• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:04

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je mozne zvysit prurez zapojenim vice paralelnich vodicu v jednom kabelu?

Started by Petr Studnička, 12.10.2005, 20:43

previous topic - next topic

Petr Studnička

Prosim o konzultaci k dane situaci: v omitce je instalovan kabel CYKY 4Bx1,5 mm2. Chteli bychom ho vyuzit pro napojeni prutokoveho ohrivace 5,5 kW s tim, ze vyssi prurez docilime pararelnim spojenim vodicu, ale nejsme si vubec jisti zda to je dovoleno?

Jan Alin

Myslím že to není nejvhodnější řešení. Nedáte dohromady buď průžez nebo barvy vodičů. Možná by se vyplatilo spočítat jestli na tento druh zatížení nestačí ta 1,5. Ale vůbec nejvhodnější by bylo natáhnout nový kabel. Vždycky když jsem udělal nějaký kompromis tak jsem na to doplatil.

Jaroslav Kořínek

Není dovoleno! Prostudujte si normy. Pracujte s cílem CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.

Štefan Beláň

Tady není co spočítat, pro 5,5kW musí být jištění 25A a tak 1,5mm2 je hned na první pohled nesmysl.

Chránič chrání - jistič jistí.

Jan Alin

U průtokového ohřívače doma je možné předpokládat zatížení velice zřídka a na krátký čas (pokud je to doma). V praxi by to nejspíš vydrželo ale jak už jsem psal, stejně to nevidím jako nejvhodnější řešení. Prostě bych ten kabel vyměnil.

Mirko Holásek

Pokud použijete 3-fázový průtokový ohřívač na jištění 3*10A tak to bude bez problémů. ETA přesně 5,5 kW vyráběla. Nevím jestli ho mají ještě v sortimentu, ale možná by se ještě dal sehnat.

Štefan Beláň

TO: Holásek

Vaše odpověď je zcela mimo otázku položenou v úvodu!

Štefan Beláň

TO: Studnička

Osobně jsem obdobný případ řešil také u ohřívače Atmor 5,5kW/230V. Byl tam ale kabel CYKY  5Cx1,5mm2 a chránič. Zeleno/žlutý zůstal jako vodič PE, modrý+hnědý jako N a černý+černý jako L. Ve vašem případě bude asi  problém s vodičem PEN a  impedancí smyčky z hlediska ochrany samočinným odpojením. V tomto případě (TN-C) bych to určitě neprováděl.

P.S. Bylo to řešení z nouze!

Marián Nomilner

To: Beláň

Toto riešenie bolo naozaj iba "núdzové", lebo prierez ochranného vodiča PE (1,5 mm2) pri použití krajných vodičov 2 x 1,5 mm2 = 3 mm2 nevyhovuje ustanoveniu čl. 543.1.2 STN (ČSN) 33 2000-5-54, podľa ktorého prierez ochranného vodiča nesmie byť menší ako je uvedené v tab. 54F.

Možno takéto riešenie, ktoré je v rozpore s normou, vôbec tolerovať?  

Marián Nomilner

Na doplnenie: zabudol som uviesť, že kontrolným výpočtom podľa čl. 543.1.1 mi vyšla hodnota vyššia ako 1,5 mm2...

Štefan Beláň

TO: Nomilner

Jedna věc je normy znát a druhá je jim rozumět. Asi jste přehlédl, že je v obvodu proudový chránič.

Co myslíte - jak velký zkratový proud bude v ochranném vodiči PE a hlavně jak dlouho? Opravdu si myslíte, že pro proudový chránič (v tomto případě 30mA) je vodič CY-1,5mm2 nevyhovující?

Petr Moravec

TO: Beláň
Zkratový proud bude dán impedancí poruchové smyčky ovšem ten čas bude opravdu krátký :-).

Marián Nomilner

Použitie prúdového chrániča som skutočne prehliadol! Uvažoval som so skratovým prúdom, a preto som sa dosť čudoval... Prepáčte!

Jiří Fuksa

To Beláň
 Pochopil jsem Vaše řešení ze dne 13.10. 11.24 hod, které sám nazýváte řešení z nouze. Můžete mi však upřesnit z čeho pak vychází Vaše tvrzení ze stejného dne v 13.26 hod, kdy trváte na skutečnosti, že vodič PE za proudovým chráničem může být ve Vámi použitém případě 1/2 průřezu fázového vodiče? Nebo platí tabulka 41 nn ČSN 33200-4-41?

Štefan Beláň

TO: Fuksa

Kdyby jste pozorně četl příspěvky p. Nomilnera, tak již víte odpověď.  Je to tam uvedené.

Ochranné vodiče se dimenzují zjednodušeně podle tabulek a v nouzi podle výpočtu tak, aby byla zajištěná funkce ochrany, v tomto případě  samočinným odpojením chráničem.  Můj názor  vychází z ČSN 33 2000-5-54, čl. 543.1 - Nejmenší průřezy ochranných vodičů, kde je uvedeno:

Průřezy ochranných vodičů musí být  buď

- počítány podle 543.1.1., nebo

- vybrány podle 543.1.2

Jiří Fuksa

Díky za váš zájem, přesto ještě zkusím oponovat.
Když už jsme u ČSN 33200-5-54, co článek 543.1.2. a následná tabulka 54F ?

Jiří Buchar

Bohužel naše normy nepovolují slevy z použití proud. chrániče a tak je třeba resp. potřebnou tl. ochraného vodiče (dle již zmíněné tabulky).

Popisované řešení je funkční, v žádném případě pak odpovídající ČSN 33200-5-54.

Nejjednoduší řešení je kabel vyměnit, popř zajistit příkon jiným přívodem.

Jiří Buchar

EU norma na to pamatuje přímo a povoleno to je za předpokladu zajištění rychlého odpojení  spotřebiče v případě zkratu...