• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Lze instaloval ochranu, která řeší i případ, kdy se na nuláku objeví přepětí?

Started by Roman Pavlík, 08.06.2008, 16:32

previous topic - next topic

Roman Pavlík

Včera při bouřce k nám po nuláku přitekl proud.
A ne malý.
Tento závěr činím jen jako amatér (revizák má přijít během týdne) a na základě prohlídky přípojky - nulák je vydatně očouzen.
Důsledky jsou zlé - největší problém je poškození přívodního kabelu.

Lze instaloval přepěťovou ochranu, která řeší i případ, kdy se na nuláku objeví proud?

Do včerejška jsem měl ve sloupku s přípojkou instalováno fíčko 0,1 od ABB. Po bouřce se chovalo tak, že nahodit šlo jen při nulové zátěži. Když jsem pak do zásuvky připojil spotřebič, fíčko vypadlo. Zajímavé je, že spotřebiče do 60W fungovaly Logicky jsem usoudil, že fíčko je po smrti a nechal jej vyměnit. Přivolaná elektrofirma jej vyměnila za 0,03, které se však k mémo zděšení chovalo stejně, jen ono limit spotřebiče s posunul někam k jednotkám watů. Moc se bojím, že to znamená, že přívodní kabel je v háji a tedy, že budeme kopat. Můžete mi prosím napsat nějakou hypotézu, co se s tím kabelem mohlo stát? Revizi mám samozřejmě objednanou, dočasně jsem připojen bez fíčka a jsem z toho dost nervózní.

Po tomto víkendu jsem připraven investoval řádově desítky tisíc za účinnou přepěťovou ochranu.

Roman Pavlík

Ještě jsem se chtěl omluvit profesionálům za velmi laické výrazy v předešlém příspěvku. Snad jsem tím nezkreslil podstatu dotazu.

Jirka Š. Svejkovský

1) Ano. Nechte na odborné firmě vypracovat nabídku, není to jednoduchá záležitost. Čelní dodavatelé jsou většinou velmi vstřícní (tím nemyslím velkoobchod bílým zbožím a přepěťovkami :).
2) Při zásahu pravděpodobně došlo k poruše izolačního stavu. Při vyšším zatížení dochází k proražení "slabého" místa a vybavení FI. Pomůže revizák s lokalizací poruchy.
3) Věc vaší pojistné smlouvy - na základě revize. Dodavatel el. energie s tím pravděpodobně nemá nic společného.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Roman Pavlík

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 08.06.2008, 17:33
1) Ano. Nechte na odborné firmě vypracovat nabídku, není to jednoduchá záležitost. Čelní dodavatelé jsou většinou velmi vstřícní (tím nemyslím velkoobchod bílým zbožím a přepěťovkami :).

Můžete mi prosím nějakého čelního dodavatele poradit? Nerad bych naletěl, škody jsou opravdu značné... Z brouzdání po internetu se mi líbil http://www.dehn.cz/. Děkuji.

Jirka Š. Svejkovský

DEHN, HAKEL, SALTEK, SIEMENS, OEZ ... a další. Chce to znát poměry ve vaší síti, vaše konkrétní požadavky a samozřejmě stav vaší peněženky  8)

Mařík Pavel

Pane Pavlíku, DEHN je velmi dobrá volba, i když ne z nejlevnějších. Těžko vám ale doporučit odborníka, když nemáte vyplněnu lokalitu výskytu  ;)

J. Suchý

Vážený pane Pavlíku,

moje doporučení zní - nejprve investujte několik stovek korun do důkladné revize Vaší elektroinstalace. Příčina Vašich problémů během bouřky může být právě v kvalitě elektroinstalace. Bez tohoto posouzení může pro vás být instalace přepěťové ochrany zklamáním.
Přepěťová ochrana musí být komplexní, tedy musí být chráněny všechny vodiče, nejen vodič N. Optimální volbou je kombinovaná přepěťová ochrana SALTEK FLP-B+C GE 3+1, kdy jsou chráněny všechny vstupující vodiče.
Pokud potřebujete další informace a radu, neváhejte kontaktovat podpora@saltek.cz, naši oborníci vám poradí.

Přeji hezký zbytek dne

Jaromír Suchý

Roman Pavlík

Revizi mám samozřejmě objednanou. Nic převratného ale nečekám, jedná se o dva roky starou novostavbu. Stejně jako já jsou postiženi sousedi v okolí - odešla jim (podobně jako mně) elektronika v kotlech, EZS, motorové pohony vrat, jednomu sklokeramická deska atp. Já jediný měl tu smůlu, že je zřejmě poškozen i přívodní kabel.

K lokalitě: Je to Brno-venkov, dům stojí na kopci u lesa, nad ním je jen maličká vodárna a dál políčka. Cca 300 metrů od nás pokračuje výstavba.

Moje požadavky:
1) ochrana domu předpožárem 
2) ochrana elektroinstalace - ten poškozený přívodní kabel mi vadí nejvíc, bojím se, že to bude znamenat sekání...
3) ochrna spotřebičů typu kotel, motorový pohon vrat, atp.
4) alespoň doporučení pro ochranu elektroniky - teď ji zcela jistě připojím přes UPS, ale 200kA asi UPS neustojí...

K penězům:
Škody z pátku odhaduji na 40.000 - 50.000 Kč, za smysluplnou proto považuji investici kolem 20.000,- Kč.

K těm značkám - taky se mi líbil moeller, SP-B+C/3, SPC-S-20/280/3 a něco k zásůvkám s elektronikou + UPS.  Mohu moellera zařadit mezi profi řešení?

Jan Hájek

Rozhodně doporučuji DEHN  ::).
Pokud se mrknete na www.kniSka.eu, stáhnete si KníŠku 2.0, tak se budete v problematice orientovat alespoň tak, že vás nenapálí.
Pokud to budete potřebovat probrat, jsem vám k dispozici, cinkněte mi.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Michael Holaň

Pokud vám mohu poradit z praxe, tak podpořím pana Hájka. DEHn totiž má "energetickou " selektivitu, čili stahuje do země nejprve energii a pak teprve přepětí. Tím máte zaručeno, že vám energie blesku nebo přepětí nebude běhat po instalaci.

Jiří Schwarz

Škoda, že v původním příspěvku nejsou uvedeny některé podrobnosti o objektu, přípojce, hromosvodu, provedení nebo neprovedení hlavního ochranného pospojování.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jaroslav Hasala

Co se týká toho vypadávajícího chrániče, nemusí to mít žádnou souvislost s přívodním kabelem.
Tímto způsobem se to chová také v případě, pokud je někde spojený N a PE.
Při tom přepětí se mohlo něco "prošvihnout" ...
Rozhodně je nutná prohlídka nebo lépe revize instalace.
Problém se dá najít celkem jednoduše, měřením izolačních stavů.

BTW, pokud chránič nejde zapnout, málokdy to znamená, že je chránič vadný, takřka vždy je problém v instalaci.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jirka Š. Svejkovský

2Hájek/Suchý: Tak tomu se říká konkurenční boj!  ;D (jednicka)

Jan Hájek

Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Jirka Š. Svejkovský

Samozřejmě, nemyslím tím nekalou soutěž :)) Kdyby se tak chovali všichni ... (beach)

Jaromír Suchý

,,ochrana domu před požárem"
Instalujte si kvalitní hromosvod! Přepěťová ochrana má jinou funkci.

,,ochrana elektroinstalace, ochrana spotřebičů a elektroniky"

Komplexní přepěťová ochrana! Nelze doporučit instalaci pouze přepěťové ochrany mezi N-PE. Připojení elektroniky přes UPS vám k ochraně před přepětím moc nepomůže. V moderních UPS je instalována pouze doplňková přepěťová ochrana ve formě varistoru. Bez instalace ochran typu 1 a 2, nejlépe kombinované v jednom přístroji se neobejdete.

,,Ten poškozený přívodní kabel mi vadí nejvíc, bojím se, že to bude znamenat sekání"
K posouzení příčiny, proč byl kabel poškozen přepětím, byla by nutná místní prohlídka. Přes nulák tekl pravděpodobně součtový bleskový proud, a proto byl poškozen. Záleží na tom, kde je rozdělen PEN na N a PE, jaký má průřez, jak dlouhé je vedení z místa rozdělení k místu poškození, atd.

,,Škody z pátku odhaduji na 40.000 - 50.000 Kč, za smysluplnou proto považuji investici kolem 20.000,- Kč."
Pokud do toho nepočítáte instalaci hromosvodu, tak se do rozpočtu 20-25tis můžete vejít. Záleží na velikosti stavby a dalších aspektech.

,,K těm značkám - taky se mi líbil moeller, SP-B+C/3, SPC-S-20/280/3 a něco k zásuvkám s elektronikou + UPS. Mohu moellera zařadit mezi profi řešení?"

Kvalita výrobků evropských výrobců je víceméně vyrovnaná, do toho samozřejmě počítám i naší firmu SALTEK. Je to jako s auty, někdo dá přednost ŠKODA OCTAVIA, někdo preferuje Mercedes, poslouží obě.

Návrh a instalaci přepěťových ochran byste měl svěřit odborníkům, zvlášť když váš dům stojí na kopci  8) a opodál je vodárna  ??.

Pokud nám na naši podporu pošlete na vás kontakt, spojíse s Vámi místní odborník a pomůže vám. Pro objektivnost dodávám, že používá přepěťové ochrany všech kvlitních výrobců dostupných na českém trhu a bude jen na vás, koho si vyberete.  :)

Jaromír Suchý

Reakci ještě zaslouží tvrzení pana Michaela Holaně. Tvrdí totiž, že jeden z výrobců přepěťových ochran má
"energetickou " selektivitu, čili stahuje do země nejprve energii a pak teprve přepětí. Tím máte zaručeno, že vám energie blesku nebo přepětí nebude běhat po instalaci.

Tak o tom jsem ještě neslyšel. Budu muset znovu otevřít učebnice fyziky. Nic ve zlém, ale to opravdu není možné. Fyzikální principy platí stejné pro všechny i pro výrobce přepěťových ochran.

Pokud se chce dozvědět víc o tom, jak fungují přepěťové ochrany, přijďte na naše školení. Koná se každý týden!

Rozmahel Vladimír

Naprosto s Vámi souhlasím, asi se jednalo o zkreslený názor.
Zdravím do Mosky, Vodky Nět?  :D :D