• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 23:55

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Zase bude nové označení kabelů? Zruší se "A, B"?

Started by ... z davu semináře, 01.10.2005, 21:30

previous topic - next topic

... z davu semináře

kolegové elektrikáři dozvědel jsem se ža bude nové označení kabelů a že se ruší "B"A" označení místo toho bude pouze "D" je to pravda? dík M.Provazník Z davu semináře  1.10.2005 21:30

Otakar Dosbaba

Dejme tomu, že pro přehlednost si zapamatuji, že u pevně instalovaných kabelů značí písmeno "O", podobné číslici 0, že zde není zelenožlutý PE vodič. "J" naopak že tam "Je". Obdobně u šňůr "X" značí PE "vyškrtnuto" - není tam a "G" (podobné např. 3"C" ), že tam je. Dobrá. Pak ale bude matoucí informace, že "3-O" není obdobou dřívější 3D ale 3A, která je značena bez písmene. Logice by spíše odpovídalo značení obrácené: 3-O=3D, 3=3A (i bez modré N). Obdobně v případě kabelů s PE žílou. Pamatovat si při odvozování typu ještě to, že méně často používané kabely 3D a 4C jako by byly do nového označení zařazeny později, tak na ně nezbylo již použité nové označení 3-O které již schlamstl 3A kabel nebo 4-J po 4B kabelu, pro který by bylo zapamatovatelnější označení 4 (není zde modrá)způsobí asi docela chaos. Pohyblivá šňůra 4-G může být pak jak 4B tak 4C. Nezdá se mi nové označení moc přínosné, když už, tak to mohlo být propracováno v EU lépe. Vím ale, že napsat tento příspěvek je asi vše, co mohu v této věci dělat...

Petr Doležal

Já nevím, ale pokud nevymře "stará garda" prodejců, zásobovačů a montérů, budu v projektu (samozřejmě pro stavby na území ČR) uvádět "alikvótní kabel za CYKY 5Cx...." apod. České (československé), jednoduché označení nemělo a nemá chybu

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Miloslav Janoušek

Asi proto, že to nemá chybu, se to musí změnit. Nějakou činnost musí tam "nahoře" občas vykázat.

Karel Libušák

Pláčete dobře, ale na špatném hrobě. Kabely už jsou značené novým značením a ti, kdo odmítají tuto realitu přijmout, narazí. Je mi jasné, že ke všem zmatkům a chybám v projektech přibudou ještě zmatky ve značení kabelů. Napadlo někdy někoho z vás tvrdohlavých projektantů, že se sami připravujete o práci? Pracuji ve firmě, která obchoduje s elektroinstalačním materiálem. Dnes a denně se potýkám s projekty podobných tvrdohlavců, kteří ignorují měnící se normy a označení a zapisují do svých projektů neexistující vypínače, přístroje a teď tedy i kabely. Jsou to lidé, kteří do projektu dají cokoli, jen aby mohli shrábnout penízky a o realizaci už se nestarají.
Jak dlouho myslíte, že budou zákazníci zadávat práci projektantům, kteří plodí nesmyslné a nerealizovatelné projekty?
Já se přiznávám, že tlačím na zákazníky, aby takové tvrdohlavce ignorovali. A přitvrdím.
Zdraví Karel Libušák

Pavel Horský

To Libušák: co myslíte tím,starat se o realizaci?Snad nemyslíte vážně,že by se měl projektant starat o provedení samotné zakázky.Pokud se nepletu tak od toho je tu stavební dozor.S projektantem se řeší jen určité neshody a změny,ale v oboru elektro si to většinou sám vyřeší šikovný zhotovitel a sám změnu zakreslí do PD.
K novému značení kabelů- budem se s tím muset smířit.Je třeba si uvědomit,že s tím prostě nikdo nic nenadělá.

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Kostka

To: Karel Libušák
Já bych to ze své pozice viděl právě opačně.
Když firma, která dodává materiál, neví co to je CYKY 5Cx.. nebo se tváří, že staré označení vypínače, přístroje mebo kabelu je problém, pak už je to jen její problém. Můj už nebude. Na takovou firmu se již nikdy neobrátím. Naštěstí velké a solidní firmy nabídnou, bez keců, stejný výrobek s novým značením. V jejich katalogu je uveden i starý název. Žádný problém.
Profíci si navzájem rozumí.

Petr Doležal

Přesně tak. Až si budu např.kupovat 5000 m kabelu ve starých kódech, kdo mě z prodejců odmítne ?

Otakar Dosbaba

Zvyk je železná košile a naše staré značení je mi o hodně bližší. Do PD u situaček uvádím toto staré značení pro lepší přehled. V tabulce výpisu materiálu pak přiřazuji k příslušnému vedení (WL..., WS... a pod.) nové značení a hned v dalším sloupci pro orientaci značení staré. V excelu to moc práce navíc nedá.

Petr Moravec

Ať žije unie hurááááá
Proč se logické a tím jednoduché věci neučí unie od nás? Já to vím. Protože si to nikdo z legislativců neprohlídne, nerozumí, nezájem, němci to mají určitě lepší a basta fidli.
Ještě že alespoň fyzikální zákony snad budou platit.
Ty tak snadno nikdo nezmrví.
No nic takový úlet, snad se to zase naučíme co také jiného že.

Petr Doležal

Taky koukám, že se jaksi nenašlo označení pro 3b

Otakar Dosbaba

Nedovedu si zrovna moc reálně představit, jak okolní státy EU, především ale němci, přebírají nějaké naše, byť i sebelepší technické normy či značení dle z jejich pohledu "zaostalého československa". Vzhledem k tomu, že jsme v EU outsideři, asi s tím naši zastupující politici těžko něco udělají i kdyby náhodou o dané problematice něco věděli. Pak se, obrazně řečeno, může vyhandlovat převzetí systému SHUKO za nějaký jiný neelektrotechnický ústupek z opačné strany.

Petr Doležal

Čím více nad tím přemýšlím, tím více se mi to nelíbí. Protože:
1. Kromě fázových vodičů máme dva ,,extrovní", modrý a žlutozelený. Oba mohou, ale nemusí být v kabelu obsaženy, neboli ano nebo ne. Z kombinatoriky je to 2*2=4 možné případy. Proto v ČR byly 4 písmena,
A až D.
2. U třeba ,,pevných"kabelů jsou písmena jen dvě
(O a J) tudíž nemohou tento fakt z podstaty věci postihnout. Třetí varianta, vzniklá vynecháním písmena, může dokonce vést k chybám (nebylo písmeno třeba jen zapomenuto ? A nebo opravdu chcete kabel bez O či J ?)
3. Když kód žil je písmenový a tím odlišitelný od počtu žil, nebyl zaveden oddělovací znak jako teď
(-). Proč ? Zbytečně narůstá znaková délka kódu.
4. A do objednávky kabelu kód 4 (dříve 4C) budu muset psát, že to je aplikace na připojení dvouobvodového kovového lustru ? (viz pozn. *) v tabulce kódů).
5. A když budu připojovat trafo 2x380/x V v kovové bedně, tak namísto kabelu 3B musím použít 4-J a jedna žíla nezapojena ?   Čtvrtina ceny kabelu znehodnocena ?
6. Je výše uvedené logické, naši zástupci v různých elektrotechnických eurokomisích ?

Otakar Dosbaba

Mám za to, že se pomlčka mezi těmito znaky neuvádí. Nepochopil jsem ale, proč mají jiné značení (O,J) pevné kabely, zatímco šňůry, či ohebné lanované kabely X,G pro vyjádření stejné informace. Přece typ, vlastnosti a provedení izolace a jader kabelu udává souhrn předchozích znaků. Na jednom místě se informace zdvojuje, aby se na druhé straně požadovaných informací nedostávalo a pro jistotu bylo zapamatování a odvozování komplikovanější.

Ták, to jsme si pěkně postěžovali. Docela bych rád, aby tyto názory brzy převálcoval pádnými argumenty někdo z oněch zástupců různých elektrotechnických eurokomisí, jenže to by musel někdo z nich tyto diskuze číst, o čemž si skoro žádné naděje nedělám. Schválně...

Petr Moravec

Normálně jsem chtěl ještě něco doplnit, ale moje autocenzura zapracovala, tak z toho zbylo jen toto.
Au ouvej jejejeje no toto.
zbytek jsem si celý vymazal, (nemá to fakt asi cenu).

Jaroslav Hasala

Stejně jsem přesvědčen, že bez ohledu na nové značení bude většina elektrikářů stále používat staré značení, rozumní výrobci se také nebudou bránit používat nové i staré označení současně.

Petr Kavalec

To znamená , že kabel CYKY 2Ax1,5 se přestane prodávat a na místo toho budu muset použít kabel CYKY-O 3x1,5 ?