• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaká je povolena charakteristika jističe před elektroměrem?

Started by josef malik, 05.12.2011, 19:42

previous topic - next topic

josef malik

Moderátor: Tak toto teda opravím a pustím dál. Nejen, že je vše do detailu na E.ON popsáno, ale ještě si pletete jistič s chráničem ...

Byl jsem nucen vyměnit chránič v rozvodnici na chodbě.
Tento byl v hodnotě 20A s charakteristikou B.
Nahlásil jsem EONu odpečetění, provedl výměnu chrániče s hodnotou 25A s charakteristikou D.
Při kontrole pracovníci EONu sdělili, že mi tento rozvaděč nezapečetí, protože tento chránič musí mít s charakteristikou jen B.
Nikde jsem nenalezl informaci o tom, že by to tak musí být.

Původní otázka: Jaká je povolena charakteristika chrániče?

Petr Doležal

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Kamil Táborský

Je důležité co máte napsáno ve smlouvě. Pokud tam máte char.B musí instalovat jistič s char.B :)

Jirka Š. Svejkovský

Chránič? Nebyl to jistič? Věnujte se oboru, kterému rozumíte a ruce pryč od elektriky. Distributor je v právu a vy si pozvěte elektrikáře, aby to dal do pořádku.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

František Šohajda

Quote from: josef malik on 05.12.2011, 19:42
Moderátor: Tak toto teda opravím a pustím dál. Nejen, že je vše do detailu na E.ON popsáno, ale ještě si pletete jistič s chráničem ...

Byl jsem nucen vyměnit chránič v rozvodnici na chodbě.
Tento byl v hodnotě 20A s charakteristikou B.
Nahlásil jsem EONu odpečetění, provedl výměnu chrániče s hodnotou 25A s charakteristikou D.
Při kontrole pracovníci EONu sdělili, že mi tento rozvaděč nezapečetí, protože tento chránič musí mít s charakteristikou jen B.
Nikde jsem nenalezl informaci o tom, že by to tak musí být.

Původní otázka: Jaká je povolena charakteristika chrániče?

Pokud by všichni jako Vy měli "D" tak by jsme se moc elektřinou neradovali.... (dance)
Na co potřebujete "D" ? To by mě zajímalo ?
Kdybych já byl EON, tak bych vás odpojil, a vůbec nediskutoval s vámi proč??!!!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jiří Čechura

05.12.2011, 21:12 #5 Last Edit: 05.12.2011, 21:22 by Miroslav Minařík
Mohu se též přidat?
Dnes u nás byli na kontrole z ČEZu pánové (nebyl jsem doma, vyřizovali to rodiče) a říkali že si máme vyměnit hlavní vypínač(!) za jistič s char. B a prý si to můžeme udělat sami s tím že to nahlásíme na příslušná místa jako rozplombování. To by nebyl problém....
Ale!
Vlastním svářečku RTB-3, je poměrně výkonná, a obávám se, že při prvotním zapínání tento jistič může vypadnout. A s tím i celý dům + router a počítače.
Raději bych vybojoval char. C, ale nevím jak postupovat.

Mám vyzkoušeno, že doma jistič obvodu 3fáz. C16 bez problému svářečku při zapínání udrží, ale známému jistič 3fáz. B20 vypadává.  Máte s touto svářečkou někdo zkušenost, zda ji 3fáz. jistič B25 udrží? Popřípadě jak vybojovat 3fáz. C25?

Daniel Hudzík

Quote from: Jiří Čechura on 05.12.2011, 21:12
Mohu se též přidat?
Dnes u nás byli na kontrole z ČEZu pánové (nebyl jsem doma, vyřizovali to rodiče) a říkali že si máme vyměnit hlavní vypínač(!) za jistič s char. B a prý si to můžeme udělat sami s tím že to nahlásíme na příslušná místa jako rozplombování. To by nebyl problém....
Ale!
Vlastním svářečku RTB-3, je poměrně výkonná, a obávám se, že při prvotním zapínání tento jistič může vypadnout. A s tím i celý dům + router a počítače.
Raději bych vybojoval char. C, ale nevím jak postupovat.

Mám vyzkoušeno, že doma jistič obvodu 3fáz. C16 bez problému svářečku při zapínání udrží, ale známému jistič 3fáz. B20 vypadává.  Máte s touto svářečkou někdo zkušenost, zda ji 3fáz. jistič B25 udrží? Popřípadě jak vybojovat 3fáz. C25?

C sa povoluje len v specifickych pripadoch (prevadzka s motormi, hydr. vytahom a podobne)
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Jiří Čechura

Daniel Hudzík

Quote from: Jiří Čechura on 05.12.2011, 21:42
Ale i trafo způsobuje proudový náraz.

Pre trafa sa vo zvlastnych pripadoch dava az D.. ale v domacnosti vam ani C nepovolia..
Rozbeh trafa sa bezne riesi soft-startom, mnohe zvaracky /RTB 3 zrovna nie/ to maju integrovane
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Jiří Čechura

A proč to nepovolí? jen tak z trucu? Viděl jsem jako hlavní jistič RD s běžnou instalací taky 3fáz. M24,7A   Což by bylo vlastě "D". To by bylo potom na zastřelení nebo ukřižování odběratele ......

Petr Doležal

Quote from: Jiří Čechura on 05.12.2011, 21:54
A proč to nepovolí? Jen tak z trucu?

Z trucu ne, přišli by o korunky za vyšší ampéráž v charakteristice B.

Jiří Čechura

Hmm, to jsou ale........ A máte někdo z vás zkušenost zda ten 3fáz. B25 s touto svářečkou vydrží? Jinak se na to radši vysxxx a nechám tam ten vypínač.

Jirka Š. Svejkovský

Pokud máte platnou smlouvu, elektroměr a šťávu, nechte tam ten vypínač. Do doby, něž budete chtít nějakou změnu. Pak vás donutí k výměně.

Petr Doležal

Ale proč ten ČEZ oficielně nepožádáte o "C" ? Vždyť ta svářečka je důvod.
Vyřídit nejdříve papír, pak fyzickou výměnu, nikoliv naopak. Třeba pochodíte

Quote from: Jiří Čechura on 05.12.2011, 21:12
Máte s touto svářečkou někdo zkušenost, zda ji 3fáz. jistič B25 udrží?

To bych si někde vyzkoušel

Jiří Čechura

A jak se to prosím dělá? Na to je nějaký spešl papír? Díval jsem se na stránky ČEZu a nevím, nic takového co se týká změny char. jsem nenašel(asi jsem se blbě díval, je to v podstatě poprvé)
Díky.

Jirka Š. Svejkovský

Tak to jste se blbě díval. Zkuste stránky ČEZ distribuce, najděte si připojovací podmínky a tam to je.

Jiří Čechura

Taky bych to rád vyzkoušel ale nemám u koho. Všichni známí mají instalace z dob ITV a J1K... nebo ještě starší. A nerad bych kupoval jistič jen na vyzkoušení zda nevypadne

Rozmahel Vladimír

RTB mám doma. Mám HJ J7K 3x24,7A. Není problém. Myslím si, že vám to vezme i charakteristika B. Pokud ale máte stávající vypinač je možno hrát mrtvého brouka. Je ale otázkou jak vypadá celá el.instalace...
Problém by mohlo dělat provotní zapnutí svářečky naprázdno. Vlastní svařování by asi mohlo dělat problém až při pálení iček 240. To asi nehrozí.