině na 25A nebo i 63A a jistilo se pojistkami přímo v nich nebo lépe stykačový rozběh automaticky s jištěním i prudovým relé proti přetížení.Oboje si pamatuji dost dobře.
Připojuji obrázek ,,novějšího,,provedení dokonce reverzační...
Dnes to řeší měniče s výhodou plynulého rozběhu a regulace otáček.
Rozdíl je jen v ceně....
Miroslav

Jiří Buben

Quote from: Fuk Tomáš on 07.07.2017, 23:08
To není dobrý příklad, protože vyrábí tři sdružená napětí ze SS meziobvodu napájeného ze 400 V.
Zde se však bavíme o měniči s 1f napájením 230 V, a nevidím žádný principiální důvod, proč by nemohl z takto napájeného ss meziobvodu vyrábět tři fázová napětí, jak píše p. Hlaváč.

Všimněte si, že na obrázku v příloze je jedna fáze kreslená čárkovaně. Označena L3. Tu si odmyslete a hnedle máte principiální schema pro měnič napájený z jedné fáze protože na tom obrázku jsou označeny L1 a N pro tento případ.

Quote from: Miroslav Hlaváč on 08.07.2017, 02:19
Právě že tam je 3x 230V fázových takže mezi fázemi je...řekne nám učeň 2 ročníku ....

A pokud je do měniče připojena jen jedna fáze tak je tam jak velké napětí? .... řekne nám učeň 1 ročníku.

Zkrátka pokud měnič na vstupu napájím jednofázovým napětím 230V, pak na výstupu mezi fázemi nemohu mít více než 230V.
V příloze je výňatek z technických parametrů měniče SEW Eurodrive napájeného z jedné fáze. Všimněte si zkratky Usíť jakou má hodnotu a dále si povšimněte, co je napsáno u výstupního napětí. V druhé příloze jsou parametry měniče SEW ale pro napájení 3 fázové. Opět si všimněte pojmu U síť a co je napsáno u výstupního napětí. Z toho plyne, že výrobci udávají u výstupního napětí napětí mezi fázemi.
Revizní technik E2/A
Stále se učím.....

Fuk Tomáš

Quote from: Jiří Buben on 08.07.2017, 07:40
A pokud je do měniče připojena jen jedna fáze tak je tam jak velké napětí? .... řekne nám učeň 1 ročníku.
Učeň 1. ročníku nám asi řekne, že když se to jednocestně usměrní (a vyfiltruje), tak dostaneme +- 326,5 V, tj. celkem 653 V. Na rozdíl od trojcestně usměrněných 3x400 V, které při plovoucím středu dají usměrněných a vyfiltrovaných jen 566 V, že.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jiří Buben

Přiznám se že na meziobvodu jste mě dostal. Můj trochu sarkastický Vámi citovaný příspěvek byl však směřován na onu poznámku
Quote from: Miroslav Hlaváč on 08.07.2017, 02:19

Může mi tedy někdo vysvětli proč se v praxi zapojuje 3 fázový motor se štítkovými hodnotami 230V D/400V Y právě do D a proč to doporučují i jiní kolegové, kterých si nesmírně vážím, v jiných diskuzích? Viz. odkaz níže?
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,12301.0.html

A proč mi to funguje na několika aplikacích a to bez problémů? A proč výrobci uvádějí výstupní napětí tak jak jsem uvedl ve svém předešlém příspěvku? Proč i výrobci měničů uvádí u malých měničů napájených z jedné fáze nutnost přepojení motoru do D s napětím 230V D/400V Y?

Netvrdím, že vím vše, ale za svým názorem si stojím.
Revizní technik E2/A
Stále se učím.....

František Janeček

Mám skromný dotaz.Kde na výstupu FM a tedy na přívodu motoru naměříte sdružené a kde fázové napětí když není vyveden uzel? :)

Fuk Tomáš

Quote from: František Janeček on 08.07.2017, 10:47
Mám skromný dotaz.Kde na výstupu FM a tedy na přívodu motoru naměříte sdružené a kde fázové napětí když není vyveden uzel? :)
Udělám si umělý střed, ne?  :D

Quote from: Jiří Buben on 08.07.2017, 09:55
Proč... proč... proč...
Třeba proto, že na ss meziobvod měniče z 1x230 vyrábějícího třífáz 230 V sdružených jsou kladeny menší nároky co do usměrnění a filtrace, takže vyjde levnější, takže se asi potká častěji. To ale neznamená, že ta náročnější verze není principiálně možná (jak jste tvrdil).

P.S. ostatně teď koukám, že kol. Hlaváč se o tom rozepsal podrobněji...

František Janeček

Vidíte, já si raději změřím to sdružené na která je připojen motor a u žádného měniče s jednofázovým napájením jsem to sdružené napětí nenaměřil nikdy větší než 230V.Fázové napětí jsem nikdy nepotřeboval pro účel zapojení motoru a pokud bych ho potřeboval, dopočítám si ho.230V bylo nejvyšší napětí na výstupu měniče které šlo nastavit.mohu vám říci, že ten měnič nebyl jen jeden nebo jich nebylo jen deset.Podle toho sdruženého napětí se pak zapojil motor. :)

Fuk Tomáš

Jiří Buben

Quote from: Fuk Tomáš on 08.07.2017, 11:05
Třeba proto, že na ss meziobvod měniče z 1x230 vyrábějícího třífáz 230 V sdružených jsou kladeny menší nároky co do usměrnění a filtrace, takže vyjde levnější, takže se asi potká častěji. To ale neznamená, že ta náročnější verze není principiálně možná (jak jste tvrdil).

Principiálně budiž. Jsou i měniče jejich vstupní napájení je 110V 1 fázové a dokáží vyrobit na výstupu 3x0 až 240V.
Ale kolega Hlaváč se vyjádřil v tom smyslu, že tazatel by měl motor, v provedení 230V D/400V Y, připojený na měnič napájený z jedné fáze, připojit do Y. Což jaksi neodpovídá tomu co leze z takového běžného měniče a také mým skromným zkušenostem, které jsou obdobné jako má p. Janeček. A kvůli tomu byla druhá polovina této diskuse trochu vášnivá. :)
Revizní technik E2/A
Stále se učím.....

ACEOF ACES

UnS - Jmenovité napětí motoru uvedené na typovém štítku
ATV31....M2: 100 až 240V

Hynek Havliš

Nedávno jsem řešil malé pohony s měniči,  které byly napájeny jednofázově. Byly z Japonska a jejich anglický manuál jsem prostě zcela nepochopil. Takže jsem měnič zapojil a změřil napětí na jeho výstupu - měl 3x220 V sdružených.  Stejně jako ostatní malé měniče, se kterými jsem se potkal.
Tím nechci tvrdit, že to nemůže být jinak (viz např.  příspěvky p. Fuka), ale tak nějak bych to předpokládal. 
Dále tím chci říct,  že psáno může být leccos, měnič má spoustu parametrů-> jak píšu výše,  vzal bych pořádný multimetr a změřil, co jde do motoru.
Ono i to, že sdružené napětí za měničem může být 220 místo vstupních 230V může výkon motoru snížit o 10% i více...

MrPeter

Jsem zvědavý, kam až se diskuze dostane... Měniče jsem vždy zapojoval podle obrázků, které jsem přiložil v předchozím příspěvku a nikdy s tím nebyl problém. Přikládám též návod k měniči Invertek: http://www.invertek.cz/stahovani/category/33-manualy-optidrive-e3.html?download=25:optidrive-e3-manual-cz kde je na straně 12 zapojení motoru podle napájecího napětí měniče. Mám tu na stole např. měnič Altivat ATV12H075M2 (Input: 200-240V 1f; Output 0...200-240V 3f). Motor bych zapojil tak, aby byl na 230 V (tedy do trojúhelníka).

Pane Hlaváč, nemáte na mysli nějaké speciální měniče, třeba pro velké výkony? Netvrdím, že takové měniče neexistují, ale pravdou je, že jsem se s nimi ještě nesetkal. Pokud by bylo možné, byl bych vděčný za nějaký konkrétní případ - typ, nebo datasheet.