• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 08:19

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak mohu ověřit správnost měření nepřímého 3f elektroměru?

Started by Ondrej Jahel, 16.01.2018, 17:43

previous topic - next topic

Jan Kelbich

Quote from: Jiří Schwarz on 17.01.2018, 22:50
Co jsem přehlédl? Kde mám chybu?

Nakreselete si fázorové diagramy a pochopíte. Výpočty máte správně. Všimměte si i toho, že v jednom případě máte I[N]=10 A, v druhém I[N]=0 A.

Abyste měl o čem přemýšlet, viz odkaz a následné reakce :
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,24038.msg178432.html#msg178432

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Jan Franěk

Myslím že debata zašla trochu jiným směrem. Žádným výpočtem nemůžete ověřit, že konkrétní elektroměr měří dobře. Každé měření obsahuje nějakou chybu a ta se může měnit i v závislosti na velikosti proudu. Například u proudů okolo "středu"  bude měření nejpřesnější a směrem k maximálním hodnotám se bude trochu zhoršovat. Předpokládám že především v dolní části rozsahu půjde o větší nepřesnosti. Navíc pokud změřím proudy v jednotlivých fázích, dostanu jen ten konkrétní čas. Tyto hodnoty se mění dle kolísání napětí v síti a samozřejmě i dle zátěží za elektroměrem. Konstantní odběr v delším časovém horizontu může být jen v určitých specifických provozech. Navíc vlastní naměřené hodnoty jsou zatížené také nějakou chybou, která se pak přenáší do výpočtu. Osobně nevím k čemu mi navíc je okamžitá spotřeba v jeden konkrétní okamžik. Ne náhodou máme jednotku kWh, tedy spotřebu v nějakém časovém úseku a to se tam kde není konstantní spotřba těžko spočítá.

Podle mne má smysl jedině další měření (elektroměr) k porovnávání naměřených výsledků. Osobně to používám jednak k ověření a také k získání dalších informací, mimo samotné spotřeby, protože se k těmto informacím z distribučního elektroměru nemám šanci dostat. Například průběh zatížení jednotlivých fází v čase, kvůli rozdělení a případně i řízení zátěže. Hned vidím maximální možné, nebo průměrné zatížení hlavního jističe, což mi může pomoci například s úpravou/optimalizací odběrného místa. A tak dál.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Viktor Klemon

Z praxe:
Ak sa dá vypnúť všetka spotreba, tzn. napr. víkend a pod., zapojiť si definovanú zátaž,
dostupné sú 2 kW teplovzdušné ohrievače, tých je všade dosť.
Zapísať presne stav, merať čas a sledovať stav. Za hodinu máte už informatívnu hodnotu,
za dlhší čas presnejšie.
Samozrejme treba zmerať prúd na umelej zátaži a prepočítať reálny výkon  pri danom
napätí.
Porovnať s údajom na číselníku.
Nepotrebujete zasahovať do meracej časti, je to lacné a relatívne rýchle.
Môžete takto skontrolovať aj 1 fáz aj 3 fáz.

Maroš Klein

"A ak použijete otvorené rýchlovarné kanvice, vydržíte dolievať a vetrať, budete to mať s konštantnou záťažou aj bez vyrušovania termostatmi."
Hlavne však nezabúdajte nato, že nie ste metrologický inštitút, ale iba neveriaci Tomáš. :)
Takže správnosť neoveríte ani keď to overíte správne. ;)

František Šohajda

QuoteTakže správnosť neoveríte ani keď to overíte správne. Mrknutí

To si děláte asi srandu! :o

Správnost ověří i učeň elektro!
Sice bude tolerance +- 50% ,ale to je jiná kapitola... ;D ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Maroš Klein

Quote from: František Šohajda on 18.01.2018, 11:36
To si děláte asi srandu! :o

Správnost ověří i učeň elektro!
Sice bude tolerance +- 50% ,ale to je jiná kapitola... ;D ;D

Nerobím, iba ste si nesprávne vysvetlil pojem správnosť vo vzťahu k certifikovanému meradlu.
Správny postup učňa s tým nemá nič.

Viktor Klemon

Takýmito metódami spoľahlivo zistí, či nie sú namontovené transformátory s iným prevodom
ako udaným, resp. elektromer s iným vstupným rozsahom.
(riešil som osobne, chyba RZ pri výmene elektromeru, následne aj uznaná ako reklamácia,
náklady čiastočne vrátené).
Teda zistí zásadnú chybu.
Drobnú chybu samozrejme len overením MT a Elekromeru, to nebude lacné.

Miroslav Hlaváč

Miroslav

Fuk Tomáš

Jak elektroměr pozná které z těch 2 zapojení tam je, když proud N vodičem neměří?
Proud vodičem N znát nepotřebuje, počítá průběžně součiny okamžitých hodnot fázových proudů a fázových napětí.

Quote from: ACEOF ACES on 18.01.2018, 00:02
Podle fázového posunu o 30°.
Quote from: Miroslav Hlaváč on 27.01.2018, 17:37
To jako vážně?
A kolik byste tedy navrhoval?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Miroslav Hlaváč

[/quote]

No u třífázového proudu je mezi fázemi posun 120 stupňů,tedy aspoň co jsem zvyklý... ;)
Miroslav

Fuk Tomáš

A když si tam kromě napětí nakreslíte taky proudy...
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Miroslav Hlaváč on 27.01.2018, 18:42

No u třífázového proudu je mezi fázemi posun 120 stupňů,tedy aspoň co jsem zvyklý... ;)

To je mezi napětími. Ty jsou dané elektrárnou. Mezi proudy už to tak jasné nebude, do toho mluví pan Maxwell, neboli cívka je jako divka...
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Ivan Polínek

Tak dlouho jsem přemýšlel o tom, co napsal kolega Kubík, až jsem si v hlavě udělal úplný zmatek.

Dejme tomu, že budeme mít zatížené fáze L1 a L2 proudem 10A a bude to činná zátěž.
Fází L1 poteče proud 10A, fází L2 také 10A, fází L3 nic.
Jaký výkon mi bude elektroměr počítat?

Když dám 2 výkonové odpory 23 Ohmů z fází L1 a L2 proti N, je to 230*10*2, tedy 4600W
Ale když dám odpor 40 Ohmů mezi L1 a L2, je to 10*400, tedy 4000W
Co jsem přehlédl? Kde mám chybu?
Jak elektroměr pozná které z těch 2 zapojení tam je, když proud N vodičem neměří?

Kolego,  chybu děláte v tom, neberete v potaz vektory a
nepočítáte s  proudem 10A ve vodiči N při zapojení dvou  jednofázových spotřebičů. Pokud nepřipojíte vodič N jsou tělesa zapojena mezi 2 fáze do série, t.j. 2x23 ohmů na 400V. Pokud vodič N připojíte pak je to 23 ohmů na 230V a  to 2x.
RT - E1/B; pro laiky: revizní technik bez omezení napětí i v prostředí s nebezpečím výbuchu

Rozvodak

Spránost měření může prokázat pouze státem pověřená meteoroligická zkušebna.
Mimo jiné se zde ověřují elektroměry kvůli nové úřední platnosti (cejchu).

Zkouška druhým elektroměrem je jen pro vás, oficiálně to nic nedokazuje.

Taky záleží komu onen podezřelý elektroměr patří, jestli je to fakturační měřidlo distributora a jste si tím jistý, zažadejte u něj o přezkoušení. Pakliže je elm. v pořádku, náklady hradíte vy. Pokud je opravdu vadný, náklady platí DS a vystavý opravnou fakturu.
Montér ve službách rozvodných závodů.

Zdenek Hejčl

To :  Rozvodak
Dovoluji si upozornit, že:  meteoroligická zkušebna s tím nemá nic společného. Ta se stará o počasí.
Je to Český metrologický institut /ČMI/, nebo společnost /firma, laboratoř/, tímto pověřená s patřičným vybavením.   ;).
Na jejich stránkách jsou uvedeny laboratoře, které se tímto zabývají.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

ACEOF ACES

Quote from: Ondrej Jahel on 16.01.2018, 17:43
Mohu ověřit správnost měření nepřímého 3f elektroměru tak,
že si změřím kleštákem proud v jednotlivých fázích před elektroměrem?
V mém případě mi vychází 40, 60, 50A.
...

Kdyby při těchto proudech přibyla na počítadle elektroměru 1kWh dříve než za 1minutu a 35sekund, a to opakovaně, tak by mě to začalo zajímat. Smích

Miroslav Hlaváč

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 27.01.2018, 20:21
To je mezi napětími. Ty jsou dané elektrárnou. Mezi proudy už to tak jasné nebude, do toho mluví pan Maxwell, neboli cívka je jako divka...

Ano,s tím souhlasím,pro 30stupňů posunu mezi napětím a proudem bude cosFí:
0,86602540378443864676372317075294
A samozřejmě může být různý v různých fázích,podle toho co je tam zapojeno.
Problém je spíše v tom kde jsme došli právě k těm 30 stupňům..
Miroslav

Fuk Tomáš

Quote from: Miroslav Hlaváč on 28.01.2018, 14:03
Problém je spíše v tom kde jsme došli právě k těm 30 stupňům..
Protože se to týkalo zapojení, kde je činný odpor 40 Ω zapojen mezi dvě fáze. Tam to dělá těch 30º.

Quote from: ACEOF ACES on 28.01.2018, 11:03
Kdyby při těchto proudech přibyla na počítadle elektroměru 1kWh dříve než za 1minutu a 35sekund, a to opakovaně, tak by mě to začalo zajímat. Smích
Já bych zneklidněl už při časech pod 1:44  ;)