• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Copak byste řekli fasádníkům na taková připojení v krabicích vy?

Started by Miroslav Minařík, 01.10.2011, 23:03

previous topic - next topic

Miroslav Minařík

Opravdu jsem netušil, že se dá zprasit zapojení dvou drátů.

Zateplujeme jeden dům. Přivezl jsem na prodloužení vývodů CYKY 3x1,5 a popsal jsem které barvy lze použít.
Ptám se fasádníků zda to budou schopní zapojit.
Odpověď zněla "ano máme zde jednoho elektrikáře".
Za dva dny se jdu podívat na výsledek.
Místo CY vodičů byla použitá obyčejná dvoulinka s jednoduchou izolací, kterou jsme kdysi používali pro reproduktorové soustavy.
Šly na mě mrákoty, že by se Brouk Pytlík vyřádil zrovna na našem domě.
Ptám se proč nepoužili dodaný materiál.
odpověď: "... prý se jim dělalo líp s tou dvoulinkou ..."!

Tak a teď mi řekněte co fasádníkům - světákům mám říct? Asertivně ...

Nebo vy byste takové provedení nechali projít bez povšimnutí? Znáte odpovědi typu: "my to taktto děláme všude a ještě si nikdo nestěžoval"?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Martin Novák

Fasadnikum lze neco rict pouze v pripade, ze jim to prelozi vase tiskova mluvci od firmy Glock... Jinak tahate za kratsi konec...

Schoeller Peter

Samozrejme že sa im nikto nesťažoval. Mŕtvy sa nesťažujú.  ;)
Moja skúsenosť spred pár rokov: jeden šetrílek si dal spraviť elektroinštaláciu na svojom novom rodinnom dome hej-elektrikárovi (lacnejšie o 30 000 SK oproti môjmu rozpočtu a aj to len preto, že robil bez dokladu a tým pádom bez DPH) Na skompletovanie ho samozrejme nemohol zohnať. Potom zavolal mňa. Bonbónik: repro dvojlinka natiahnutá z audia zostavy popod dlažbu, samozrejme nie v trubke do jedného repra a tá istá dvojlinka prepojená aj do pravého.  ;D Majiteľ okrem trhania si vlasov, musel vytrhať aj novú dlažbu + oprava skoro komplet elektroinštaláce = navýšenie o cca 90 000,- Sk

Daniel Hudzík

Ked vidim, kto vsetko sa fusuje do elektriky, nezostava mi nic ine ako si ist zajtra svojpomocne zapojit plyn do baraku. Vsak je to len jedna trubka. Ked to dokaze nejaky plynar isto to dokazem aj ja.
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Miroslav Minařík

Jste tedy pro zavolat třeba Radkovi Červenému, aby tam poslal své komando, které to mlčky, tedy bez komentáře přepojí a život jde dál?

Ale oni taková zvěrstva budou páchat dál a koncový spotřebitel si bude mnout ruce štěstím jak to má cenově výhodně aniž by něco tušil.
.

....

Daniel Hudzík

Quote from: Miroslav Minařík on 02.10.2011, 07:41
Jste tedy pro zavolat třeba Radkovi Červenému, aby tam poslal své komando, které to mlčky, tedy bez komentáře přepojí a život jde dál?

Ale oni taková zvěrstva budou páchat dál a koncový spotřebitel si bude mnout ruce štěstím jak to má cenově výhodně aniž by něco tušil.

Osobne by som to rozhodne potichu a bez komentara neprepojil. Naposledy som spravil velke bu-bu-bu v jednom urade a od vtedy so mnou konzultuju kazdu elektro-opravu
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

František Šohajda

Fasádníkům bych neřekl nic..!! Ale stavbyvedoucímu bych nakopal do ř........
Jak znám fasádníky-dělníky, ti neudělají nic na víc!! ale je to vztah vedoucí-potřízení....
Jak píše kolega je to o šetření....krabice do zateplení stojí cca 280.-Kč...tato cca 7.-Kč..

Je to pouze o penězích...zakázky se rozdrobují, a na elektrikáře už nejsou...!! ;)

RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Václav 3

Sdělte jim, že mezi sebou nemají elektrikáře, ale dráteníka a ten jak známo drátuje hrnce (dnes už skoro neznámé řemeslo) a nedělá elektriku!

Martin H.

Ja v takýchto situáciach hovorím, že som si objednal niečo iné a že toto platiť nebudem.

Celý problém je trochu zložitejši. Podľa toho, čo som odpozoroval na stavbe, si myslím, že by mala existovať stavebná psychológia. Len na ilustráciu jeden z mála pozitívnych príkladov: mal som u seba partiu, ktorých šef poslal niečo spraviť a oni by niečo podľa seba aj spravili (zle), ale po dlhom vysvetľovaní detailov a súvislosti konečne pochopili, čo presne robia, a že 101 cm vo výkrese nie je sekírovanie, ale naozaj ten 1 cm navyše treba. Nakoniec odviedli precíznu prácu len preto, že ich motivovalo, že presne vedeli, ktorý detail má akú funkciu a ako bude tá časť stavby pokračovať, keď odídu.

Miroslav Minařík

Spatřuji zde hluché místo v tom, že při zateplování nebylo stanoveno, resp. diskutována další profese. Zakázka zněla na kompletní dodávku zvýšené omítky. A prodloužení vodičů, svítidel a krabic bylo tak nějak nad rámec, ale v rámci zakázky.
Odběratel netuší jak to má být správně. Pokud dodavatel operuje nízkou cenou a ujišťuje, že na to má odborníka, pak chápu, že si tím vytvoří prostor pro podobné výsledky.

Podle mého názoru nemohu nabízet práci na VTZ (notabene dodavatelsky) pokud na to nemám kvalifikaci. Pokud na to kvalifikaci mám, pak to provádím tak, že minimální kvalita je dle ČSN nebo vyšší.

Opravte mne prosím pokud máte jiný názor. Nerad bych fasádníkům křivdil.
.

....

Miroslav Minařík

Třeba by se mohli sami vzdělávat a vědět o supermoderních technologiích, že? Nebo pro fasádníky celoživotní vzdělávání je tabu? Proč nechodí fasádníci jednou za tři roky na školení?

[video]/video/2010/10ele_kopos_instalace_do_zatepleni.mp4[/video]

Samozřejmě, že renomované řešení něco stojí. Pokud mi někdo něco nabízí očekávám možný výběr z dostupných řešení. V tomto případě nebylo nabídnuto nic.
Upřesňuji, že v zakázce za cca 200.000 by šlo pouze o tři krabice! Tak případný argument, že by "TO" bylo dražší je v tom objemu irelevantní.
.

....

Pavel Horský

Svoji nemalou část viny na uvedeném stavu nesou i sami zákazníci.
Provádím-li nějakou stavbu a rozumím stavařině a jejím podoborům jako koza petrželi, pak neváhám a před zahájením stavby oslovím nezávislého stavebního dozora. Ten by měl vše ohlídat ke spokojenosti zákazníka a na všechny nedostatky upozornit a žádat jejich okamžité odstranění a jejich okamžitou nápravu. Alespoň tak se to provádí u nás v Podbořanech, kde momentálně probíhá mohutné zateplování na 3/4 panelových a rodinných domů.

Na našem panelovém domu jsme z kraje týdne řešili, jak že to bude se svody hromosvodné soustavy (rozvody na střeše jsou nové). Majitel stavební firmy na mě zkoušel tahy...........máme v rozpočtu jen prodloužení svodů, podpěry se dávají 2m od sebe, to vím zcela jistě, neboť firma, která pro nás provádí úpravy hromosvodů to tak běžně dělá a revizní zprávy jsou vyhovující...............
Těžce narazil! Když jsem mu ukázal jejich rozpočet, který jsem zrovna držel v ruce a v něm byla u položky hromosvod vepsaná částka 25000,- bez DPH, nebyl schopný mi vysvětlit, že je to za prodloužení stávajících svodů. Pak jsem mu předložil výňatek z ČSN EN 62305 o provedení svodů a byl klid. Jeho rudá barva ve tváři a artikulace podoby malého děcka hovořili za vše.
Pravdou je, že předseda samosprávy nebo její člen, který nepracuje v oboru elektro by věděl asi tak prd a nechal by se opít rohlíkem.

ACH JO, KAM TO SPĚJE?!
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Miroslav Minařík

Quote from: Pavel Horský on 02.10.2011, 09:42
Svoji nemalou část viny na uvedeném stavu nesou i sami zákazníci.
Provádím-li nějakou stavbu a rozumím stavařině a jejím podoborům jako koza petrželi, pak neváhám a před zahájením stavby oslovím nezávislého stavebního dozora.

Pavle!
Stavební dozor? Myslíš, že spotřebitelé tuší, že potřebují stavební dozor? A že si budou na každou stavební úpravu shánět stavební dozor?
Co kdybychom se chtěli spolehnout na serióznost dodavatele? Chtěl bych žít ve státě, kde dostávám to, co si objednávám. Tím myslím i kvalitu. Sám jako zadavatel nejsem odpovědný za chování dodavatele.
Proto prosím nestírej odpovědnost z dodavatele na odběratele. Odběratel tomu "nemusí" rozumět. Platí si již jednou dodavatele za kompletní dodávku, platí ho tedy za know-how. 

Stavební dozor se uplatňuje na stavbách, kde je potřeba synchronizace dodavatelů a současně kontrola reality s projektem. U malých zakázek je dozor nereálná věc.
.

....

Fuk Tomáš

Mirku, ty žiješ na Marsu nebo kde?
Když si vzpomenu, jaké zážitky mi líčil vlastní děda ze stavby jeho RD někdy skoro před 100 lety, vůbec nic se za tu dobu nezměnilo. Bez vlastního stavebního dozoru je stavba odsouzena ke zfušování.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Miroslav Minařík

Quote from: Fuk Tomáš on 02.10.2011, 10:16
Mirku, ty žiješ na Marsu nebo kde?
Když si vzpomenu, jaké zážitky mi líčil vlastní děda ze stavby jeho RD někdy skoro před 100 lety, vůbec nic se za tu dobu nezměnilo. Bez vlastního stavebního dozoru je stavba odsouzena ke zfušování.

Nemyslím, že by zfušovali svou práci.
Ale proč provádí činnost o které se "domnívají", že je to správně a ještě to zahrnují do své zakázky?

Včera mi jeden zedník na tuto diskusi sdělil: "naděláš ... vždyť jde o dva dráty dlouhé 30cm" ... tak v tomto případě si fakt připadám jako z Marsu.
.

....

Fuk Tomáš

Quote from: Miroslav Minařík on 02.10.2011, 10:21
Nemyslím, že by zfušovali svou práci.

Výsledek není fušeřina?

Quote from: Miroslav Minařík on 02.10.2011, 10:21
Ale proč provádí činnost o které se "domnívají", že je to správně a ještě to zahrnují do své zakázky?

Protože to tak zákazník chce.

Předpokládám, že na tuto drobnou akci za 200k máš projekt, který takové detaily řeší, a jistě odmítneš převzít dílo neodpovídající projektu  :D
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Václav 3

Prapůvod problému neumím vystopovat, ale v této zemi je zvykem, že do elektroinstalací se snaží dělat kdo má ruce a nebezpečí si neuvědomují ani zákazníci, ani řemeslníci z jiných oborů.

Nedávno jsem viděl elektriku udělanou truhláři při montáži kuchyně, hnus a bída, nebezpečí čouhá na každém kroku, CYH 2x1 na zásuvky, nezapojené kolíky, vyvedeno z přívodu pro sporák. Na dotaz zákaznice, kdo jí udělá elektriku odpověď "Tak my vám to uděláme, ať nemusíte nikoho shánět, my to taky umíme."

Miroslav Minařík

Quote from: Fuk Tomáš on 02.10.2011, 10:30
Předpokládám, že na tuto drobnou akci za 200k máš projekt, který takové detaily řeší, a jistě odmítneš převzít dílo neodpovídající projektu  :D

Zjistím jaká existuje dokumentace zakázky.
.

....