• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Po rozdělení PEN se objevilo napětí mezi PE a N. Co je špatně?

Started by Pavel V., 02.09.2007, 14:44

previous topic - next topic

Pavel V.

02.09.2007, 14:44 Last Edit: 11.05.2008, 00:23 by Administrátor fóra, čistič
.... Chtěl jsem v domě zrušit rozdělení PEN na PE a N, protože byla v obci prováděna rek. venk.vedení na kabelové a rozdělení PEN je už provedeno v elektroměrové skříni.

Po odstranění propojovacího vodiče jsem zjistil, že mezi PE a N svorkovnicí je asi 170 V a to i při vypnutí všech jističů, včetně hlavního.
Dvířka elektroměrové skříně byly taky pod napětím, protože to pěkně zabrnělo při dotyku.

Elektroinstalace v domě je 3-vodičová, přívod z elm. skříně do domu je 5ti vodičový.

Co je špatně ?

Rozmahel Vladimír

Je možné, že máte dvojtarif a napájení jističe měření nebo ovládání stykače může být zapojeno před HJ, pak jsou tyto čáti pod napětím i při vyplém HJ. Jsou to spotřebiče na na 230V. Pokud jste rozpojil vodič N, pak např. přes cívku stykače se vám toto napětí vrátí zpět po nulovém vodiči.

Pavel V.

Ano,mám dvojtarif. Takže druhé rozpojení PEN na PE a N v domě tam musím nechat? V opačném případě bude pod napětím vše, co je spojené s PE. Je tomu tak? A má to tak být ?

Štefan Beláň

Pokud vás "kopou" dvířka elektroměrové skříně, máte přerušený vodič PEN na přívodu někde v síti distributora.
Je to docela průšvih! (!)
Chránič chrání - jistič jistí.

Pavel V.

Takže za normálního stavu bych to rozpojení PEN v domě měl/mohl zrušit a nechat jen to rozpojení v elm. skříni. Jinak firma,která prováděla tu rekonstrukci ani nezaplombovala elm.skříň.   Takže se mám obrátit na distributora-ČEZ ?

Štefan Beláň

Než se obrátíte na distributora, pozvěte si revizního technika, aby zjistil příčinu.  (!)

V zásadě, rozdělení nebo spojení vodiče PEN za elektroměrem, nemůže mít vliv na instalaci před elektroměrem. (no)
Chránič chrání - jistič jistí.

Pavel V.

Dekuji za odpovědi. Jsem zvědavý,co na to řekne rev.technik.

Pavel V.

Jan Alin

Quote from: Pavel V. on 02.09.2007, 17:35
Jsem zvědavý,co na to řekne rev.technik.

No podle obrázku v následujícím příspěvku jsem na to taky zvědavý  :).

Kamil Novák

Ty 2 modré vodiče CY 1,5mm2 (zřejmě k HDO), napojené na PE svorkovnici jsou trochlu zvláštní.
A propojení obou svorkovnic přes šroub "kostry" rovněž.

Nedá se zjistit, který ze z/ž vodičů je přívodní, tedy "čistokrevný" PEN ?
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Pavel V.

přívodní PEN je na N můstku 1. zleva a ty 2 modrý jdou do HDO.

Jiří_Hrubý

No, vypadá to spíš jako bastl než řemeslo. Přívodní PEN, má být veden rovnou na můstek PE, ze šroubů za klemou má být zároveň napojen PE pro dům, kostra rozvaděče a hodin a propoj na N. Před klemu se připojuje uzemění. Ona totiž tahle klema, pokud se na ni přivede PEN ze sítě a dojde k jejímu uvolnění, (z výroby bývá volná a někdo to nekontroluje při montáži) může nadělat docela paseku a pak se fáze může dostávat prakticky kamkoliv. 
Na můstek N pak patří napájení hodin, HDO a odvod N do domu.

Pavel V.

Je to od firmy,která dělala rekonstrukci venk.vedení nn na zemní.Mám i revizní zprávu.

Pavel Horský

To je ale opravdu humus. Chtěl bych znát toho RT co na to napíše kladnou revizi.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Pavel Horský

To je právě to, že dnes stále existuje strašná spousta revizních techniků, kteří jsou schopni napsat revizi na cokoli a ještě většinou od stolu. HROZNÉ!
Vždy když něco takového vidím, přestává mě moje řemeslo bavit.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Pavel V.

Jinak kryt skříně není ani zaplombován. S reklamací asi neuspěju ? Někdo  to bude muset předělat a já zaplatit. Jméno rev.technika mám,pokud máte zájem.

Jiří_Hrubý

Quote from: Pavel Horský on 02.09.2007, 21:50HROZNÉ!
Vždy když něco takového vidím, přestává mě moje řemeslo bavit.

Naprosto souhlasím.
K plombování- je zvykem, že u akcí tohohle typu se sepisuje rozplombování při přepojování odb. místa ale nahlášení na RZ se dělá až po ukončení celé akce, kdy se předají všechna čísla. Proto někdy trvá stav bez plomb i měsíc. Tedy za nahlášení porušení plomby zodpovídá provádějící firma.
Další věc je, že pokud se elektroměrák náhodou podívá pod panel (ne že by to nějak často dělali), nemusí se mu líbit ta "divočina" s můstky a může taky vyhodnotit odběrné místo jako nevyhovující. Z toho sou pak zbytečné problémy. Určitě se obraťte na firmu (ono jde spíš o jednotlivce) která tohle zvěrstvo spáchala a požadujte nápravu.
Mnoho úspěchů v jednání.

Pavel V.

Zkusím to.Ještě bych chtěl nějaký názor na to napětí mezi PE a N, jak jsem se ptal na začátku.Jinak všem děkuji.