• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:04

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaká je rozumná rezerva modulů v rozvaděči?

Started by Martin Kafka, 18.05.2009, 15:49

previous topic - next topic

Štefan Beláň

Co se týče označovaní vodičů a svorek, tak tento požadavek byl a je i v mnoha jiných normách. Osobně pokládám při revizi označování všeobecně za důležitý požadavek norem a pokud není označení, uvádím to v závadách.

Uvedu proto ještě jeden příklad z normy, který se týká revizí. (norm)

PS: Už ale končím, protože to není předmětem otázky a tyto informace se zbytečně ztratí. :-\
Chránič chrání - jistič jistí.

Robert Vozka

Velikost rozvaděče pro rodinný dům může být velmi různorodá. Asi se tady příliš nevyplatí šetřit na velikosti, na druhé straně u většiny "normálních" lidí se dalších mnoho a mnoho let nebude skoro s jistotou nic přidávat, proto by mohlo stačit cca oněch 10% (toto číslo jsem někde zaslechl).
V nových instalacích je v projektu asi dobré počítat z jednoduchou možností změny přívodu z jednofázového na 3fázový (neboli rezerva u vstupního vypínače/jističe). Rada p. Hájka o násobení rezervy 2 a pak znova je velmi hezká  :D. Když šetřivý investor po pár letech přijde, že chce přeci jenom něco přidat, tak bude  :'(

Rezerva celé jedné řady je asi ideální, ale na druhou stranu může investoř řvát, že chce, aby rozvaděč co nejmenší a nezabíral cenné místo. Jestli je ale investor hračička, může časem (až došetří) chtít různé dodělávky (centrální zhasínání, přepěťpvé ochany atd). S větším rozvaděčem se také určitě lépe a pohodlněji pracuje.

Můj příklad: také rodinný dům (už jsem někdy někde psal),
půda (předělaná na garsonku) - 12Modulů, rezerva 1
1p: 36modulů, 1.řada volná, 2.centrální chránič + chránič PC, 3. 12xjističe (3Rez)
Přízemí: Hlavní rozvaděč 48M(vstup, rozdělení PE+N, přízemí + sklep):
   1.ř Svorky do dalších pater+hlavní vypínač
   2.ř +3ř. jističe pro přízemí, zvonek
   4ř. chránič + jističe pro sklep, 400V ven apod
   zde v podstatě také nezbyla téměř žádná rezerva.

- Už zde je vidět, že je lepší mít podružné rozvaděče v každém patře RD(zvláště pokud je tam kuchyň)

Potřeba snadného podružného měření a možného rozšíření domu (další 2 rozvaděče) mě přivedla na výsledné řešení spočívající v novém hlavním rozvaděči ve sklepě (přesun sklepních jističů z přízemí do sklepa).
Tento sklepní rozvaděč bude obsahovat 2 přívody, odvod na 6 dalších míst (5 do rozvaděčů, 1 zůstane uvnitř pro sklep),
takže
1řada: svorky přívodů a odvodů
2řada: hlavní vypínač + 6xjističe pro jednotlivé sektory
3řada: podružná měření elektroměry na DIN
4řada: chrániče a jističe pro sklep, zvonek, bránu, 400V zás apod.
5řada: rez.
6řada: svorky pro sklepní okruhy.
takže celkem 6*33 modulů
::) a získám případnou rezervu v přízemí a při případném zvětšování domu bude z hlediska elektřiny vše připraveno bez potřeby stavebních zásahů.

zde se dostáváme na celkem až 294modulů v rodinném domě (10x8m)   ::) , ale to je asi extrém.... téměř vhodný na vodění exkurzí  (dance)

Zdenek Jakubcik 1

TO: Leopold
Také používám plastové návlečky a to z důvodu variability.
Nepopisuji názvy jednotlivých okruhů (zásuvky kuchyně atd.), ale na jednotlivé vodiče (včetně PE) píšu čísla. Nezabírá to místo. Rovněž číselně označuji i kabely. Na vnitřní straně dveří je potom popis jednotlivých obvodů a je zde uvedeno i číslo kabelu a vodiče. Revizní technik toto řešení akceptuje.

Zdenek Jakubcik 1

To: Hasala

V rozvodnici Moeller je hodně místa a také je rád používám. Pod DIN lištami je tolik prostoru, že není problém osadit perforované žlaby a rozvaděč prodrátovat v nich. Pokud je rozvaděč připojen přes řadové svorky, tak jednotlivé obvody propojuji vodiči CYA s nalisovanými dutinkami. Je to hodně vzhledné.

Jaroslav Hasala

Quote from: Zdenek Jakubcik 1 on 19.05.2009, 11:14
To: Hasala

V rozvodnici Moeller je hodně místa a také je rád používám. Pod DIN lištami je tolik prostoru, že není problém osadit perforované žlaby a rozvaděč prodrátovat v nich. Pokud je rozvaděč připojen přes řadové svorky, tak jednotlivé obvody propojuji vodiči CYA s nalisovanými dutinkami. Je to hodně vzhledné.

Ono toho v běžné rozvodnici pro RD moc k drátování není ...
Přívody na jističe jsou připojené přes propojovací lišty, odvodní vodiče se obvykle připojují na jističe.
Používání řadových svorek u těchto rozvodnic nemá větší význam.
Svůj smysl to má u složitějších rozvodnic.

Podobně to vidím i s označováním vodičů. U jednoduchých instalací mi přijde účelnější popsat vodič přímo názvem okruhu.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Michal Kolesa

20.05.2009, 08:04 #23 Last Edit: 21.05.2009, 07:24 by Pavel Horský
Quote from: Zdenek Jakubcik 1 on 19.05.2009, 11:14

V rozvodnici Moeller je hodně místa a také je rád používám.

Já mám elektrorodzvodnici Gerlin Merin !
Je "kvalitní", aby mě nekopla ?

Pavel Horský

Quote from: Michal Kolesa on 20.05.2009, 08:04
Já mám elektrorodzvodnici Gerlin Merin !
Je "kavlitní", aby mě nekopla ?

Možná byste to občas potřeboval. Třeba by se vám konečně rozsvítilo a nepsal byste pořád takový blbosti a vodní úchylárny.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Michal Kolesa

20.05.2009, 11:19 #25 Last Edit: 21.05.2009, 07:24 by Pavel Horský
Otázka, zda by úraz proudem vydrželo moje srdce.

Za jak dlouho musí vypnout jistič ?
Za jak dlouho musí vypnout chránič ?

Kamil Novák

Quote from: Michal Kolesa on 20.05.2009, 11:19
Otázka, zda by úraz proudem vydrželo moje srdce.

Jestli jste se díval včera večer na TV zNova, tak v pořadu "112", byste našel vodítko.  (zliskat)
V případě, že jste to nestihl, doporučuji nařídit si budíka na dnes 2:40 hod po půlnoci (tedy vlastně zítra), kdy je tento pořad reprízován.  :o

Docela zajímavý příběh o životě a konci jednoho elektrikáře.  >:D
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Michal Kolesa

sniper76

To Hasala: Vím, že můj dotaz je trochu OT, nicméně.... Mohu vědět, proč zapojujete v rozvaděči a dokonce i v jedné řadě jističů, část jističů zhora (hl. jistič a 1f jističe vpravo nahoře) a zbytek zdola?
Děkuji

Michal Kolesa

Michal Kolesa

20.05.2009, 19:11 #30 Last Edit: 20.05.2009, 20:54 by Fuk Tomáš
Než to admini přesunou do archivu tak to stejně "vysají", tak si tu v klidu můžeme povídat o plavání žen

Moderátor: jak je ctěná libost, vyluxováno :-)

sniper 76

No, mi mistr vždy tloukl do hlavy několik věcí.
1/dělej instalaci tak, aby byla přehledná a intuitivní - předvídatelná.
2/proč si myslíš, že jsou na tom jističi číslice 1,3,5?!
Možná, že jsem šťoural, ale 2x3 dráty CY6 by situaci vyřešily a bylo by to vše stejné. Ale jinak proti tomu rozvaděči nemám vůbec nic, navíc tu nejsem od toho abych hodnotil práci jiných, jen mě to zajímalo. TEČKA

Robert Vozka

To Sniper: Je pravda, že tu postrádám "Galerii rozvaděčů".
Na jedné straně se tu skoro všude píše, že je to výrobek a tak by se v "ňom" neměl nikdo hrabat, na druhou stranu by to mohl být zdroj ponaučení (jaké svorky se jak používají, jak kdo řeší propojovací lišty a proč. (např. přívod ze spodu, lištou propojený hlavní jistič o ostatními, takže vývod vede opět dolu) atd...
Poučení, jak to určitě nemá vypadat by bylo také hezké...

I rozvaděč může být krásný  (i uvnitř) ;D , ale to asi někteří lidé (zvláště ženská část v rodině neuzná  (dance) )

ale tady jsem poněkud OT ...omluva... :-[

Jaroslav Hasala

To Sniper 76 :

Jističe nebo chrániče mohou mít přívody seshora nebo zespoda, je to celkem jedno, výrobci garantují správnou funkci v obou případech.

U podobných rozvodnic je účelné používání propojovacích lišt na jističe. Pokud je hlavní vypínač uzpůsoben na připojení na propojovací lištu, byla by podle mého soudu škoda toho nevyužít. Z toho tedy vyplývá přívod na stejné straně jako vývody.
Co se týká umístění propojovací lišty, obvykle ji dávám na spodní stranu jističů, hlavně z toho důvodu, že se dá vyměnit jistič i bez toho, že by bylo nutné vyndávat celou propojovací lištu.
Umístění propojovacích lišt by mělo být jednotné, nicméně nevnímám to jako dogma. Důležitá je přehlednost, která je (myslím) v tomto případě docela dobrá.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

sniper76

Jak jsem uvedl výše, nic proti vašemu zapojení rozvaděče nemám. Každý elektrikář má svůj styl práce, jen jsem chtěl znát důvody (pokud existují jiné, než je snadnost montáže). Tři vodiče v obou řadách by to sjednotily. To je můj názor. Myslím, že není nutné se v tom dále šťourat.
snp

Jan Bocek

Quote from: Jaroslav Hasala on 18.05.2009, 18:05
Podle nepsaných pravidel by se měla v rozvodnici ponechat prostorová rezerva minimálně 20%.

Hodně staré téma a dokonce mnozí autoři již zde do diskuse nedávají své velice dobré příspěvky.
Zajímá mne téma rezervy v rozvaděčích.
Pan Hasala píše o nepsaných pravidlech.....jenže pro VRZ potřebuji argument  "psáno jest".

O co se ale konkrétně opřít proti výrobci rozvaděče, že nemá rezervu 20-30% jak v modulech, tak na svorkovnicích. Výpočet tepelných ztrát obvykle neexistuje. Ověření návrhu a kusové ověření je krásná teorie.

Myslím si, že výpočet tepelných ztrát s rezervou značně souvisí. Některé firmy mají své Příručky, kde mají stanoveno kolik modulů v rozvaděči může být, anebo mají přímo určeno  těch 20-30 %. Ale nenašel jsem odkaz na konkrétní články norem.

V průmyslu jsem zvyklý navrhovat léta pro distribuční rozvaděče rezervu 50%. Tak se ale často rozšiřuje technologie a přestavují linky. A zde nepotřebují článek normy, protože "projektant je zákon". Ale přicházejí různí dodavatele a různí projektanti.

Našel někdo v normách souvislosti, kde je psáno, že pokud je rezerva na příklad 30%,
tak není nutný výpočet tepelných ztrát?

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz