• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak napojit více garáží na jeden elektroměr?

Started by R. Kubín, 12.02.2008, 21:35

previous topic - next topic

R. Kubín

12.02.2008, 21:35 Last Edit: 27.02.2008, 19:02 by Administrátor fóra, čistič
Bydlím v bytovém době o 8 bytových jednotkách.

3 z nás staví garaže na pozemku domu cca 10m od domu.
Chceme do nich zavést elektřinu.

Máme to naplánováno takto: z elektroměrového rozvaděče napojit na odvodu do bytu pod řadovou svorku odvodní vodiče do garáží, aby se nemuselo zbytečně platit za další elměrnebo pracně řešit odpočty.

Zajímá mě průřez a počet vodičů.
Jistič 3x20A, přívod do bytu 5Cx6. 400V nepotřebujeme.
Stačí světlo a zásuvka.
Poraďte prosím někdo způsob připojení.

Jaroslav Hasala

12.02.2008, 22:03 #1 Last Edit: 12.02.2008, 22:26 by Jaroslav Hasala
Elektroměrové rozvaděče pro více elektroměrů mají obvykle ve spodní části jističe před elektroměrem, ve středové části elektroměry a v horní (nezaplombované) části jsou svorky pro připojení odvodních kabelů.
Pokud je to takhle nějak, potom je možnost osadit do horní, nezaplombované části na vývod zdvojené svorky (s propojkou) a přes nějaký jistič napojit kabel ke garáži.
Jaký jistič použít, to už si musíte určit sami, podle potřeb.
Na světlo + zásuvku by byl asi dostatečný jistič 1x 16A, a kabel CYKY 3Cx 2,5. Nicméně určitě by bylo vhodné jít s kabelem o dimenzi výše - tedy CYKY 3Cx 4.
Osobně bych tam dal pětivodičový kabel, i když by měl být nyní zapojen jen jednofázově - např. CYKY 5Cx 4, člověk nikdy neví, co se mu někdy může hodit ...

Zkuste blíže popsat ten elektroměrový rozvaděč, popř. sem dejte jeho foto.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jan Franěk

Souhlasím s p. Hasalou. Doporučuji dát kabel 5Cx4mmm CYKY.V případě potřeby je pak možnost použít i 400V.
Jinak pro tento doporučený kabel nepotřebujete žádné další jištění. 20A vyhovuje vzhledem k malé vzdálenosti od bytů.
Ale v garážích odjistěte okruhy zvlášť (zás. 16A  , sv. 6A -  dle potřeby)

Ale s tím měřením elektřiny. Doporučoval bych použít elektroměry na podružné měření.Mnoho kamarádů se rozešlo kvůli neshodám o placení za odběr.(ne každý má stejnou spotřebu)
Cena za elektroměry není nijak závratná.Předpokládám , že napojení je z bytu jednoho z vás. Tak stačí jen dva el.měry. Místní elektrikář vám podá podrobnější informace.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Vojtěch Běhunčík

Cena za elektroměry není sice nijak závratná, avšak je třeba upozornit majitele garáží, že tyto odpočtové elektroměry mají vlastní spotřebu a ta se započítá do nákladů, měřených hlavním elektroměrem.
Tedy budou muset zaplatit spotřebu odpočtových elektroměrů, i když sami nic nespotřebovali.

Pavel Horský

TO Běhunčík: a ta vlastní spotřeba elektroměrů je tak závratná, že stojí za zmínku?
Myslím si, že by celý problém vyřešila řádně zpracovaná projektová dokumentace, která by ostatně měla být přiložená i k výchozí revizi. Co vy na to?
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Zdenek Hejčl

Poslal: Pavel Horský  Posláno: Dnes v 18:34 

a ta vlastní spotřeba elektroměrů je tak závratná, že stojí za zmínku?
Ano stojí za zmínku je to řádově v 5% a budou-li 3, tak máte hnedle 15% spotřeby a lidé se dokáží rozhádat i o menší peníz.  ;)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

dolac

Quote from: Zdenek Hejčl on 13.02.2008, 20:11
Poslal: Pavel Horský  Posláno: Dnes v 18:34 

a ta vlastní spotřeba elektroměrů je tak závratná, že stojí za zmínku?
Ano stojí za zmínku je to řádově v 5% a budou-li 3, tak máte hnedle 15% spotřeby a lidé se dokáží rozhádat i o menší peníz.  ;)

5% z čoho? Zabudol ste uviesť. Pokiaľ sa dobré pamätám , nemalo by to byť viac ako 2W. Alebo ešte menej?   

dolac

Neviem ako vy, ale ja som to pochopil tak, že každý majiteľ garáže sa pripojí na vlastný elektromer v dome. Teda 3 káble, každý k vlastnej garáži a odpadne nejaké podružné meranie.   

Jura Krikl

Quote from: Zdenek Hejčl on 13.02.2008, 20:11

Procenta se daji sčítat?
Pokud ma něco ztrátu, tak k příkonu či vykonu. A pokud mi natočí 1 elektroměr 3KW = ztrata 90W
To je stejne, když mi natočí 3 elektroměry po 1kW - tzn 3x 30W.
Nebo to bylo myšleno jinak?
Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)

Rozmahel Vladimír

Vlastní spotřeba elektroměru je spotřeba jeho napěťových cívek. Ta je cca 5VA a ne 5%. Spotřeba tak je cca 44kWh/rok. Vyjádřeno v Kč při ceně cca 4Kč/kWh cca 176 Kč/rok, při dvojtarifu ještě méně. Kdo chce šetřit postačí osadit HJ před el.měrem garáže a mimo provoz vypínat.

Zdenek Hejčl

Omlouvám se  za překlep - nešťastná %.  (zle)
Ale mělo to být správně ve W.  ;)
Spotřeba jedné civky elektroměru je 10W a 3 fáz. elektroměru je to 30W - toto platí pro mechanické elektroměry.
U elektronických je to 1 W a 3W , tam záleží na výrobci a provedení. Liší se nepatrně ve vlastní spotřebě.
Tak se dostáváme do jiných čísel o vlastní spotřebě podružného elektroměru.
Tolik na vysvětlenou s mým překlepem.

Rozmahel Vladimír

Nechci se přít, ale 30W je už dost slušné topítko. Myslím že je to moc.
30W má tak cívka stykače.

Petr Doležal

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Zdenek Hejčl

14.02.2008, 16:01 #13 Last Edit: 14.02.2008, 16:13 by Zdenek Hejčl
Tyto podklady mám z kalibračního a cejchovního střediska elektroměrů - proto nemám důvod jim nevěřit.  ;)
Tak jsem koukl na stránky  avizované kolegou Doležalem  a tam je 0,8-1,3 W ztráta v napěťové cívce. Tak nezbude nic jiného než VZÍT KALIBROVANÝ WATTMETR A ZMĚŘIT.  (whist)

dolac

Quote from: Zdenek Hejčl on 14.02.2008, 13:35
Spotřeba jedné civky elektroměru je 10W a 3 fáz. elektroměru je to 30W - toto platí pro mechanické elektroměry.
U elektronických je to 1 W a 3W , tam záleží na výrobci a provedení. Liší se nepatrně ve vlastní spotřebě.

Takže ešte raz, pre istotu, najbežnejšie elektromery Krížik:
http://www.elektromery.com/soubory/ETsl.pdf
1-fázove - 1W
3-fázové - 4,8W

R. Kubín

Hasala: Díky moc za radu. Já jsem elektrikář, jen mě zajímal názor kolegů, protože i můj revizní technik si nebyl jist a poradil mi tuto diskuzi.
Garáže se budou napojovat z jednotlivých elměrů účastníků, není potřeba odpočet (tuto problematiku vlastní spotřeby znám), do garáže umístím rozvaděč, kde odjistím jednotlivé okruhy, použiji po vaší radě 5Cx4 a zdvojené řadové svorky. Elměr rozvaděč jste přesně vystihl. Díky za radu všem, zase jsem o něco chytřejší.

Miroslav Zuna

spotřeba elektroměru je pořád menší,něž případné topidlo,které začne využívat bezohledný nájemník.Řešil jsem případ,kde byl v činžáku byt s nobčany a ti se napojili ne schodišťák chodby.za jeden rok udělali při sazbě D01 účet za 170.000,- Kč.Už ve dvou případech se mi vyplatilo sjednat na společné prostory domu sazbu D45.

Fuk Tomáš

Quote from: Zdenek Hejčl on 14.02.2008, 13:35
Tak se dostáváme do jiných čísel o vlastní spotřebě podružného elektroměru.
Tolik na vysvětlenou s mým překlepem.

Koupil jsem dnes 1-fázový elektromechanický elektroměr (1 modul na DIN liště)
Wertor DDS-1Y-18M model 9901M, vlastní spotřeba 0,4 W.
http://www.elektromery.com/Jednofazove-elektromery-na-DIN-74-83/Elektromer-WERTOR/MANELER-9901M,--prime-mereni-5-45-A-30.html

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)