• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Kdo platí za revize soukromých elektrospotřebičů v sociálních zařízeních?

Started by Ivana Kleinbergová, 11.11.2011, 12:56

previous topic - next topic

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 12.11.2011, 16:58
Ježžžžžžžžíšmarjá, hlavně at to nesklouzne k otázce, "kdo může revidovat spotřebiče" (dance)

Odpověď - jen šílenec  :D :D :D

Pro okolojdoucí, tahle reakce byla pokusem o vtip a není radno ji brát vážně.

Rozmahel Vladimír

Quote from: Štěpán Valenta on 12.11.2011, 12:46
...Dovoluji si připomenout §1 zákona č. 262...

Máte pravdu, ale ten paragraf mluví o tom, že něco upravuje, atd... Nevymezuje striktně platnost od do.  Je to ale zákon. Pokud v nějakém paragrafu něco nařizuje, je to zákon. Každopádně je ustanovení § 101 bráno jako povinnost starat se i o osoby, která se s vědomím organizace zdržuji na jejich prostorách.

Stanislav Látal

Quote from: Jan Alin on 12.11.2011, 16:53
Autor by to měl zdarma opravit a omluvit se za zmetek.

To by jim ale pro samé omluvy nezbyl žádný čas na práci !  :) :) :)

Jan Alin

Quote from: Stanislav Látal on 12.11.2011, 21:55
To by jim ale pro samé omluvy nezbyl žádný čas na práci !  :) :) :)

Žádná škoda.  :D

Krýdl Petr

Myslím si, že tazatelka očekávala jasnou a stručnou odpověď, ale sklouznutím tématu do oblasti tvůrců legislativy se vše hodně zamotalo.
Souhlasím s názorem použít zdravý selský rozum a použít "svoji hlavu" manažerky-správkyně sociálního zařízení ve formě místního provozního předpisu.
Co to třeba zkusit takto :
1- jsme velmi chudé sociální zařízení - základní el. spotřebiče jsou pouze ve vlastnictví soc. zařízení, ty mají platné revize dle termínů a ostatní soukromé el. spotřebiče se nesmějí používat.
2- jsme lepší sociální zařízení - mohou se používat nad základní rámec soukromé el. spotřebiče pouze za předpokladu, že majitel doloží platnou revizi el. spotřebiče, nebo správce revizi zajistí technika, ale klient si revizi sám zaplatí.
3- jsme komfortní sociální zařízení - v rámci kvalitních nadstandardních služeb umožníme klientovi provést a zaplatit revizi el. spotřebiče naším smluvním technikem.

Rozmahel Vladimír

Závěr z Vašeho návrhu je to, že pokud spotřebič, tak jedině s revizí. To je správná odpověď. Jak z pohledu OIP, tak i HZS. Dnes by měl každý platit sám za sebe. To je možné i u tohoto dotazu. Smyslem je totiž bezpečnost.

Pavel Mašek 1

Zkuste se na celou problematiku podívat z jiného úhlu. Když máte pronajatý byt od podnikatelského subjektu, tak mu také nedokládáte revize toho co máte doma.  Stejný případ může nastat i v sociálních ústavech, kdy klient má pronajatý pokoj a tam si přinese soukromý elektrický spotřebič. Má ho nechat revidovat, když má pronajatý pokoj stejným způsobem jako byt?

Jsme stále u stejného problému. Definujme jasně vstupní podmínky a potom je možná jednoznačná odpověď.

Většina případů se řídí provozním řádem daného sociálního ústavu a ten je závazný. Pokud mi nevyhovuje, tak musím vyhledat jiný, který bude dražší, ale vyhovovat mým podmínkám.

František Šohajda

To jsme už psali.....vše je provozním řádu zařízení....pokud bude písemně že nemusí mít klient revizi tak nemusí a škody platí ústav....
Ale pokud ústav nemá nic, platí že revize přinesených el. spotřebičů by měla být....

Už jsem se setkal v nemocnici že přivezli dědu někde z hor, a dali mu prastarý spotřebič...už nevím jaký.....údržbář tam byl každý den na pokoji, protože vždy byl "vypadlý" chránič 30 mA...
A dalo to, než jsme zjistili co to vyhazuje, protože vždy všichni mlčeli co tam zapínali....takový poznatek proč dělat revize cizích spotřebičů...
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Rozmahel Vladimír

Quote from: Pavel Mašek 1 on 13.11.2011, 13:38
...Když máte pronajatý byt od podnikatelského subjektu, tak mu také nedokládáte revize toho co máte doma. 

Ono je otázkou jak moc je to nájem od podnikatelského subjektu. Většinou se dnes jedná o pronájem mezi občany, bez jakékoliv právní fazony. Pokud existuje nájemní smlouva, která neřeší otázky požární ochrany, tak ze zákona odpovídá za PO majitel objektu. Pokud se chce zprostit, musí mít o tom ujednání ve smlouvě.
Setkal jsem se v praxi s velkometrážním bytem v Brně, který byl pomocí OSB desek přeměněn v X+1 a  byl plný študáků. O tom, že tato přestavba je zcela mimo právní sílu čehokoliv, nemá majitel bytu zájem, ani ánung. Rekolaudace, požární nebezpečí, vážné ohrožení okolních bytů, atd... On chce pouze svůj nájem...

Štěpán Valenta

Vážení kolegové, zastánci revizí soukromých spotřebičů,
                                                                                          máte sami provedenou revizi svého mobilu, když vstupujete do obchodu, školy, instituce, podniků, prostředku hromadného dopravního prostředku, nájemního bytu?  Nemáte?  Pak porušujete zákon č.         /rok Sb. §.......  Prosím doplňte paní ředitelce Ústavu sociální péče ať se konečně muže opřít o radu zkušeného a řádně vzdělaného elektrotechnika znalého a dodržujícího onen zákon.

Mimochodem už jsem slyšel šroubovaný výklad, kdy přenosný spotřebič je VTZ a kdy ten samý není.... Osobně bych uvítal jasně napsaný zákon či vyhlášku  než prapodibné výklady... Pak, aby laika neomývali....

A jen na okraj: Ústav sociální peče má zřizovatele kraj a dle poťochlých rad si skutečně nemůže ani náhodou dovolit plati něco za své klienty - natož jim něco upírat. A  rady, aby si mentálně postižený klient našel jiné lepší zařízení je fakt dobrá...

\předem vám děkuji nejen za paní ředitelku.     o:-)

Milan Hudec

Quote from: Štěpán Valenta on 13.11.2011, 21:16
Vážení kolegové, zastánci revizí soukromých spotřebičů,
                                                                                           máte sami provedenou revizi svého mobilu, když vstupujete do obchodu, školy, instituce, podniků, prostředku hromadného dopravního prostředku, nájemního bytu?  Nemáte?  Pak porušujete zákon č.         /rok Sb. §.......  Prosím doplňte paní ředitelce Ústavu sociální péče ať se konečně muže opřít o radu zkušeného a řádně vzdělaného elektrotechnika znalého a dodržujícího onen zákon.

Mimochodem už jsem slyšel šroubovaný výklad, kdy přenosný spotřebič je VTZ a kdy ten samý není.... Osobně bych uvítal jasně napsaný zákon či vyhlášku  než prapodibné výklady... Pak, aby laika neomývali....

\předem vám děkuji nejen za paní ředitelku.     o:-)

Já jsem vždy ve všem velice zodpovědný a vzorný, ale revizi mobilu nikdy mít nebudu :)

Štěpán Valenta

Milan Hudec

Quote from: Štěpán Valenta on 13.11.2011, 21:48
Pak si pane kolego jen namlouváte, že jste vzorny. Nejste!

Můžete mě prosím naznačit, co jiného kromě délky antény (abych snad nepopichoval nějakou slečnu) potřebuji smysluplně zrevidovat na mobilu před nástupem do tramvaje?

Jan Alin

Vážení kolegové, zastánci revizí soukromých spotřebičů, máte sami provedenou revizi svého mobilu, když vstupujete do obchodu, školy, instituce, podniků, prostředku hromadného dopravního prostředku, nájemního bytu?

Vy jste viděl někdy revizi na mobil? Myslíme tím oba to zařízení, co má jako zdroj baterii, nosí se po kapsách a člověk s ním přichází o poslední kousky klidu a soukromí.

Smysl a povinnost provádět revize spotřebičů jsou dvě různá témata, prosím nespojovat.

Fuk Tomáš

...máte sami provedenou revizi svého mobilu, když vstupujete do obchodu, školy, instituce, podniků, prostředku hromadného dopravního prostředku, nájemního bytu?...

Revizi svého mobilu v takových situacích provádím příležitostně, když je volná chvilka. Kouknu, jestli nepřišel mail nebo SMSka, jestli nemám nepřijatý hovor...
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Krýdl Petr

Pane Valento, nějak vám nerozumím.
Zkuste mi jednoduše vysvětlit Vaše stanovisko k dané problematice a neodvádějte pozornost zbytečně do extrémů. Tazatelka chtěla radu a několik jich zde dostala. Jestli se zachová jako manažerka, která chce mít vše po právní stránce v pořádku, tak použije zdravý rozum, to se zde již rozebíralo a rady se uvedly. Jesti ale chce dělat charitu a pak v případě průseru se dovolávat Boha, tak ať si ve svém sociálním domě povolí co chce. To, že sociální ústavy zřizuje a zabezpečuje kraj je úplně jedno. Je to stejný právní subjekt, zrovna tak jako jiné organizace a firmy, které pracují za úplatu.
Zákonů a vyhlášek máme mraky, že je v tom chaos a zmatek s tím naprosto souhlasím, ale někdy se mi zdá, že chcete být Vy a váš svaz papežtější než papež.  

Štěpán Valenta

Vážení vy mně opět nepříjemně překvapujete. Mobil má obvykle nabíječku II. třídy a sám je spotřebičem III. tř. ....   To je docela novina, že nemusí mít revizi! Je-li zaměstatnancem užíván ve firmě. o:

Ne rozhodně nechceme být papeštější než papež, chceme jen přesně plnit platnou legislativu a pokud nestojí za fajfku tabáku tak na to upozorňujeme a máme vlastní návrhy...
A domnívám, že přísun informací prezentovaný na našich seminářich je jen o tom. Nic víc nic míň.

A odopěď pro pani ředitelku je výše...   Nemohu za to., že určitá lob chce bez zákonného podkladu revidovat soukromé el. spotřebiče. Aź to nějaký zákon bude vyžadovat budeme první, kteří na to své ředitelky a ředitele odběratelským organizací upozorníme.

Nicméně se můžeme mýlit . proto opět výzývám "znalce" zákonů, aby uvedli § předmětného zákona podle, kterého se musí revidovat i soukromé přenosné spotřebiče.
    o:-)

Zdenek Hejčl

Poslal: Milan Hudec:
Já jsem vždy ve všem velice zodpovědný a vzorný, ale revizi mobilu nikdy mít nebudu.  :)
Teda já také ne z jednoho prostého důvodu. Telefon nevydrží podmínky požívání víc jak 2 roky... ;)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU