• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Z jakého důvodu nepravidelně vybavuje proudový chránič u čerpadla?

Started by Andrej P., 18.03.2014, 13:35

previous topic - next topic

radek_n

Zdravím,
řešení bude zajisté jednoduché - zkontrolujte zapojení N u chrániče. Občas se stane, že je připojen jiný obvod na jiný chránič a díky různým vnitřním odporům vybavuje jeden chránič...

Andrej Pifec

Pani, problem vyrieseny...

Odpoved najdete v prilohe tohto prispevku, nakolko som to cele detailnejsie opisal a je to na dlhsie citanie...

Toto vlakno sa moze kludne premenovat na "problem hladaj u suseda"...

Tesim sa na reakcie  ;D

Dušan Šnajdárek

noo tak to je síla... takové rozuzlení jsem nečekal...

Vít Rotrekl

Nějak jsem nepochopil, kde byla ta příčina... Může mě to někdo vysvětlit a ideálně nakreslit?
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jaroslav Hasala

Také mi nějak uniká, co má sousedova mizerná elektroinstalace společného s vypínáním proudového chrániče napojeného z jiné budovy.
Chápu to tak, že se v někde objevil nějaký potencíál ze sousedovi elektriky a mohl být "přizemňován" přes PE (kostra čerpadla).
Přes PE mohl tedy téct nějaký proud.
Ale to je snad proudovému chrániči tak nějak "jedno", nebo snad ne ... ??

elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jirka Š. Svejkovský

Pokud je obvod za FI správně zapojen, sousedův problém by se ho týkat neměl.

Náhradní schéma by nebylo?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Radim Strycharski

No, je to "pěkné" večerní nedělní čtení, ale to je asi tak všechno. Není z toho vidět žádná souvislost mezi jednou a druhou instalací. Ledaže by obvod s chráničem měl načatou izolaci tak akorát, že by vybavil až při spuštění sousedova čerpadla. Ovšem v tom případě není pravda tazatelovo tvrzení o výborném izolačním odporu obvodu s chráničem. Nezažil jsem instalační problém s chráničem tam, kde byl v pořádku izolační odpor.

David Hruda

Mě z toho jako (snad) možné vysvětlení vychází jen ten hladinový spínač, přes který by se snad nějaký proud mohl dostat do chrániče, ale je to divné.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Andrej Pifec

Presne tak ako som napisal, tiez mi nejde do hlavy preco vybavuje ten chranic...
Kazdopadne ma momentalne nesmierne tesi, ze aspon viem odkial ide ten zdroj problemu...

Jiří Schwarz

Pořád jsem ale přesvědčen, že tam musí být ještě nějaký problém, jinak by chránič neměl padat.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Martin H.

Quote from: Andrej Pifec on 23.03.2014, 22:29
Presne tak ako som napisal, tiez mi nejde do hlavy preco vybavuje ten chranic...
Kazdopadne ma momentalne nesmierne tesi, ze aspon viem odkial ide ten zdroj problemu...

Vládne tu zhoda, že ste veľmi zaujímavým spôsonom našli jednu chybu z dovch.

Čo poviete na nápad ponoriť do vody "riadny kus železa" a znova odmerať izolačné odpory medzi ním a elektroinštaláciou pre čerpadlo?

Tomáš Žabka

Ať si to tu kreslím všemi možnými variantami, tak mi stále vychází, že někde do toho FI musela "zalést" ta fáze od souseda, aby ho to rozvážilo a vybavilo. Jinak to není možné.

Ještě by byla varianta zapojit sousedovo čerpadlo a nechat odpojený FI a na jeho svorkách změřit kde se objeví napětí, tím by se dalo zjistit na který drát se ten potenciál dostává.

Každopádně jste dobrej, že jste na to přišel možná jste tím někomu zachránil život.
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

Radim Strycharski

Quote from: Martin H. on 23.03.2014, 22:41
Vládne tu zhoda, že ste veľmi zaujímavým spôsonom našli jednu chybu z dovch.

Jednu chybu ze dvou... To je zavádějící. V čem je u souseda chyba, odhlédneme-li od opravených pojistek a poškozené izolace? Když místo souseda povede elektrifikovaná trať, tak tam do země potečou proudy normálně a nikdo to jako závadu posuzovat nebude. Nemůžu si pomoct, ale pořád si myslím, že instalace s chráničem je izolačně vadná a stejně tak vadná byla dosavadní diagnostika.

František Šohajda

Quote from: Radim Strycharski on 24.03.2014, 07:23
Jednu chybu ze dvou... To je zavádějící. V čem je u souseda chyba, odhlédneme-li od opravených pojistek a poškozené izolace? Když místo souseda povede elektrifikovaná trať, tak tam do země potečou proudy normálně a nikdo to jako závadu posuzovat nebude. Nemůžu si pomoct, ale pořád si myslím, že instalace s chráničem je izolačně vadná a stejně tak vadná byla dosavadní diagnostika.

Přesně tak!!
Co do chrániče jde, musí vycházet! .....nějaký nepoměr proudu, nad hodnotu vypnutí je špatně! TJ. laicky řečeno, něco musí jít mimo chránič!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Hugo K.

Podíval bych se ještě na část mezi rozvaděčem, pojistkama na sloupu a připojení na vedení.U obou objektů. Nemají vzhledem k blízkosti objektů připojení na jedny svorky na nadzemním vedení ?
Tenkrát za války půjčil můj děda tvému dědovi dva dráty, aby mohl na černo připojit mlátičku na tři fáze. ;D
Když může někdy, zcela nelogicky,  FI zareagovat na zkrat v žárovce, proč by nemohl reagovat na prskání v připojovací svorce ?

Milan Hudec

Quote from: Jiří Schwarz on 23.03.2014, 22:31
Pořád jsem ale přesvědčen, že tam musí být ještě nějaký problém, jinak by chránič neměl padat.

Čerpadlo napájené fází 1, mezi touto a kostrou odrušovací člen, copak se stane, jestliže na onu kostru přiložíme fázi 2 nebo 3 (přes odpor - v tomto případě voda).

David Hruda

Taky jsem, Milane, toto uvažoval, ale padal chránič 0,3A a to se mi zdá na tuto cestu moc.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 24.03.2014, 08:57
Čerpadlo napájené fází 1, mezi touto a kostrou odrušovací člen, copak se stane, jestliže na onu kostru přiložíme fázi 2 nebo 3 (přes odpor - v tomto případě voda).

Ta "kostra" by ale měla být spojena s PE, takže by to mělo téci přes PE, který by ale při správném zapojení neměl mít vliv na funkci chrániče.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)