• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 16:46

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Najdeš řesení?

Started by Stanislav Školník, 17.04.2008, 17:32

previous topic - next topic

Stanislav Školník

Zdravím a omlouvám se pokud totoněkoho zvedne ze židle že to sem nepatří.

Dnes přišla moje dcera a dala mi vyřešit zajímavý úkol.
Představte si místnost bez oken a jedny dveře a v místnosti umístneny tři žárovky ovládané z venku třemi vypínači (jedna žárovka jeden vypívač). Vypínače jsou umístneny kde není vydět do místnosti.

Otázka zní: zjisti který vypínač spíná kterou žárovku a můžeš vstoupit nebo podívat jen jednou do mídtnosi?

Já jsem si to namaloval jako obrázek a přemýšlel a asi po pěti minutách přišel na řešení.

A co vy?  :-\

Jan Hrádek

Řekl bych že : jeden vypínač nechám vypnutý = zhaslá žárovka která je studená , druhý vypínač zapnu =  druhá žárovka která svítí , třetí vypínač zapnu na chvíli = třetí žárovka která je teplá.  (dance)

Stanislav Školník

Ondřej Kaller

To hrádek: V jednoduchosti je genialita!! Gratuluju!!
Já bych taky sepnul 2 žárovky ale v místnosti bych jednu zničil a pak změřil prou na vypínači třeba klešťákem.  :) Uznávám však že Vaše řešení je chytřejší!

Jan Hrádek

Jak jsem přečet tu otázku, tak mě nějak bliklo a bylo to na světě HI ;D

Petr Doležal

Já chtěl rozsvítit dvě a při odchodu jednu svítící vyšroubovat a mrknout se na elektroměr při postupném vypínáni těch dvou.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Stanislav Školník

Stanislav Školník

To Doležal ale Holky na gymplu?

Petr Doležal

No jo, profesionální deformace.  :(
Ale ty holky nejsou na gymplu, ale Holky z gymplu (zpívající bubeník Vítězslav Vávra)

Fuk Tomáš

Quote from: Petr Doležal on 17.04.2008, 18:19
Já chtěl rozsvítit dvě a při odchodu jednu svítící vyšroubovat a mrknout se na elektroměr při postupném vypínáni těch dvou.

Klešťový ampérmetr, elektroměr, vadasku i doutnavkovou zkoušečku bych považoval za nepovolené pomůcky. Já bych sundal deklíky vypínačů (každý správný muž má u sebe nůž) a koukl se, který z nich při cvakání nejiskří  :)
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Kamil Novák

Quote from: Fuk Tomáš on 17.04.2008, 19:11
Já bych sundal deklíky vypínačů (každý správný muž má u sebe nůž)

První typy tzv. velkoplošných vypínačů lze odstranit bohužel i holýma rukama.  :(

Quote from: Fuk Tomáš on 17.04.2008, 19:11
... a koukl se, který z nich při cvakání nejiskří  :)

Tak to odhalíte vypnutý okruh. a co ty dva zbývající ?  ??

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Stanislav Školník

Jistě mi dáte za pravdu že v jednoduchosti je síla a tak řešení pana Jana Hrádka je to nej...

Fuk Tomáš

Quote from: Kamil Novák on 17.04.2008, 19:23
Tak to odhalíte vypnutý okruh. a co ty dva zbývající ?  ??

To už přece popsali předřečníci. Dvě žárovky zapnout, jednu nechat zhasnutou. Pak vstoupit, poznamenat si která nesvítí, a jednu z těch dvou svítících povolit. Pak se vrátit k vypinačům, a zbývá jen zjistit, který z těch dvou zapnutých patří k té vyšroubované žárovce.

Ta metoda popsaná panem Hrádkem: jednu nechat svítit, jednu ohřát a zhasnout a jednu nechat zhasnutou se mi ale líbí nejvíc. (teď vidím, že i panu Školníkovi). Pokud ovšem nejsou žárovky moc vysoko - pak by fungovala jen metoda s demontáží jedné svítící žárovky (pomocí násady od koštěte, případně metáním těžkých předmětů  :D
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Petr Doležal

17.04.2008, 21:11 #13 Last Edit: 17.04.2008, 21:18 by Petr Doležal
Trochu bych zaprotestoval s těmi pomůckami, vadasku a pod. si musím donést, elměr tam už je. Ale mohla by na něm viset nějaká cizí velká zátěž, tím pádem hotovo, nerealizovatelné.
Ale shodneme se v tom, že "Hrádkova" metoda je to pravé. On ten hlavolam nebyl ani tak z fyziky, či elektrotechniky, ale z logiky.
Logická úloha je taky, jak se podělí dva lidé o celý bochník chleba, aby žádný neměl pocit, že je ošizen. Váhu nemají, jen nůž.

Fuk Tomáš

Quote from: Petr Doležal on 17.04.2008, 21:11
Logická úloha je taky, jak se podělí dva lidé o celý bochník chleba, aby žádný neměl pocit, že je ošizen. Váhu nemají, jen nůž.

To není z logiky, ale z psychologie. Jeden bude krájet a ten druhý si bude vybírat.

Petr Doležal

Fuk Tomáš

Quote from: Stanislav Školník on 17.04.2008, 17:32
Představte si místnost bez oken a jedny dveře a v místnosti umístěny tři žárovky ovládané z venku třemi vypínači (jedna žárovka jeden vypínač). Vypínače jsou umístěny kde není vidět do místnosti.
Otázka zní: zjisti, který vypínač spíná kterou žárovku a můžeš vstoupit nebo se podívat jen jednou do místnosti?

Jak jste si jistě uvědomili, výše uvedenými metodami je možno identifikovat těch žárovek 6
(dance)

Rozmahel Vladimír

Quote from: Fuk Tomáš on 17.04.2008, 21:23
...Jeden bude krájet a ten druhý si bude vybírat...

Je tu ještě možnost dát ten chleba někomu třetímu. Potom má první i druhý stoprocentní jistotu, že ten druhý neměl víc.
Pozor, takový postup nelze nazvat charitou.  :D