• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 18:22

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaký výkon přenese prodlužovací přívod 3x1mm dlouhý 20m?

Started by TRS, 30.12.2007, 17:51

previous topic - next topic

TRS

30.12.2007, 17:51 Last Edit: 27.02.2008, 10:44 by Administrátor fóra, čistič
V  Lidlu jsem se díval na prodlužovací kabel,který nabízeli v "akci".
Měl délku 20 metrů a při podrobném zkoumání označení na kabelu průřez 3x1mm2.
Jaký nejvyšší elektrický výkon to může na těch 20ti metrech unést?

Jiří Fuksa

To: TRS
Vzhledem k Vašemu zadání, které jste po podrobném zkoumání uvedl je na váš dotaz jednoduchá odpoveď:
U x I = P   (V, A, W)
230 x 16 = 3680
U - Jmenovité fázové napětí sítě
I - max. proud zásuvkového okruhu
P - přenášený výkon

Martin Novák

VRAHU
:'(
16 A na 1mm2
(zle)
jen tise doufam ze si delate srandu.

Pro 1mm2 bych videl jako rozumne zatizeni bez obav o osud toho kabelu tak maximalne 1500W

Karel Pokoseny

Jiří Schwarz

A nezapomeňte na jeden obrovský rozdíl - jiná situace bude, když pohodíte kabel volně po zemi nebo bude viset ve vzduchu, jiné to je když kabel šikovně uložíte "pod koberec" nebo jinak, aby to nekazilo design místnosti a o něčem úplně jiném to je když se využije jen část kabelu a zbytek zůstane natočen na bubnu! Na to pozor!

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

František Leopold

Také mě zajímalo, kolik by toho prodlužovák snesl, tak jsem zkusil trochu počítat:
I jsem trochu "nastřelil" dle odhadu 1.5mm2=10A, 1mm2=6.7 A..
P=U*I=1541W.., Zkusil jsem pak, jestli by při těchto hodnotách vyšel úbytek dle normy 10%...R vedení= ró*L/S=0.017*20*1=0.34 Ohm..R spotř.=230/6,7=34,33 Ohm..Celk.R= 34.33+0,34´34.67 Ohm..UZdroje=R*I=34,67*6,7=232,3V
Úbytek=Uzdr-Uspotř=232.3-230=2.28 V....A vyšlo :) Snad sem někde neudělal chybu, a pokud ano, napište mi za pět :)

František Leopold

To by platilo, pokud by byl prodlužovák rozmotaný celý, jak psal kolega Schwarz..Pokud by byl natočen na bubnu, bylo by I i P rozhodně menši..

Miloslav Janoušek

Tentokrát se hasiči ve zprávě o příčině požáru určitě trefí.    :)    :D

Petr Doležal

To TRS:
A díval jste se pozorně ? Proudový údaj bývá napsán na zásuvce či příbalu.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Jiří Fuksa

Zajímavá odborná diskuse nad neexistujícími vstupními údaji.
Nebo jsem snad někde v zadání přehlédl uvedené údaje:
výrobce kabelu, typ kabelu, druh izolace, okolní teplota, způsob uložení, druh proudu atd.?
Nebo se snad podíval třeba pan Novák do katalogu např. firmy  DDA spol. s r.o., než "někoho" oslovil "vrahu"?
Ještě, že kolega Doležal to vzal za správný konec.

Fuk Tomáš

Quote from: františek leopold on 31.12.2007, 09:34
Také mě zajímalo, kolik by toho prodlužovák snesl, tak jsem zkusil trochu počítat:
I jsem trochu "nastřelil" dle odhadu 1.5mm2=10A, 1mm2=6.7 A..
P=U*I=1541W.., Zkusil jsem pak, jestli by při těchto hodnotách vyšel úbytek dle normy 10%...R vedení= ró*L/S=0.017*20*1=0.34 Ohm..R spotř.=230/6,7=34,33 Ohm..Celk.R= 34.33+0,34´34.67 Ohm..UZdroje=R*I=34,67*6,7=232,3V
Úbytek=Uzdr-Uspotř=232.3-230=2.28 V....A vyšlo :) Snad sem někde neudělal chybu, a pokud ano, napište mi za pět :)

No, řekněme za 3-
Těch 20m musíte počítat 2x, tam a zpátky. Takže úbytek napětí při 6,7A bude 4,56V tj. 2% z 230V.
Také mám doma takový kousek. Na vidlici je vylisováno "10/16A 250V". Na zásuvce "16/250~". Nerozebiratelné, zalisované.
Na přiložené nudličce papíru "max. 10A 250V". Na cedulce od výrobce/dovozce "250V max. 6A". Správně je zřejmě až ten poslední údaj, ale kdo si nechává takovou ceduli, která je součástí obalu?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Lada Cisar

www.munos.cz

ja mam od nich tedka pred sebou civku 25m  HO5VV-F3G1

230V/10A  , stoceny 900W, rozmotany 2300W

Martin Novák

No prominte pane Fukso, ale pro kabel 1mm2 je 16A prilis NEZAVISLE na vyrobci, teplote nebo zpusobu ulozeni.

František Leopold

To Fuk: Díky za upozornění, jasně že zpátky..tak to vypadá, když člověk počítá zbrkle (wall)

Jiří Fuksa

To: Novák
Naštěstí proudové zatížení vodičů udává výrobce, aby jej elektrikář nemusel odhadovat.

Radim Strycharski

Jak může někdo prodávat 20 m prodlužovák 3x1 mm2?
§3526 ČSN 340350: "Prodlužovací pohyblivé přívody určené pro domácnost mohou mít největší délku 5 m při průřezu vodičů 1 mm2 a jmenovitém proudu 10 A."
A kdyby se náhodou jednalo o větší délku (a tudíž ne o domácnost), tak se tam může pustit max. 6 A.

Jaroslav Hrůza

no koukáM, že mne někdo předběhl, před nedávnem jsem byl na naší provizorní hasičárně a zpotil se az na ... po tom, co jsem našel na prodlužováku, asi 10m dlouhej, přímotom 2kW a tohle celé dvakrát. Jestli ta prodlužka má 3x1mm2 si ani nejsem jistej, protože to je tlustý jak moje tkanička v botech. Když byl ten kabel smotanej, tak jsem na něm neudržel hřbet ruky!!

HLAVNÍ OTÁZKA CO SE S TÍM DÁ DĚLAT, KDYŽ TAKOVEJ KABEL POŘÍDÍ KAŽDEJ V SUPERMARKETU  (zle)  (zle)  (zle)  (zle)  (zle)

tohle už je snad obecný ohrožení!!!!

Martin Novák

Quote from: Jiří Fuksa on 03.01.2008, 01:59
To: Novák
Naštěstí proudové zatížení vodičů udává výrobce, aby jej elektrikář nemusel odhadovat.

Skutecne D_E_K_U_J_I za pouceni. Jeste snad kdyby jste mi naznacil jmeno vyrobce, ktery pro CYSY kabel 3x 1mm2 garantuje proud 16A (tedy krome tin-tan-tong industries, kteri vam zagarantuji naprosto cokoli bez ohledu na fyzikalni zakony platne v teto casti vesmiru...).