• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jakou zvolit přepěťovou ochranu pro rodinný domek?

Started by Petr Černoch, 13.02.2013, 07:48

previous topic - next topic

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Jiří Schwarz on 14.02.2013, 12:42
Blesku asi bude jedno pod co se v které zemi podepsal normotvůrce...

To máte určitě pravdu.
Zejména bude blesku lhostejné, co si kdo napsal do norem pro splnění svých obchodních přání.

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Milan Hudec on 14.02.2013, 13:47
Normu znám a došel jsem k jinému názoru než kolega Ratiborský

Jaký je váš názor ?

Milan Hudec

Můj názor koresponduje s vnímáním rizika jako celku a komplexem opatření k jeho snížení, pokud si přečtdte moje příspěvky na tomto vlákně a stejně se optáte na můj názor, nevím, nevím, také by bylo načase abyste sdělil příčinu své nechuti k hromosvodům v novém podání

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Milan Hudec on 14.02.2013, 19:19
Považujete kabel v zemi, jehož PEN prostřednictvím připojených kovových konstrukcí a hromosvodů okolních budov každých "pár metrů" kouká k nebi za kompletně podzemní nízkonapěťovou soustavu?

Pokud jste normu nejen četl, ale také studoval, jistě jste narazil na poslední odstavec čl.443.1., který veškeré zde Vámi uvedené závěry "odsuzuje k zániku".

Tento článek jen konstatuje pro které případy ČSN 332000-4-443 ed.2 neplatí.
Pro mne a majitele domů a podobných budov je důležitý
čl. 443.3.1 ,kde je uvedeno

tam,kde je instalace napájena kompletně podzemní nízkonapěťovou soustavou a nezahrnuje venkovní vedení-odpovídá vašeho popisu- je impulzní výdržné napětí zařízení v souladu s tabulkou 1-uvedené normy-dostačující a není nutné použití žádné přídavné ochrany před přepětím atmosférického původu.

Osobně jsem toho názoru,že lidé by měli být objektivně informováni.

Milan Hudec

Ano souhlasím, ale to stále dokola popisujete rizika v budově bez spotřebičů či se spotřebiči odpovídajícími kategorii vyšší než je obvyklě, navíc pokud bude v objektu koupelna, co budete dělat s plazoproudy po vlhkých kachličkách?

Jaroslav Ratiborský

18.02.2013, 08:35 #59 Last Edit: 18.02.2013, 08:49 by Jaroslav Ratiborský
Quote from: Milan Hudec on 18.02.2013, 08:17
Ano souhlasím, ale to stále dokola popisujete rizika v budově bez spotřebičů či se spotřebiči odpovídajícími kategorii vyšší než je obvyklě, navíc pokud bude v objektu koupelna, co budete dělat s plazoproudy po vlhkých kachličkách?

Co se týká opakování : co mi jiného zbývá, tento text je obsahem normy.

Co se týká vaší připomínky: stále dokola popisujete rizika v budově bez spotřebičů či se spotřebiči odpovídajícími kategorii vyšší než je obvyklě, navíc pokud bude v objektu koupelna, co budete dělat s plazoproudy po vlhkých kachličkách?

V uvedeném článku je pouze uvedeno na konci v obou případech se musí z hlediska ochrany proti přechodným přepětím brát zřetel na zařízení s impulsním vydržným napětím podle přepěťové kategorie I viz 443.2.2. nějaké plazoproudy po vlhkých kachličkách? tam nevidím nebo vy ano ?
Tož tak nějak.

Milan Hudec

Možná existuje norma na koupelny, která určuje vzdálenosti elektriky od vany, a ty vzdálenosti jsou pro běžná napětí, nikoli pro neošetřená přepětí, a co teprve bazény, dále 4-41 ed2 říká že musím spojit vše ze vším atd. soubor norem je nutno používat coby soubor včetně požadavků souvisejících norem, vybrat si normu jednu a z této jen jeden článek hovoří v šachové terminologii o nevyspělosti hráče, jako ovládat koncovku a nevědět nic o zahájení

Petr Černoch

Navnaděn zdejší diskusí a po prostudování projekčních doporučení výrobců ochran jsem si trochu zvednul cenový limit a momentálně jsem rozhodnutý pro toto řešení:
na vstupu do budovy přidám malý plastový rozvaděč 12M, asi GW40605, do něj svedu přívodní kabel a umístím tam svodič přepětí dimenzovaný na větší proudy než původně vybraný. Dál bude do hlavního rozvaděče pokračovat původní kabel. Alespoň se vyhnu problémům s křížením vodičů. Inspirováno obrázkem od firmy Dehn.
Teď zbývá "jen" vybrat ten pravý svodič. Mám tři kandidáty, seřazeno podle osobních preferencí:
1. CITEL DS253VG-300 (zatím můj favorit)
2. DEHN DV M TNC 255 (asi TOP, ale ta cena, 2x vyšší než CITEL...)
3. SAL.TEK FLP-B+C MAXI VS/3

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Milan Hudec on 18.02.2013, 08:59
Možná existuje norma na koupelny, která určuje vzdálenosti elektriky od vany, a ty vzdálenosti jsou pro běžná napětí, nikoli pro neošetřená přepětí, a co teprve bazény, dále 4-41 ed2 říká že musím spojit vše ze vším atd. soubor norem je nutno používat coby soubor včetně požadavků souvisejících norem, vybrat si normu jednu a z této jen jeden článek hovoří v šachové terminologii o nevyspělosti hráče, jako ovládat koncovku a nevědět nic o zahájení

Nějaká konkrétní odpověď by nebyla ?

Milan Hudec

To Černoch, ta prostřední volba je v rámci zachování parametrů nejlevnější, to Ratiborský, konkrétnější nebudu, pokud nechápete používání souboru coby celku, běžte někam na školení,

Jiří Schwarz

Quote from: Petr Černoch on 18.02.2013, 09:55
... Inspirováno obrázkem od firmy Dehn.
...
...

Tak přemýšlím, jestli to na obrázku je "dvoufázová přípojka", protože v "česku" by podle národního dodatku neměl být vodič s modrou izolací používán jako fázový

K té volbě - pokud chcete opravdu "chránit" a ne jen "mít ochranu", tak DEHN patří k nezpochybnitelné špičce, SALTEK mě při OpenDay přesvědčil, že "nebouchají někde v pralese na koleně", ale poctivě vyrábějí a testují...
CITEL je pro mě něco neznámého, zatím nepříliš rozšířeného a já si nerad hraji na "amatérského výzkumníka a testovače"

Papír snese hodně a webová prezentace ještě víc
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Milan Hudec on 18.02.2013, 10:31
to Ratiborský, konkrétnější nebudu

To je škoda a já se tak těšil na konkrétní odpověď a zase nic.

vám asi ustanovení čl. 443.3.1 ,kde je uvedeno

tam,kde je instalace napájena kompletně podzemní nízkonapěťovou soustavou a nezahrnuje venkovní vedení je impulzní výdržné napětí zařízení v souladu s tabulkou 1-uvedené normy-dostačující a není nutné použití žádné přídavné ochrany před přepětím atmosférického původu.

velmi vadí že ?

Petr Černoch

Mě se ten Citel nezdá zas tak špatná volba, ale asi není na našem trhu tak rozšířený jako ostatní značky. Pár řádků z jejich webu:

Who is CITEL?

Founded in 1937, CITEL is an industrial group that engineers, manufactures and sells protection solutions for electrical, networks, telephone (digital & analog) and mobile equipment against electrical transients. These solutions are issued from continuous efforts in research & development, on the component level (such as Gas Discharge Tube), but also on all surge protection ranges to be ahead of our customers needs. CITEL is a worldwide leader in the surge protection market. CITEL has manufacturing facilities in France and in China and has sales office located in France, Germany, USA, China and Eastern Europe.
Historical Dates :

1937 - CITEL founded
1944 - Manufacture of the first "Surge Arrester"
1985 - Citel America founded in Miami
1988 - Citel Electronics GmbH founded in Düsseldorf
1992 - Acquisition of the CLAUDE gas tube line from GTE Sylvania
1996 - Citel Shanghaï Electronics founded
2000 - New technologie for AC Surge protectors (VG series)
2007 - AC surge protectors become the best-selling range
2010 - Citel Russia founded in Moscow
2012 - Citel India fouded in New Delhi                                       

Milan Hudec

Nevadí, dokonce ustanovení používám coby oporu proč nemít přepěťovku pro instalaci osvětlení v zahradní kadibudce, jejíž přívod je uložen v zemi, přičemž ona sama leží v ochranném prostoru oddáleného jímače,

Milan Hudec

Ještě snad jedno přirovnání, pokud mě hezká blondýnka šlápne na nohu a s úsměvem se omluví, neznamená, že bych se měl cítit coby švihák lázeńský ale pořád coby pošlapaný vůl

František Šohajda

Quote from: Petr Černoch on 18.02.2013, 09:55
Navnaděn zdejší diskusí a po prostudování projekčních doporučení výrobců ochran jsem si trochu zvednul cenový limit a momentálně jsem rozhodnutý pro toto řešení:
na vstupu do budovy přidám malý plastový rozvaděč 12M, asi GW40605, do něj svedu přívodní kabel a umístím tam svodič přepětí dimenzovaný na větší proudy než původně vybraný. Dál bude do hlavního rozvaděče pokračovat původní kabel. Alespoň se vyhnu problémům s křížením vodičů. Inspirováno obrázkem od firmy Dehn.
Teď zbývá "jen" vybrat ten pravý svodič. Mám tři kandidáty, seřazeno podle osobních preferencí:
2. DEHN DV M TNC 255 (asi TOP, ale ta cena, 2x vyšší než CITEL...)
3. SAL.TEK FLP-B+C MAXI VS/3

Ano....ale....
Spotřebiče vzdálené více jak 5 m od této ochrany budou chráněny??
DEHN uvádí že více jak 5 m není nic chráněno!!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

18.02.2013, 20:04 #70 Last Edit: 18.02.2013, 20:15 by Milan Hudec
Quote from: Jaroslav Ratiborský on 18.02.2013, 12:38
To je škoda a já se tak těšil na konkrétní odpověď a zase nic.

vám asi ustanovení čl. 443.3.1 ,kde je uvedeno

tam,kde je instalace napájena kompletně podzemní nízkonapěťovou soustavou a nezahrnuje venkovní vedení je impulzní výdržné napětí zařízení v souladu s tabulkou 1-uvedené normy-dostačující a není nutné použití žádné přídavné ochrany před přepětím atmosférického původu.

velmi vadí že ?

Tak to vezmeme znovu:
Vámi citovaná norma 33 2000 4-443 ed.2 ve svém článku 443.1 uvádí, že tato kapitola neplatí pro případy přepětí způsobené blízkým úderem blesku, přičemž kapitolou je myšlena celá tato norma, jistě se shodneme, že blesk nebude brát ohled na normu a může poblíž někde udeřit.

Pokud se na tom neshodneme, tak můžeme pokračovat vámi dokola uváděným čl. s ustanovením "kompletně podzemní nízkonapěťovou soustavou" - jistě se shodneme, že pokud z kabelu bude "koukat" vodič k nebi (např. hromosvod souseda/HOP/PEN) nejedná se o kompletně podzemní soustavu.

Co se týká počtu bouřkových dnů (hranice 25) je třeba vzít v úvahu celý venkovní rozsáhlý rozvod nn), nikoli jen místo s dotčenou budovou, to je poměrně častý omyl.

Pro tyto možné dvě výjimky platí pak společné ustanovení posledního odstavce čl.443.3.1, který ale prakticky vylučuje provoz elektronických spotřebičů (viz kategorie I popsaná v článku 443.2.2.

Jste na tahu :)

Petr Černoch

Quote from: František Šohajda on 18.02.2013, 13:43

Ano....ale....
Spotřebiče vzdálené více jak 5 m od této ochrany budou chráněny??
DEHN uvádí že více jak 5 m není nic chráněno!!

Hlavní ochranu požaduji u přívodu do domu.  Kdyby byla pravda, že ve vzdálenosti 5m od svodiče už není nic chráněno, tak to mohou výrobci těchto svodičů rovnou zabalit. 5m, to mám jednu stěnu v místnosti. Předpokládám, že je tím myšlen stupeň 3 a ten budu řešit jak jsem psal v některém předchozím příspěvku, na kritická místa dám zásuvky ABB s integrovanou přepěťovou ochranou. Maximálně ještě přidám kombinovaný svodič typu 2+3 do podružného rozvaděče v prvním patře