• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Poradite mi zapojeni dvou svitidel do jedne cokolady?

Started by Mojmir, 16.10.2007, 12:00

previous topic - next topic

Jura Krikl

To FUK: Cilem diskuse je optimalní řešeni daného problemu. Každy ma jiny nazor, ale cin v silnoproudu opravdu NE z výše uvedenych duvodů. Uvěříte až uvidíte:-)
V slaboproudech klidně, i když zařezavaci svorky jsou rychlejší a meně pracné.
Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)

Fuk Tomáš

Quote from: Jura Krikl on 19.10.2007, 21:48
To FUK: Cilem diskuse je optimalní řešeni daného problemu. Každy ma jiny nazor, ale cin v silnoproudu opravdu NE z výše uvedenych duvodů. Uvěříte až uvidíte:-)
V slaboproudech klidně, i když zařezavaci svorky jsou rychlejší a meně pracné.

To jako tedy soudíte, že toto SSR http://www.cosmo-ic.com/object/products/KSD215AC3.pdf je koncepčně špatně?

Jura Krikl

To FUK: Ja tam žadny slaněny vodiče zacinovaný nevidím:-)
Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)

Jen

Quote from: Lubomír Roubal on 17.10.2007, 20:34
Vezměte pořádnou originální WAGO svorku a pořádnou čokoládu přiměřené velikosti, která má plíšek mezi šroubkem a drátem. Udělejte spoj jednou a druhou technologií a zkuste za ně pořádně zatáhnout (trhnout). Třeba jako kdybyste o drát zakopnul. U čokolády pravděpodobně utrhnete drát, takže ten obnažený zůstane v čokoládě a u WAGA nejspíš vytáhnete drát celý a holý. A teď co je bezpečnější? Samozřejmě nejlepší je opatřit konce drátů lisovacími dutinkami a pak teprve vkládat do WAGA nebo do čokolády.
No jo ale WAGO dělá svorky i pro licnu ;)

Fuk Tomáš

Quote from: Jura Krikl on 19.10.2007, 22:41
To FUK: Ja tam žadny slaněny vodiče zacinovaný nevidím:-)

Žádné tam taky nejsou. Reagoval jsem na váš výrok "cín v silnoproudu ne". Takže tam vidíte pocínované pevné vývody určené k pájení cínem    ::)

Otakar Dosbaba

Tak si také trochu zapolemizuji a třeba se nakonec dozvím, co mě dosud nenapadlo.   :)
Samozřejmě, je nutno rozlišovat slova "pocínovat" a "sletovat". Pocínovat licnu, kterou pak stáhnu šroubkem ve svorce, je ŠPATNĚ!  V dobách, kdy jsem o tlustoproudu neměl moc ponětí, jsem to takto občas u několika vlastních prodlužováků provedl a odměnou mi byla za to pozdější výměna vytavených vidlic a spojek vlivem "tečení" cínu. Ovšem pocínovat jen koneček oholeného vodiče, aby se netřepil, možné asi je, ale nedělám to.
Jiná situace je u letovaného spoje. Pochopitelně, netřeba diskutovat o montáží na PCB (tišťák), viz např. zmiňované SSR. Výkonové spínací obvody, pracující s nn a proudy 5 - 20A přece spadají do silnoproudu, byť jsou na společné desce dostatečnš galvanicky oddělené řídící logické obvody mn.
Pokud vezmu několik licen, oholím je, smotám k sobě a spoj kvalitně proletuji, nevidím v tom nějaký větší problém. Samozřejmě musím dodržet další zásady: nepoužít agresivní smáčedlo, spoj zaizoluji dostatečným způsobem, např. dvěmi vrstvami smršťovací bužírky a navíc tento spoj nebude mechanicky namáhán a bude prost kromě montáže různého pohybu. Domnívám se, že kvalitně provedený spoj nemá takový přechodový odpor, aby se mohl např. vlivem krátkodobého zkratového proudu běžného koncového obvodu s vodiči do 2,5 mm2 vypařit nebo jinak porušit vlivem elektrodynamických sil. Pokud máte někdo opačnou zkušenost, sem s ní. S letováním odboček 25mm2 stoupačky se asi nikdo dělat nebude.  :D
Nejsem zastáncem letovaných spojů v instalacích nn. Pokud to být vyloženě nemusí, tak proč to dělat, když jsou k tomu určeny jiné komponenty.  Avšak mohou tu a tam nastat případy, kdy takto řešený spoj bude optimálním řešením v dané situaci.

Fuk Tomáš

To Dosbaba: OK, tohle bych bez výjimky podepsal.

Tomas Uchytil

Nevím co máte proti klasickým čokoládám s plíškem pod šroubkem, pokud by oholení konců vodičů udělal delší a samozřejmě správným nástrojem tedy kleštěmi na odizolování tak aby délka vodiče vyšla pod oba šrouby, bude vše tak jak má být... skoušel jsem škubat s vodiči a drží to skvěle (věřte mi, že jsem vodiče nešetřil měl jsem jeden upevněný ve svěráku a za druhý jsem rval kombinačkama)... u wago svorek jsem takové štěstí neměl vodič mi ze svorky vylítl už při prvním škubnutí....  dále bych rád upozornil na jednolamelové wagosvorky pro pevné vodiče  rády se za provozu vypalují.... firma už se z chyb poučila a pro každou zdířku dává vlastní upevňovací lamelu, ale kdo ví kdo z vás má v brašně ulitou původní verzi... průmyslová verze wago (to je pro mě ta co dávam na DIN lištu) je svělá tu doporučuji. RSA nebo waidmiler jsou oproti ní... mno mají co dohánět.

Miroslav Lampart

Quote from: Michal Dráb on 19.10.2007, 07:19

Chcem vás uistiť,že toto je môj posledný prispevok,ostanem naďalej fandom tejto stranky a ďakujem všetkým prispievateľom,ktorý sú ochotný sa podeliť so svojími vedomosťami a skúsenosťami.

Pane Dráb, nebuďte tak vztahovačný a nežijte s představou, že jen ten váš názor je jediný správný. Pan Hasala není a nikdy nebyl ten, kdo by jiné napadal. Opravdu jen vyjádřil svůj názor a je to názor odborníka. I dva různí odborníci se ve svých názorech mohou lišit. Opravdu je to tady o diskuzi a výměně různých názorů. Chce to víc pochopení a sebeovládání.