• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 21:53

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jakou použít prodlužovací šňůru pro svářečku 13,9kVA 3x400V?

Started by Miroslav Malík, 03.10.2017, 21:20

previous topic - next topic

Miroslav Malík

Potřebuji prodlužovací šňůru pro svářečku - invertor o maximálním příkonu 13,9kVA 3x400V. Budu ji používat až 25m od zásuvky. Ale většinou 10m od zásuvky. Pro výrobu prodlužovací šňůry jsem vybral pryžový kabel H07RN-F 5G4 (CGTG 5Cx4) a pohyblivou zásuvku a vidlici 5x32A. Je problém používat tento kabel na vzdálenost 10m tak, že ho povedu "vlnovitě" po zemi? A nebo mám vyrobit prodlužovací šňůry dvě - jednu 10m a druhou 15m a občas je spojovat. Třifázová zásuvka je zapojena přes jistič 20A C (tento jistič požaduje výrobce svářečky - OMICRON). Jedná se o domácí svařování - párkrát do roka. Tuto prodlužovací šňůru bych časem používal i na cirkulárku (v budoucnu pořídím), která bude používána 20m od zásuvky.

Jiří Schwarz

Rozhodně bych nedoporučoval zapojovat "za sebou" 2 prodlužovací kabely!
Pokud není potřeba mít tak dlouhý kabel, rozhodně je špatně nechávat ho navinutý (nejhorší je buben s uzavřeným "nevětrajícím" středem). Pokud je nepohybujeme někde řádově do 25 - 30% maximálního zatížení, vždy "rozbalit" a natáhnout někam mimo místo, kde by hrozilo poškození při práci s el. spotřebičem (drobným strojem)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

mafiak

14kVA to je rozumný stroj na "takové to domáci vaření", to je furt niečo, tu bránička, tam most cez rieku kwai..

Jirka Š. Svejkovský

Vidím to na GAMA 250L. Docela dělo.  8)

Souhlasím s tím, že prodlužováky nenastavovat a provozovat v rozvinutém stavu. Vlnovitě rozvinutý hrozí tím, že se o něj někdo přerazí.

Občas doporučuju zkontrolovat, především spojitost ochranného vodiče.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jan Bocek

Řešení je vždy několik.
Podobný případ jsem nedávno řešil tak, že jsme provedli pevný rozvod se zásuvkovou skříni umístěnou do prostoru. Pak nám vyšel prodlužovací přívod jen 8 metrů. Napájí se malý "kátr"  (5,5 kW), dále cirkulárka a občas i svářečka.

Mimo jiné, prodlužovací přívod 25 m kabelem 5x4 HO7RN pro zatížení cca 15 kW není nejlepší řešení.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Václav Třetí

Quote from: Jan Bocek on 05.10.2017, 22:47

Mimo jiné, prodlužovací přívod 25 m kabelem 5x4 HO7RN pro zatížení cca 15 kW není nejlepší řešení.

S tím bych také souhlasil, při použití koncovky 32A by měl být kabel 5x6. Bude to také docela nepříjemný balík na manipulaci.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jan Bocek

Quote from: Václav Třetí on 06.10.2017, 07:21
S tím bych také souhlasil, při použití koncovky 32A by měl být kabel 5x6. Bude to také docela nepříjemný balík na manipulaci.

To již je na kabelový buben s vozíkem a tahat to traktůrkem.....
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Vít Rotrekl

Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Miroslav Malík

Takže, došel jsem k závěru, že nejlepší bude vyrobit dvě prodlužovací šňůry. Jednu 10-ti metrovou a jednu 25-ti metrovou. Na tu 25-ti metrovou použiji tedy kabel H07RN-F 5G6 (CGTG 5Cx6) a vyrobím si na to vozíček s bubnem. Možná tam příští rok udělám tu pevnou přípojku. Mám za to, že na 10-ti metrovou by ten průřez vodiče 4mm2 mohl stačit. Nebo ne? Přívodní šňůra u té svářečky má průřez vodiče 2,5mm2.

Roger

Kdyz je rec o svarecce, Elektrokov JS90 - tusim do 150A, pouziva jen 400V, tedy L1 - L2, obal je plastovy...

Jaky dopprucujete dvouzilovy kabel na prodlouzeni - 2x4?

Jan Franěk

Quote from: Roger on 02.03.2018, 01:55
Kdyz je rec o svarecce, Elektrokov JS90 - tusim do 150A, pouziva jen 400V, tedy L1 - L2, obal je plastovy...

Jaky dopprucujete dvouzilovy kabel na prodlouzeni - 2x4?

To si děláte prdel?  (wall) (box) (ssur) (fool)

Doporučuji upravit váš profil v diskusích na total laik, nebo bavič, aby se vaší békoviny někdo neznalý náhodou nechytil.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Miroslav Hlaváč

Quote from: Jan Franěk on 02.03.2018, 05:31
To si děláte prdel?  (wall) (box) (ssur) (fool)

Doporučuji upravit váš profil v diskusích na total laik, nebo bavič, aby se vaší békoviny někdo neznalý náhodou nechytil.

Ne dělá si:
Miroslav

Jan Franěk

Roger

Na co by tam byl PE , když jde o II. třídu . Chceš ho přidělat na plastovou krabici ? :-)

Zdenek Hejčl

Pokud mě paměť neklame, tak prodlužováky vždy v plném provedení žil.
Důvodem bude to, že se může prodlužovák potřebovat na něco jiného.   ;)
Při použití jinde, by mohl nastat veliký problém s bastlením, aby to nějak fugovalo...   (zle)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Lukas55555

Quote from: Roger on 04.03.2018, 12:41
Na co by tam byl PE , když jde o II. třídu . Chceš ho přidělat na plastovou krabici ? :-)

To vie každý elektrikár načo tam bude vodič PE.

A pohyblivý predlžovací prívod  v triede ochrany II. ďalši komentár nepotrebuje.

Jan Franěk

Quote from: Roger on 04.03.2018, 12:41

(doh) Nezlobte se, ale nějak mě k tomu nenapadá žádný komentář, který by se nechal zveřejnit  ;)

Jediné dvoupólové prodloužení je dovoleno pro spotřebiče třídy II. Ale pouze za stanovených podmínek. Projděte si řádně normy a přemýšlejte než něco pustíte ven na veřejnost.

Miroslav Hlaváč

Ano i já mám rád ta poslední slova:
Tak mi tam ten prodlužovák zapni, vždyť to dělal elektrikář....
ale ještě raději mám tyto poslední slova :
To by bylo aby do té tyče ten blesk neuhodil- Benjamin Franklin...
Miroslav