• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 11:51

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jakou charakteristiku (C,D) jištění transformátorů byste doporučili?

Started by Hynek Havliš, 23.11.2017, 11:06

previous topic - next topic

ACEOF ACES

Proti motorovému spouštěči nic nemám, já jsem odpovídal:
Quote from: Jan Alin on 24.11.2017, 10:22

Je-li termistor nevhodný, tak bych primár transformátoru jistil jen proti zkratu a sekundár proti přetížení, např. primár transformátoru bych odjistil o stupeň vyšší pojistkou než je předepsaná  a sekundár pojistkou podle jmenovitého výstupního proudu.

Miroš Jan

Quote from: ACEOF ACES on 28.11.2017, 12:01
Proti motorovému spouštěči nic nemám, já jsem odpovídal:Je-li termistor nevhodný, tak bych primár transformátoru jistil jen proti zkratu a sekundár proti přetížení, např. primár transformátoru bych odjistil o stupeň vyšší pojistkou než je předepsaná  a sekundár pojistkou podle jmenovitého výstupního proudu.

Proč pojistky?
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

František Šohajda

Quote from: Miroš Jan on 28.11.2017, 18:55
Proč pojistky?

Protože pojistky jsou přímo napsány v návodě k zapojení trafa /zdravotnictví/....
Běžné trafo 3 kVA u izolovaných soustav.
I projektanti je tam musí dávat!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Miroš Jan

Quote from: František Šohajda on 28.11.2017, 19:18
Protože pojistky jsou přímo napsány v návodě k zapojení trafa /zdravotnictví/....
Běžné trafo 3 kVA u izolovaných soustav.
I projektanti je tam musí dávat!

To ale eutomaticky neznamená, že jsou předepsány všude.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

František Šohajda

Quote from: Miroš Jan on 28.11.2017, 19:28
To ale eutomaticky neznamená, že jsou předepsány všude.

Já vím....Jen jsem chtěl reagovat no to, proč dávat na trafa pojistky?
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

ACEOF ACES

Quote from: Jan Alin on 24.11.2017, 10:22
Poslední dobou se setkávám dost často s tím, že pojistka na primáru, předepsaná přímo výrobcem, dost často při zapnutí vybaví. Zkoušeli jsme to a je to tak jednou z deseti zapnutí. Jedná se o malá trafíčka do cca 100VA používaná v zařízeních MaR. Tam pak babo raď, buď dám jištění větší než předepisuje výrobce, nebo mám nespolehlivé zařízení, které občas při výpadku prostě nenaběhne. Když je to jeden rozvaděč, jde o prd, ale když jich je podobných v objektu třeba sto, tak každý výpadek jich pár nenaběhne. Už jsem přemýšlel o předřazení třeba termistoru, jestli by to nepomohlo, ale chce to nějaký originál výrobek určený pro montáž do rozvaděče ideálně na lištu, nic bastleného.

Quote from: ACEOF ACES on 28.11.2017, 12:01
...
Je-li termistor nevhodný, tak bych primár transformátoru jistil jen proti zkratu a sekundár proti přetížení, např. primár transformátoru bych odjistil o stupeň vyšší pojistkou než je předepsaná  a sekundár pojistkou podle jmenovitého výstupního proudu.