• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak přepínat fáze zásuvek pro spotřebiče?

Started by Michal Novák42, 28.12.2012, 11:24

previous topic - next topic

Ján Garaj

Quote from: Michal Novák42 on 28.12.2012, 11:24
Na střeše rodinného domu s 3f rozvodem (3x25 A) máme nově instalovánu FVE s maximálním výkonem 4 kW s 1f střídačem v režimu zeleného bonusu. Snažíme se o maximální využití výkonu elektrárny, s tím, že hlavním spotřebičem je el. bojler, u kterého jsme schopni zajistit automatické zapnutí podle výkonu FVE nebo v určeném čase.
Vzhledem k tomu, že bojler má omezenou kapacitu a příkon 2 kW, tak bychom rádi připojili na stejnou fázi i další spotřebiče, typicky takové, které vyžadují obsluhu (pračka, myčka, trouba...). Zároveň bychom však rádi zachovali možnost mít je na různých fázích, aby bylo možné příkon rozdělit, jak je to nyní.
Moje představa byla taková, že se do instalace přidá přepínač, který zajistí připojení vhodné fáze do vybrané zásuvky. Spotřebič tedy bude běžně připojen na fázi 1, ale bude možné ho ručním přepnutím připojit na fázi 2. Počítám s tím, že by při přenutí došlo ke krátkému výpadku.
Samozřejmě vím, že existují "inteligentní" regulátory, které měří výkony/příkony a podle toho spínají zásuvky, ale pro náš případ mi přijdou nevhodné.

Ján Garaj

Pre obnovenie pamäte a to nielen mojej ale všetkých diskutujúcich na tomto vlákne som odcitoval pôvodný príspevok z vlákna, celý. To vlákno sa presne volá "Jak přepínat fáze zásuvek pro spotřebiče" a jeho zakladateľ sa presne pýta, či 1/manuálne - to popisuje o nejakom prepínači alebo nejako 2/asi automaticky "inteligentí regulátory"... "ale pro náš případ mi přijdou nevhodné". Tak prosím vás kto tu čo a koho nepochopil to určite nie som ja ale niekto iný a naviac som schytal už toľko mínusiek, že len jeden diskutujúci okrem mňa ich má viac, ako ja. Vôbec ma to neteší. Aj napriek svojmu veku som dosť ctižiadostivý ale aj kritický ku väčšine nespravodlivých  hodnotení. Pozdravujem .

dolac

Quote from: Miroš Jan on 06.01.2013, 12:41
Ten elektroměr změří přesně to, co chce dodavatel. Takže dokáže změřit elektrickou práci v jednotlivých fázích. :)

Viete nám povedať o aký typ elektromeru sa jedná? Ja bohužiaľ taký nepoznám. Samozrejme, nemôžem poznať všetky. Ide o to, že pre elektromery existujú nejaké normy. Samozrejme, výrobca vám na objednávku môže vyrobiť čokoľvek, záleží iba na tom, či ho u vás ČMI schváli.   

To Garaj: Pán Štemberg neuviedol riešenie pre pre zakladateľa tejto témy, ale jednoducho konštatoval, že problém vlastne problémom nie je, nakoľko elektromer nemeria prácu po fázach. V zmienenom pokuse iba uviedol, ako si to môžu tí neveriaci, ku ktorým patríte asi aj vy, odskúšať.

Zdenek Hejčl

Takže pro osvěžení:
Tohle není možné ručně uhlídat - musí být stálý dozor a má to brutální nevýhodu. /při zastínění mrakem/
V tento moment není obsluha zareagovat včas - platí se vysoký tarif.  :o
Další problém přerušované praní, mytí, pečení - zde platí, že více škody, jak užitku.  (zle)
Pokud je potřeba dosáhnout kýženého výsledku - jedině kvalitní automatika....

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Milan Hudec

Pokud vím, tak přebytek energie je možno skladovat ve formě vodíku

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 07.01.2013, 06:59
Pokud vím, tak přebytek energie je možno skladovat ve formě vodíku

A to nejlépe na kuřáckém koutku.  ;)

Michal Novák42

Quote from: Zdenek Hejčl on 06.01.2013, 21:05
Takže pro osvěžení:
Tohle není možné ručně uhlídat - musí být stálý dozor a má to brutální nevýhodu. /při zastínění mrakem/
V tento moment není obsluha zareagovat včas - platí se vysoký tarif.  :o
Další problém přerušované praní, mytí, pečení - zde platí, že více škody, jak užitku.  (zle)
Pokud je potřeba dosáhnout kýženého výsledku - jedině kvalitní automatika....

Děkuji všem za snahu, bohužel trošku se to zvrhlo jiným směrem...
Jinak pro upřesnění, typ elektroměru máme ACE SL7000 2T, viz:
http://www.itron.cz/cs/elektrina/elektromery_pro_velkoodber/ace7000.htm

Podle vyjádření technika ČEZ a vlastního pozorování opravdu funguje tak, že sčítá odběr ze všech fází, který ukládá do registru podle tarifu (nt/vt) a podobně počítá i dodávku do sítě. Celkovou výrobu potom měří náš elektroměr zelého bonusu, který je mezi střídačem a domovním rozvaděčem.

Způsobů ukládání energie existuje spousta, ale bohužel mají v malém měřítku mizernou návratnost. Třeba si jednou pořídím elektromobil a nebudu muset přebytky řešit...

dolac

Quote from: Michal Novák42 on 07.01.2013, 18:25
Podle vyjádření technika ČEZ a vlastního pozorování opravdu funguje tak, že sčítá odběr ze všech fází, který ukládá do registru podle tarifu (nt/vt) a podobně počítá i dodávku do sítě. Celkovou výrobu potom měří náš elektroměr zelého bonusu, který je mezi střídačem a domovním rozvaděčem.

Takže ste si na pôvodnú otázku zodpovedal sám. Prehadzovanie (prepínanie) fáz neriešte.  Čo sa týka akumulácie energie, ak sa nemýlim, tak táto otázka sa tu už riešila viackrát. 

Způsobů ukládání energie existuje spousta, ale bohužel mají v malém měřítku mizernou návratnost. Třeba si jednou pořídím elektromobil a nebudu muset přebytky řešit...

Tým elektromobilom možno v budúcnosti nebudete akumulovať iba svoju vyrobenú elektrinu, ale aj elektrinu distribútora a budete tak poskytovať distribútorovi službu a za to brať ďalšie prachy. Aj s týmto sa totiž v budúcnosti uvažuje pri smart grid-och.

Kamil Novák

Teď to trochu zkomplikuju.
Před pár měsíci jsem byl požádán jedním známým, abych mu vyměnil právě ten elektroměr zeleného bonusu (velké rozdíly jeho hodnot v porovnání s hodnotami na střídači).
Při tom, chtěl taky přepojit zásuvky pro pračku, myčku a sušičku na stejnou fázi, jako je výstup ze střídače.
Vysvětloval jsem mu zbytečnost tohoto, ale poučil mne, že je mu zelený bonus vyplácen ne podle hodnot z 4Q elektroměru, ale právě podle toho, co naměří to malé počítadlo za střídačem.

Nevěřil jsem, ale ukázal mi několik vyúčtování, kde byly uvedeny hodnoty, které si on každý měsíc odečítá a zasílá je e-mailem.  (ssur)
Už si bohužel nevzpomínám o kterého prodejce elektřiny jde, ale nejedná se o ČEZ.
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Roman Šafránek

Přesně tak to je. Pokud je výroba v režimu "zeleného bonusu" tak dostáváte právě onen zelený bonus za vše co vyrobíte (vše co "vyleze" ze střídače a tudíž se to měří elměrem hned u střídače). Zelený bonus není za dodanou energii, je to pouze "odměna" za zelenou výrobu. S energií si pak už můžete dělat co chcete - co spotřebujete to spotřebujete, a na to co nadbyde si najdete kupce (obchodníka se silovou elektřinou). Každopádně obchodník ty přebytky od vás vykoupí za mnohem nižší cenu, než vy od svého dodavatele nakoupíte = je výhodné si vlastní energií nahřát boiler přes den, než čekat do noci kdy elektrárna nejede a za energii zaplatit.

Miroš Jan

Kamile, tan zákazník měl FVE 1 F nebo 3 F?
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

David Hruda

Přesně o tom to celé je: dostanete zaplaceno za to, co je vyrobeno. Pokud to spotřebujete, nemusíte platit za dodanou elektřinu. Pokud to nespotřebujete, dostanete něco málo zaplaceno. Proto je výhodné spotřebovávat co nejvíc, protože nemusíte nic platit. Je to trochu těžko pochopitelné, ale je to tak...
(Když to přeženu ad absurdum, vyplatilo by se např. prodávat elektřinu sousedovi, protože i kdybyste mu ji dával levněji než ji nakupuje, pořád by to bylo víc, než za kolik ji prodáte obchodníkovi.)
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

David Hruda

Quote from: Miroš Jan on 07.01.2013, 22:41

To je přece jedno, ne? Elektroměr nemá číselníky pro každou fázi zvlášť.
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
www.elektro-hruda.cz

Zdenek Rajmont

Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

David Hruda

Ale ve vyúčtování se to nepromítne.
www.elektro-hruda.cz

Kamil Novák

Quote from: Miroš Jan on 07.01.2013, 22:41

1F.
Ale mne na tom udivilo, že si hodnotu odběratel (dodavatel) odečítá sám a hlavně z počítadla, které má k fakturačnímu asi dost daleko.  :o
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Miroš Jan

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Ján Garaj

Quote from: Kamil Novák on 07.01.2013, 22:20
Teď to trochu zkomplikuju.
Před pár měsíci jsem byl požádán jedním známým, abych mu vyměnil právě ten elektroměr zeleného bonusu (velké rozdíly jeho hodnot v porovnání s hodnotami na střídači).
Při tom, chtěl taky přepojit zásuvky pro pračku, myčku a sušičku na stejnou fázi, jako je výstup ze střídače.
Vysvětloval jsem mu zbytečnost tohoto, ale poučil mne, že je mu zelený bonus vyplácen ne podle hodnot z 4Q elektroměru, ale právě podle toho, co naměří to malé počítadlo za střídačem.

Nevěřil jsem, ale ukázal mi několik vyúčtování, kde byly uvedeny hodnoty, které si on každý měsíc odečítá a zasílá je e-mailem.  (ssur)
Už si bohužel nevzpomínám o kterého prodejce elektřiny jde, ale nejedná se o ČEZ.

Nehovorím nič, ale na moje slová aj tak raz dojde. A jeto. Koľko mínusiek mi odpustíte?